“Een grote klap voor de medewerkers en ook voor circa 1500 toeleverende bedrijven is dit slecht nieuws”, aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het faillissement van V&D.

Kamp heeft aan dat het ministerie van Economische Zaken de afgelopen weken nauw betrokken is geweest bij de pogingen om V&D voort te zetten.

“Wanneer een onderneming in nood zich bij EZ meldt, bezien we altijd de mogelijkheden om hulp te bieden en werkgelegenheid te behouden. In zo’n situatie helpt EZ bij het verkennen van een mogelijke doorstart. Als de mogelijkheid er is, beschikt EZ over een breed instrumentarium aan (garantie)instrumenten om in perspectiefrijke situaties ondersteuning te bieden in de financiering van de activiteiten. Helaas zijn de partijen er niet in geslaagd om gezamenlijk deze complexe puzzel van een doorstart te leggen.”

CNV-bestuurder Martijn den Heijer voegt zich bij Kamp in zijn verslagenheid. “Het is uiterst triest dat het doek nu toch valt voor V&D, een Nederlands bedrijf met zo’n grote historie. Voor 8000 mensen rest de ww. Zij hebben nu duidelijkheid, maar het is niet de duidelijkheid die zij wilden. Wij hebben dan ook heel wat vragen aan de curatoren, maar voor ons is het nu van belang dat wij die mensen helpen zich voor te bereiden op een leven zonder V&D.”

Verhuurders panden gaan zich ‘beraden’

De verhuurders van de V&D-warenhuizen betreuren het dat het niet is gelukt een ‘passende’ oplossing te vinden voor het failliete warenhuisbedrijf. Dat lieten ze dinsdagavond in een korte verklaring weten.

"Er was onder de verhuurders brede support voor het initiatief Kahn'', stelden de pandeigenaren. "De verhuurders beraden zich over de nu ontstane situatie en op de volgende stap. Tot nader order worden er geen verdere mededelingen gedaan.''

Hudson's Bay

Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) probeert al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. HBC wil volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die de onderhandelingen voert namens meerdere verhuurders, ongeveer veertig vestigingen hebben. Het concern wil ze verbouwen en er later een eigen winkelformule in onderbrengen.

HBC telt wereldwijd meer dan 460 winkels, met zo'n 66.000 medewerkers. HBC zit vooral in Noord-Amerika met ketens als Hudson’s Bay, Saks Fifth Avenue en Home Outfitters. In Europa heeft HBC het Belgische Galeria INNO, Sportarena en sinds vorig jaar het Duitse Galeria Kaufhof.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl