Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Olieprijs knalt omhoog na Saudische aanslagen met drones – benzineprijs volgt
De prijzen van ruwe olie zijn maandag flink gestegen na aanvallen met drones op Saudische olie-installaties. Daarmee werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. De prijs van Brentolie steeg in Singapore met maar liefst 19 procent tot 71,95 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie dikte met 15 procent aan tot 63,34 dollar per vat. Het duurt nog weken voordat de productie is hersteld.
Benzine- en dieselprijzen zullen waarschijnlijk snel reageren op de hogere olieprijzen, denkt directeur Paul van Selms van inkoopcollectief United Consumers.
2. Nederlandse Audi-topman Bram Schot zou in 2020 alweer vertrekken
Het tijdperk Bram Schot bij Audi lijkt van korte duur. Ingewijden melden aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Nederlander in het voorjaar van 2020 het stokje door moet geven aan voormalig BMW-bestuurder Markus Düsman.
Schot staat sinds de zomer van 2018 aan het roer bij de Duitse automaker. Hij nam destijds de taken over van de gearresteerde Rupert Stadler die verdacht wordt van betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels.
3. Thomas Cook, de oudste reisorganisatie ter wereld, staat op omvallen
Haalt Thomas Cook het nieuwe jaar? De reisorganisatie heeft acuut meer dan een miljard euro nodig om de winter door te komen. En dat kon nog weleens een lastig verhaal worden, meldt De Telegraaf. Het rond 1845 opgerichte bedrijf moet opboksen tegen goedkope reisaanbieders op internet. De hoge kantoorkosten, de Brexit en het zwakke pond geven het bedrijf nog een extra zetje de afgrond in.
4. Dekkingsgraden ABP en PFZW gezakt tot onder de 90%: korting dreigt
De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn, zijn in augustus door hun 'kritische dekkingsgraad' van 90 procent gezakt. Als er in de komende maanden geen herstel plaatsvindt, moeten de pensioenfondsen volgend jaar veel grotere kortingen doorvoeren dan al werd gevreesd.
De pensioenfondsen willen daarom zo snel mogelijk met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om tafel.
5. Boris Johnson vergelijkt het VK met de ongelooflijke Hulk
Boris Johnson heeft het Verenigd Koninkrijk vergeleken met de ongelooflijke Hulk die uit zijn boeien breekt. Maandag luncht hij met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die hij onder de duim denkt te krijgen met een krachtig optreden à la het groene monster: "The madder Hulk gets, the stronger Hulk gets", zei Johnson dit weekend tegen The Mail on Sunday.
De premier liet weten dat het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook op 31 oktober losbreekt uit de EU, deal of no deal. In Brussel zijn ze niet onder de indruk: "Zelfs voor Trumpiaanse standaarden is deze Hulk-vergelijking infantiel. Moeten we hier bang van worden?", twitterde Europees parlementslid Guy Verhofstadt.
6. Lage en negatieve rentes worden misschien wel de norm
Het fenomeen van negatieve rentes doet zich vooral voor bij leningen van overheden. Zo is de marktrente van de 10-jarige Nederlandse staatslening gedaald tot min 0,3 procent. Vaak wordt erop gewezen dat centrale banken die met gratis geld strooien hiervan de oorzaak zijn.
Maar economen van de Rabobank stellen in een maandag verschenen analyse dat er meer aan de hand kan zijn. Door de vergrijzing wordt er wereldwijd meer gespaard, waardoor er zo veel spaargeld beschikbaar is dat lenen steeds goedkoper wordt. Rentes kunnen dus nog wel eens lang heel laag en (deels) negatief blijven.