• OpenAI maakt de transitie van een non-profit organisatie richting een commerciële onderneming, met als doel miljarden te kunnen ophalen bij investeerders.
  • De maker van ChatGPT werkt al sinds de oprichting met een op non-profit gericht bestuur. in 2019 introduceerde OpenAI een commerciële tak.
  • Om het gehele bedrijf commercieel te maken, moet OpenAI een antwoord formuleren op zes brandende kwesties.
  • Lees ook: Het lijkt erop dat Sam Altman gouden bergen gaat verdienen met OpenAI: mogelijk $10,5 miljard

OpenAI verraste de techwereld afgelopen week door aan te kondigen dat het zijn bestuursstructuur verandert door volop te gaan voor een winstgevend model – met een ‘maatschappelijk’ randje.

Sinds de lancering van het bedrijf in 2015, opereerde OpenAI onder het toezicht van een non-profit bestuur. De maker van de populaire AI-bot ChatGPT had altijd als missie om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die veilig is en de mensheid helpt. In 2019 voegde het een commerciële tak aan zijn bedrijf toe om geld op te halen voor deze missie.

Binnen het bedrijf ontstonden er steeds meer spanningen tussen aanhangers van de missie zonder winstoogmerk en medewerkers die snel producten wilden ontwikkelen en uitbrengen. Dat kwam tot een uitbarsting toen CEO Sam Altman afgelopen november plots door het bestuur voor korte tijd uit het bedrijf werd gezet. Altman zou aan de zijde staan van degenen die een agressievere ontwikkelingsstrategie voorstaan.

Nog geen jaar later hebben de meeste OpenAI-kopstukken die het niet met Altman eens waren, het bedrijf verlaten. OpenAI maakt nu de transitie richting een volledig op winst gericht bedrijf door. De startup probeert bovendien 6,5 miljard dollar aan groeigeld op te halen bij techgiganten Microsoft, Nvidia en een trits aan durfinvesteerders.

Voorwaarde voor deze miljarden is dat OpenAI over twee jaar naar de beurs gaat. De non-profit entiteit blijft bestaan, maar behoudt een minderheidsbelang in de totale onderneming. Het lijkt erop dat de investeerders van OpenAI hunkeren naar potentiële miljardenwinsten.

Het is een ongekende verandering voor de startup, maar de strijd tussen techreuzen om dominantie op het gebied van generatieve artificial intelligence, is dan ook zeer intens geworden.

Om binnen twee jaar alles commercieel op de rit te hebben, zal OpenAI meerdere complexe stappen moeten zetten. We zetten de meest belangrijke onder elkaar.

1) Patenten op de AI-technologie

Als een non-profit organisatie de stap maakt richting een entiteit met winstoogmerk, moet zo'n bedrijf ervoor zorgen dat het activa aanhoudt die in waarde gelijk zijn aan de waarde die het overdraagt aan het op winst gerichte bedrijf.

In het geval van OpenAI, hebben we het bijvoorbeeld over bezittingen zoals patenten op de technologie. De operationele activiteiten van OpenAI zullen waarschijnlijk aan het commerciële bedrijf worden verkocht, terwijl de non-profit opbrengsten behoudt die gerelateerd zijn aan de patenten.

"Activa die eerder zijn geschonken voor het publiek belang, kunnen niet opnieuw voor privédoeleinden worden gebruikt zonder de maatschappij te compenseren voor het verlies," zegt jurist Alexander Reid van BakerHostetler tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

2) Controle over de aandelen van het op winst gerichte bedrijf

De investeerders van OpenAI maken aanspraak op een deel van de toekomstige winsten. Die belangen moeten echter wel worden omgezet aandelen van de nieuwe onderneming.

Microsoft krijgt door zijn investering van ruim 13 miljard dollar een omvangrijk belang in de nieuwe onderneming, waardoor het bedrijf gedoe zou kunnen krijgen met wetgeving tegen monopolievorming, schrijft The Wall Street Journal.

3) Belang van CEO Sam Altman in nieuwe onderneming

Topman Sam Altman lijkt binnen de nieuwe structuur een belang in het bedrijf te krijgen. Hij zou volgens diverse media kans maken op 7 procent van de aandelen in de op winst gerichte tak van OpenAI.

Momenteel wordt OpenAI naar verluidt gewaardeerd op zo'n 150 miljard dollar. Altman noemde de berichten over een vermeend aandelenbelang voor hemzelf zelf overigens "belachelijk", aldus The Information.

Mochten de geruchten desalniettemin kloppen, dan zouden enkelingen nog weleens de wenkbrauwen fronsen bij de omvang van Altmans belang. Dat is in theorie namelijk 10,5 miljard dollar waard. Was OpenAI echter niet uit de grond gestampt om technologie te bouwen om het maatschappelijke belang te dienen?

4) Bestuursstructuur

OpenAI moet beslissingen nemen over het bestuur van de nieuwe commerciële entiteit en diens relatie met de non-profit. Het bedrijf moet daarnaast beslissen wie de nieuwe non-profit moet besturen en waar de non-profit zich op zal richten.

5) Juridische structuur

Het techbedrijf moet zijn structuur ook aanpassen op basis van de wetgeving in Delaware, de Amerikaanse staat waar het bedrijf gevestigd is. Dit zou relatief makkelijk kunnen zijn, vanwege de bedrijfsvriendelijke wetgeving in de staat, aldus hoogleraar recht Jill Horwitz tegen The Wall Street Journal.

6) Juridische geschillen

OpenAI moet tot slot een antwoord formuleren op juridische uitdagingen die mogelijke een impact kunnen hebben op de transitie richting een commerciële onderneming.

Denk hierbij aan een rechtszaak van Elon Musk, die meent dat het bedrijf en zijn twee medeoprichters commerciële belangen boven het publiek belang stellen.

LEES OOK: Weer topbestuurder weg bij maker ChatGPT: OpenAI zou voorrang willen geven aan winst maken