Het kabinet wil nu snel een bovengrens aan het salaris voor vrijwel iedereen in de (semi)publieke sector. De limiet gaat voor alle werknemers gelden.
Voor bestuurders op dit terrein werd het maximale salaris al gelijk gesteld aan een ministerssalaris (179.000 euro in 2016), maar deze grens gaat nu voor bijna alle werknemers gelden. Zo kunnen mensen die officieel geen topfunctie hebben, de dans niet meer ontspringen alleen doordat ze geen topfunctionaris heten.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft een conceptwetsvoorstel aan diverse instanties voorgelegd. Alleen medisch specialisten en luchtverkeersleiders gaan, zoals al het plan was, niet onder de norm vallen. Van de eerste groep wordt gevreesd dat ze anders niet meer in loondienst willen werken en de arbeidsmarktpositie voor luchtverkeersleiders is ook een (internationaal) verhaal apart.
Er blijven ook nog wel andere uitzonderingen mogelijk (te denken valt aan topdirigenten), maar die moeten dan worden goedgekeurd door de ministerraad.
“Organisaties die een publieke taak uitvoeren, betaald met belasting- of premiegeld, moeten maatschappelijk aanvaardbare salarissen betalen”, aldus Binnenlande Zaken. “Het stellen van een maximale bezoldigingsnorm draagt bij aan het vertrouwen in en maatschappelijk draagvlak voor de (semi)publieke sectoren.”
Zeer hoge beloningen veroorzaakten de afgelopen jaren grote ergernis onder de bevolking.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl