Bill Marler is één van de bekendste advocaten in de Verenigde Staten op het gebied van voedselvergiftiging. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met rechtszaken op dit gebied. Zelf heeft hij een aantal dingen van z’n persoonlijke menukaart geschrapt.

Marler is onder meer in een juridische strijd verwikkeld met de keten Chipotle in een zaak rond een E.coli-uitbraak. Tegenover de site BottomLine geeft hij aan welke dingen hij niet meer eet.

De advocaat heeft voor zijn cliënten schadevergoedingen van  meer dan 600 miljoen dollar binnengesleept in voedselzaken. Hij zegt dat zijn ervaringen hem hebben geleerd dat je met bepaalde dingen geen risico moet nemen.

Dit zijn de gerechten die de expert bij voorkeur mijdt:


1. Rauwe oesters.

Foto: Flickr/psi_mon

Volgens Marler is het aantal gevallen van voedselvergiftiging via schaaldieren de afgelopen vijf jaar exponentieel gestegen. De belangrijkste reden is dat zeewater opwarmt en daardoor krijgen micro-organismen meer kans om zich te ontwikkelen. De micro-organismen nestelen zich onder meer in rauwe oesters en worden vervolgens door geconsumeerd door mensen.


2. Gewassen en gesneden fruit en groente.

Foto: Lindsey Turner/flickr

Marler moet niets van kant-en-klaar hebben als het over fruit en groente gaat. Tegenover het gemak staat namelijk dat er een preparatieproces aan vooraf gaat. Mensen zijn met het fruit bezig en kunnen dat besmetten.


3. Rauwe spruitjes.

Foto: Flickr / jules

Spruitjes blijken opvallend gevoelig te zijn voor bacteriële besmetting - met vooral salmonella en E. coli.  "Er zijn te veel besmettingen geweest om daar luchtig over te doen," aldus Marler. "Ik eet dit voedsel nooit."


4. Niet-doorbakken vlees.

Foto: Business Insider/Liz O'Connor

Helaas voor de chef: als Marler rood vlees bestelt in een restaurant, moet dat minstens 'medium' gebakken zijn. Volgens de expert moet het vlees op temperaturen van minstens 70 graden gebakken worden om het risico op E.coli of salmonella uit te sluiten.


5. Rauwe eieren.

Foto: Flickr/Antti T. Nissinen

Iedereen die zich de salmonellauitbraken van de jaren 1980 en 1990 nog herinnert, weet dat rauwe eieren risicovol zijn. Volgens Marler is het wel zo dat de kans op voedselvergiftiging via rauwe eieren veel kleiner is geworden vergeleken met twintig jaar geleden. Maar zelf neemt hij geen risico's.


6. Melk of sap: ongepasteuriseerd.

Foto: Flickr/Steven Depolo

Pasteurisatie van melk en sap doet volgens sommigen afbreuk aan de voedingswaarde. Volgens Marler is pasteurisatie ongevaarlijk en ligt het risico juist bij onbehandelde sappen. Die zouden een hoger risico op bacteriële besmetting meebrengen. "Er is geen om af te zien van het veilig maken van producten via pasteurisatie", zegt hij.