Nederland wordt steeds kleiner – maar gelukkig blijven we nog heel lang steenrijk.

Die conclusie kun je trekken op basis van een deze week gepubliceerd rapport van adviesbureau PwC. Daarin wordt een blik geworpen op de wereld in het jaar 2050.

De schrijvers van het rapport maakten schattingen van de economische ontwikkeling van 32 landen in de wereld, een mix van ontwikkelde economieën en opkomende landen. Nederland zit er ook bij.

Groei van opkomende landen

De geschatte ontwikkeling van het nationaal inkomen per land is gebaseerd op koopkrachtpariteit (purchasing power parity). Dat is een rekenmethode die economen hanteren, waarbij ze verschillen in de koopkracht per land tegen elkaar afwegen.

Officiële wisselkoersen van landen worden sterk beïnvloed door de internationale handel van goederen en diensten. Maar daarbij gaat het niet noodzakelijk om producten die behoren tot het standaard consumptiepakket in landen. De methode van de koopkrachtpariteit corrigeert wisselkoersen zo, dat een beter beeld ontstaat van wat mensen in een land bij een bepaald inkomen kunnen kopen.

Anno 2016 is China volgens de methode van de koopkrachtpariteit al de grootste economie ter wereld, met een nationaal inkomen van ruim 21 duizend miljard dollar - de Verenigde Staten staan op de tweede plaats met 18,5 duizend miljard dollar.

Nederland bevindt zich op plaats 26. Maar hoe ziet dat er over pakweg 13 jaar uit?

Uit de ranglijst van PwC blijkt dat Nederland in 2030 naar de 32ste plaats is gezakt. Helemaal onderaan. We worden door liefst zes opkomende economieën voorbij gestreefd. Dat zijn de Filipijnen, Bangladesh, Vietnam en Colombia...

...maar ook Zuid-Afrika en Maleisië zijn in 2030 groter dan Nederland.

Het PwC-rapport vermeldt overigens ook dat op basis van actuele wisselkoersen de inhaalslag van opkomende landen trager gaat: in 2016 staat Nederland op plaats 18 van de ranglijst en in 2030 op plaats 20. Maar in 2050 is Nederland ook op basis van deze maatstaf naar plaats 32 gezakt, met landen als Columbia en Zuid-Afrika, Thailand en Maleisië boven zich.

Nederland blijft rijk

Op zich is het niet vreemd dat landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika met een veel grotere bevolking dan die van Nederland de komende decennia groter worden. Nederland kan zich troosten met de wetenschap dat ons land per saldo nog héél lang een stuk rijker zal blijven.

Deel je het nationaal inkomen door het aantal inwoners, dan is Nederland ook in 2050 fors welvarender dan landen als Maleisië, Zuid-Afrika en Colombia.

LEES OOK: Dit zijn de 32 machtigste economieën in 2030