Beleggers zijn niet echt blij met de cijfers van microblogdienst Twitter. Verder kijken financiële markten donderdag uit naar acties van de Europese Centrale Bank. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Banken zijn schoon schip aan het maken en handelaren vliegen de laan uit, nu toezichthouders de meer dan 5 biljoen dollar grote valutamarkt onder de loep aan het nemen zijn, vanwege manipulatie. Volgens persbureau Reuters zou Deutsche Bank een vierde handelaar hebben ontslagen vanwege de onderzoeken. Autoriteiten zouden wereldwijd tenminste 12 onderzoeken hebben lopen naar de valutamarktmanipulatie. Eerder deze week zei de Duitse financiële waakhond Bafin dat de valutafraude groter kan zijn dan het liborschandaal.
2.De Nederlandse staat heeft een winst van 1,4 miljard euro geboekt op de verkoop van ING’s resterende Alt-A hypotheken. Dat is een meevaller van 600 miljoen euro voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die de opbrengsten zal gebruiken om de staatsschuld af te lossen. ING kreeg naar aanleiding van de kredietcrisis een staatsgarantie op de hypotheekportefeuille, die de bank omver dreigde te trekken. Vanwege het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt bleek de kwaliteit van de hypotheken beter dan verwacht te zijn, waardoor de verkoopopbrengsten meevallen.
3.De koers van Twitter heeft in de handel nabeurs op Wall Street een flinke smak gemaakt. De microblogging website maakte gisteren meevallende winstcijfers over het afgelopen kwartaal bekend, maar beleggers zoomden in op de tegenvallende groeicijfers. Afgelopen kwartaal bedroeg het aantal gebruikers gemiddeld 241 miljoen, een groei van maar 3,8 procent op kwartaalbasis. De trend is duidelijk neerwaarts, want de groei in de voorafgaande drie kwartalen zakte in van 10 procent naar 7 procent en naar 6 procent. Bovendien bleek dat gebruikers hun account minder vaak verversen om nieuwe tweets te zien.
4.Als het aan Philadelphia-Fed topman Charles Plosser ligt, gaat de Fed in een sneller tempo de monetaire stimulering afbouwen. Volgens Plosser is het huidige tempo van de verlaging van de obligatieaankopen met 10 miljard dollar per maand een martelgang voor de markt en gelijk aan “waterboarding.” Plosser verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar sterk zal groeien en wel tegen een stootje kan.
5.Plossers collega Dennis Lockhart van de Atlanta deed nog een duit in het zakje door te zeggen dat de Amerikaanse centrale bank, zodra de economie aantrekt, de opgekochte obligaties kan gaan terugverkopen aan de markt. Dat zou voor flink wat ontwrichting zorgen, want de Fed heeft juist beloofd de aangekochte obligaties in portefeuille te houden.
6.Echt herstel voor Europese beurzen zit er ook vandaag vooralsnog niet in. Gisteren moest Wall Street openingswinsten prijsgeven en sloten de Dow Jones, S&P-500 en Nasdaq toch lager. Beleggers willen bevestiging in de vorm van macrocijfers dat de economie dit jaar echt aantrekt. Daarnaast zijn beleggers erg onzeker over wat de ECB vandaag gaat doen bij het rentebesluit en wat President Mario Draghi gaat zeggen tijdens de persconferentie. Daardoor zal het tot vanmiddag 13:45 waarschijnlijk erg rustig zijn.
7.De druk op de ECB om vandaag in te grijpen is groot. De geldgroei stagneert, de kredietgroei blijft krimpen, de inflatie is veel te laag en inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt zijn sterk gedaald afgelopen maand. Een meerderheid van de economen gepolst door persbureau Bloomberg verwacht echter dat de ECB voorlopig een pas op de plaats maakt. Toch wordt het spannend, want een aantal economen rekent daarentegen op een renteverlaging van 0,25 naar 0,15 of 0,10 procent, waarbij mogelijk ook de depositorente negatief wordt. Dat zou betekenen dat banken de ECB moeten betalen als zij geld in Frankfurt veilig willen stallen. De bedoeling is dat dit banken prikkelt elkaar weer geld uit te lenen.
8.De meest voor de hand liggende stap is dat de ECB als eerste stopt met het steriliseren van de circa 180 miljard euro van de aangekochte staatsleningen die het nog in portefeuille heeft. Dat zou beteken dat dat bedrag de krapper geworden geldmarkt in stroomt.
9.Sterkste bewegers in de AEX zijn SBM Offshore (hekkensluiter) en AkzoNobel (koploper). AkzoNobel boog in het vierde kwartaal een verlies om in winst. Daarnaast loopt het kostenbesparingsprogramma van AkzoNobel voor op schema vanwege hoger dan verwachte besparingen. Ook was AkzoNobel wat minder negatief over de economie en sprak het van het van wat tekenen van stabilisatie in de economie.
10.De koers van SBM Offshore staat onder druk nadat de oliedienstverlener bij de bekendmaking van de jaarcijfers aangaf dat de vrije kasstroom in 2014 en 2015 niet positief zal zijn. Daarnaast meldde SBM dat het tijdens de aandeelhoudersvergadering wil voorstellen het dividendbeleid te wijzigen, wat weinig hoopgevend klinkt, gezien de kasstroomontwikkelingen. Over het fraudeonderzoek in Afrika deed het bedrijf ook geen nieuwe mededelingen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl