Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Apple presenteert dinsdag hoogstwaarschijnlijk 3 nieuwe iPhones

Als Apple vasthoudt aan het patroon uit 2017 en 2018 dan presenteert het vanavond drie nieuwe iPhones. Dat zijn dan de opvolgers van de iPhone XR, de iPhone XS en de iPhone XS Max.

Uit gelekte informatie blijkt dat een nieuw camerasysteem met drie lenzen de grootste verandering zal zijn. Ook zullen de nieuwe iPhones in andere kleuren leverbaar zijn, waarschijnlijk in zachte pastelkleuren in plaats van in de heldere en uitbundige kleuren van de afgelopen jaren.

2. Swapfiets biedt nu ook zakelijk abonnmement aan en stort zich op e-bike

Nadat Gazelle-eigenaar Pon via dochterbedrijf Lease A Bike in augustus aankondigde vanaf 2020 leasefietsen voor bedrijven te gaan aanbieden, komen ook andere partijen in actie. Vanaf 1 januari komt er een fiscaal gunstige regeling voor leasefietsen, waarbij werknemers voor privégebruik 7 procent bijtellling betalen van de waarde van de fiets.

Startup Swapfiets die voor particulieren fietsabonnementen aanbiedt, meldde dinsdag ook actief te worden op de zakelijke markt. Wie vanaf 2020 een Swapfiets Original via de werkgever leaset betaalt 0,90 euro per maand als bijtelling voor privégebruik (dit is dus exclusief de kosten van het lease-abonnement). De elektrische Power 7 gaat een werknemer aan bijtelling 7 euro per maand kosten.

3. Werkgevers hebben steeds meer moeite geschikt personeel te vinden

Nederlandse werkgevers hebben het steeds lastiger om openstaande vacatures vervuld te krijgen. Uit onderzoek van uitzender Manpower blijkt dat het percentage werkgevers dat moeite heeft geschikt personeel te vinden is gestegen van 68 procent naar 72 procent. Vooral in de financiële sector is het moeilijker geworden, daar steeg het percentage van 61 procent naar 70 procent.

"Naast de groeiende macro-economische zorgen, blijft de Nederlandse arbeidsmarkt ongekend krap. Het vermogen om het juiste talent aan te trekken en te behouden, is een cruciale succesfactor geworden voor organisaties over de hele wereld", zegt algemeen directeur Jeroen Zwinkels van Manpower Nederland.

4. Voorlopig geen nieuwe verkiezingen in VK, maar Johnson wil uitstelwet Brexit niet uitvoeren

De patstelling is compleet: maandagnacht kreeg de Britse premier Boris Johnson onvoldoende steun om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Tegelijk werd een wet van kracht die Johnson dwingt om uitstel te vragen voor de Brexit, als er op 31 oktober aanstaande geen deal is met de Europese Unie. Johnson gaf maandag opnieuw aan deze wet niet te willen uitvoeren.

De komende weken kan Johnson dus proberen alsnog een deal te sluiten met de EU, maar dat is niet heel waarschijnlijk gelet op de impasse over de grensregeling tussen Ierland en Noord-Ierland.

Johnson kan ook aftreden. Vraag is of er dan voldoende steun zou zijn in het Lagerhuis voor een 'zakenkabinet' onder leiding van Labour-leider Jeremy Corbyn. Dat moet dan uitstel vragen van de Brexit en aansturen op nieuwe verkiezingen later dit jaar.

5. Topvrouw Albert Heijn ziet weer groei van omzet en marktaandeel

De baas van Albert Heijn is tevreden met de omzetontwikkeling in de afgelopen  maanden, zo laat Marit van Egmond weten aan vakblad Distrifood. Van Egmond heeft een grote operatie ingezet om de verskwaliteit bij Albert Heijn te verbeteren en dat werpt volgens de topvrouw zijn vruchten af. "Op dit moment zie ik omzetgroei en ik zie groei van het marktaandeel."

Concrete cijfers gaf Van Egmond niet tegenover Distrifood. Uit cijfers van marktonderzoeker Nielsen blijkt dat Albert Heijn eind 2018 een marktaandeel had van 34,7 procent, tegenover 19,1 procent voor Jumbo.

Lees ook: Albert Heijn gaat vers anders aanpakken – dit zijn 5 dingen die je zult merken in de supermarkt

6. Over 16 jaar telt Nederland 1 miljoen inwoners méér - vooral in de grote steden

Nederland groeit tot 18,3 miljoen inwoners in 2035, 1 miljoen meer dan nu, blijkt uit een prognose van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de grote steden, gemeenten daaromheen en middelgrote steden zullen uitdijen.

Amsterdam krijgt er het grootste aantal inwoners bij, 150.000. Daarmee telt de hoofdstad in 2035 1 miljoen inwoners. Tegelijk krimpt 1 op de 5 gemeenten, vooral aan de randen van Nederland.

Met meer kinderen die worden geboren dan er mensen overlijden en de aantrekkingskracht op immigranten, zijn steden relatief jong. Terwijl de gemeenten daaromheen jonge gezinnen trekken.

De gemeenten aan de randen van Nederland zullen sneller vergrijzen. Het CBS en PBL houden wel een slag om de arm: immigratie en woningbouw zijn lastig te voorspellen en hoe verder in de toekomst is gekeken, des te onzekerder de prognose.

7. Portugezen hadden wilde plannen met Intertoys: escaperooms en freaky zones

De Portugese investeringsmaatschappij Green Swan, die speelgoedketen Intertoys na zes maanden heeft terugverkocht aan de eigenaar van de Blokker-keten, had wilde plannen. Maar geen geld. "Ze konden het gewoonweg niet betalen", zegt topman Michiel Witteveen van Blokker Holding (dat inmiddels Mirage Holding heet) tegen het FD.

Green Swan wilde in de Intertoys karaokestudio's, escaperooms en freaky zones inrichten, maar van die ideeën kwam niets terecht. De bevoorrading liep niet goed en schappen raakten leeg. De financiële nood werd acuut en Green Swan moest Intertoys terugverkopen om een faillissement te voorkomen. Volgens Witteveen is de prioriteit nu: zorgen dat de schappen met de feestdagen weer gevuld zijn. "En dat gaat lukken."

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: