Een proeftijd heb je niet voor niets in je contract. Die periode dient zowel voor jou als voor je nieuwe baas om te kijken of jullie wel bij elkaar passen.

Het is natuurlijk interessant om als werknemer te horen waar je nieuwe leidinggevende op let. We spraken daarvoor met personeelszakenexpert John Crowley. Hier zijn zes tekenen dat een nieuwe toevoeging aan een team het wellicht niet drie maanden zal volhouden.

De zes rode vlaggetjes, in willekeurige volgorde.


1. Te veel spanning

Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega’s. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.

Marketingmanager John Crowley van HR-softwarebedrijf People zegt dat het een teken aan de wand is als een nieuwkomer niet om kan gaan met zijn collega’s. “Van mening verschillen kan, en dat is ook goed. Een beetje debat op de werkvloer kan je in allerlei interessante richtingen duwen. Maar houd een oogje in het zeil om te zien of er geen persoonlijkheden botsen of competitief gedrag heerst.”


2. Verwachtingen niet in inlossen

Sommige mensen praten zich slim door de sollicitatieprocedure, maar voldoen vervolgens niet aan de verwachtingen als ze de baan hebben.

"Misschien heeft degene wat meer opstarttijd nodig. Toch geldt: hoe meer hij voelt dat hij niet in staat is om het werk te doen, hoe sneller hij onder de druk zal bezwijken en zal stoppen", zegt Crowley. "Dit kan er ook voor zorgen dat jij als werkgever je geduld verliest en iemand anders gaat zoeken."

 

Ook siert het een werkgever als ze de tijd geven om nieuwkomers in te werken en wellicht anders aan te sturen als dat nodig blijkt.


3. Overal je plasje willen doen

Een kakelverse collega die op woensdag al claimt alles onder de knie te hebben, is irritant. Echter, het toont ook aan dat deze kandidaat wellicht toch niet helemaal geschikt is, want de eerste paar weken bij een nieuwe werkgever dienen er juist toe om het bedrijf en een team te leren kennen. Kijken waar hij of zij past in de organisatie, met de meegebrachte talenten en vaardigheden. Meteen een plasje doen in andermans verantwoordelijkheden, hoort daar niet bij.


4. De kat uit de boom blijven kijken

Beginnen bij een nieuwe baas kan best een forse stap betekenen, zeker als het iemands eerste baan is. Een beetje reserve en kat-uit-de-boom-kijken is dus helemaal niet raar of erg. Mensen vergen nu eenmaal wat tijd om gewend te raken aan nieuwe taken, omgevingen en collega's.

Echter, als diegene een paar maanden na de start nog steeds als een bibberend eendje naar het werk komt, is er iets mis. De integratie loopt dan spaak en de kans wordt met de dag groter dat iemand uiteindelijk zijn biezen pakt.

"Genoeg mensen zijn stil en rustig van zichzelf", zegt Crowley. "Maar let op. Als een kandidaat zich heel levendig beschrijft als een gangmaker en teamspeler en dan na maanden nog niet even een lekker gesprek met collega's aanknoopt, dan kan er echt iets mis zijn."


5. Pas op voor de opportunist

Aan de andere kant van het spectrum moet je ook oppassen met kletskousen die louter praten om te profiteren. Als iemand alleen een gesprek begint met collega's of managers boven hem of haar, duidt dat wellicht op een opportunist. Let op of iemand ook tijd investeert om de receptionisten en anderen mensen onder hen te leren kennen.


6. Telkens met 'de regels' breken

Proeftijd is ook een uitgelezen moment om de nieuwkomers te laten wennen aan bepaalde processen binnen het bedrijf of meningen die het management uitdraagt als geheel. Sommigen mensen rebelleren louter voor het rebelleren.

"Als een nieuwkomer continue zijn eigen zin doordrijft en zich niet aanpast aan de geldende normen, is dat wellicht een teken dat ze zich niet in jouw visie kunnen vinden. Op zich kan dat nieuwe inzichten opleveren, maar soms is het ook gewoon de hakken in het zand zetten."

LEES OOK: Jij of je baas heeft misschien wel last van de ‘CEO-ziekte’ — en er is maar één oplossing