De redding van V&D is mede mislukt doordat CoolCat-topman Roland Kahn geen tweede topondernemer aan zich wist te binden. Dat was een eis van zijn bank ING om een lening te krijgen.
Kahn zegt dat zaterdag tegen NRC Handelsblad.
“Ze hadden eisen ten aanzien van de hoeveelheid eigen vermogen die ik zou inbrengen. En ten aanzien van de eigendomsstructuur van V&D. ING was bang dat ik te veel hooi op mijn vork nam. Ze wilden dat zich nog een topondernemer aan dit verhaal zou verbinden. Daar was geen tijd voor. Ik had die vrijdagochtend al wel met een topondernemer gesproken, maar die kwam hier binnen en dacht: ik kan voor heel weinig heel veel binnenhalen. Dus dat is niet gelukt”, aldus Kahn.
Kahn had ING om een krediet van 75 miljoen euro gevraagd. Zelf was hij bereid 25 miljoen in V&D te steken. ,,Daar kwam nog eens 25 miljoen bij van de familie Van Eerd, van Jumbo. (..) De mannen van IEF wilden er 10 miljoen van hun eigen poen in stoppen. De verhuurders zouden 100 miljoen bijdragen aan de verbouwing van de panden.”
Doek gevallen voor V&D
Een doorstart van de warenhuizen van V&D onder de vleugels van ondernemer Roland Kahn was ,,de beste optie, zowel voor de schuldeisers, als voor het bedrijf en de werknemers”, zei een woordvoerder van de curatoren dinsdag nadat bekend was geworden dat pogingen voor een doorstart waren mislukt.
Behalve de beoogde nieuwe eigenaar moesten onder meer de winkelverhuurders en banken meewerken aan een doorstart. ,,Het moest uit alle richtingen komen'', aldus de woordvoerder. De curatoren hadden ook geen 'plan B' meer achter de hand. ,,Er was geen tweede Kahn.''
Leveranciers V&D
De inventaris en de voorraden die nog in de winkels en magazijnen liggen worden volgens de daarvoor geldende wet- en regelgeving verkocht. Daarbij wordt eerst geïnventariseerd of er spullen tussen zitten waar bijvoorbeeld toeleveranciers of klanten aanspraak op kunnen maken.
Leveranciers van het failliete V&D die nog spullen of meubels hebben staan in de warenhuizen, moeten betalen om die terug te krijgen, blijkt uit een brief van de curatoren aan leveranciers, in bezit van RTL Z.
Per vestiging moeten leveranciers 200 euro betalen om hun spullen uit die vestiging terug te krijgen. Als leveranciers aan alle 62 filialen leverden, kan het bedrag dus oplopen tot ruim 12.000 euro, exclusief btw. Dat leveranciers ondanks het faillissement hun spullen niet uit de winkels hebben gehaald, was op verzoek van de curatoren: lege schappen zouden klanten wegjagen uit de winkels. Dat zou een eventuele doorstart moeilijker maken.
Verhuurders panden V&D
De verhuurders van de V&D-warenhuizen betreuren het dat het niet is gelukt een ,,passende'' oplossing te vinden voor het failliete warenhuisbedrijf. ,,Er was onder de verhuurders brede support voor het initiatief-Kahn'', stelden de pandeigenaren dinsdagavond.
Detailhandel Nederland vreest dat de winkelpanden van V&D voor lange tijd leeg zullen staan.
Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) probeert al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. HBC wil volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die de onderhandelingen voert namens meerdere verhuurders, ongeveer veertig vestigingen hebben. Het concern wil ze verbouwen en er later een eigen winkelformule in onderbrengen.
HBC telt wereldwijd meer dan 460 winkels, met zo'n 66.000 medewerkers. HBC zit vooral in Noord-Amerika met ketens als Hudson’s Bay, Saks Fifth Avenue en Home Outfitters. In Europa heeft HBC het Belgische Galeria INNO, Sportarena en sinds vorig jaar het Duitse Galeria Kaufhof.