- Aandelen van grote techbedrijven die geassocieerd worden met de hype rond artificial intelligence (AI), zijn dit jaar fors in waarde gestegen.
- Daarmee zijn flink wat AI-aandelen in met name de Verenigde Staten behoorlijk aan de prijs.
- Maar in opkomende landen zijn er nog genoeg manieren om van de AI-revolutie te profiteren, volgens fondsmanager Alison Shimada van vermogensbeheerder Allspring.
- Lees ook: Big Tech ontwijkt de verantwoordelijkheid voor online content al decennia – AI brengt daar verandering in
De AI-hype op de beurs heeft dit jaar gezorgd voor enorme koersstijgingen van een reeks grote techaandelen. In de VS gaat het dan vooral om The Magnificent Seven, waar onder meer Microsoft, Alphabet/Google en chipfabrikant Nvidia bij zitten. Maar door de sterke koersstijgingen zijn deze aandelen ook behoorlijk duur geworden.
Dat roept de vraag op hoe je als belegger nog kunt profiteren van de ontwikkelingen rond artificial intelligence.
Het advies van fondsbeheerder Alison Shimada, werkzaam bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Allspring, is simpel: richt je op opkomende markten. Shimada is specialist op dit gebied en is sowieso positief over de kansen voor regio’s als Azië en Latijns-Amerika.
“Ik denk niet dat we opkomende markten moeten afschrijven”, zei Shimada tijdens een mediabijeenkomst op 6 december. De algemene benchmark – de MSCI Emerging Markets Index – nu wordt verhandeld tegen een zeer redelijke koers-winstverhouding van gemiddeld 12 keer de winst per aandeel.”
Een van de gebruikelijke manieren om blootstelling te krijgen aan aandelen uit opkomende markten is via indexfondsen (exchange traded funds, ETF's), omdat beleggen in Azië, het Midden-Oosten of Afrika een uitdaging kan zijn. Je hebt zicht nodig op de macrosituatie van landen, inclusief de ontwikkeling van valuta, rentetarieven, het overheidsbeleid en geopolitieke ontwikkelingen.
Er zijn volgens Shimada genoeg beleggingskansen in opkomende markten, vooral als het gaat om AI-gerelateerde aandelen. In de VS hollen beleggers massaal achter chipfabrikant Nvidia aan, maar AI-bedrijven die in andere landen actief zijn, worden minder snel opgemerkt.
"Kunstmatige intelligentie is sterke drijfveer in opkomende markten", zegt Shimada. "Dat geldt met name voor landen als Zuid-Korea en Taiwan; daar zit een groot deel van de toeleveringsketen die cruciaal is voor toepassingen van kunstmatige intelligentie. Nvidia zou niet kunnen doen wat het doet zonder Taiwan Semiconductor."
Beleggers die geïnteresseerd zijn in kunstmatige intelligentie op de lange termijn, moeten beseffen dat het een wereldwijd fenomeen is. Opkomende markten profiteren van de technologie, terwijl aandelen in die regio's niet overgewaardeerd zijn.
Ook zitten er veel 'early adopters' in met name Azië. Baidu, van oorsprong een Chinese zoekmachine voor internet, gebruikt bijvoorbeeld AI-software voor robottaxi's die autonoom rijden. In India gebruikt Apollo Hospitals, dat 24-uursapotheken heeft, kunstmatige intelligentie om de efficiëntie te verhogen.
6 AI-aandelen in opkomende markten
Shimada geeft hieronder een lijstje van 6 favoriete aandelen uit opkomende markten die gerelateerd zijn aan ontwikkelingen rond artficial intelligence.
Taiwan Semiconductor is een toonaangevende wereldwijde producent van high-end computerchips en een belangrijke facilitator voor AI-chips. Het is momenteel de voorkeurspartner voor chipfabricage voor toonaangevende technologiebedrijven Nvidia, AMD, Microsoft, AWS en Google.
Baidu is de dominante internetzoekmachine in China. In maart 2023 lanceerde het bedrijf Ernie Bot, het eerste ChatGPT-achtige product van het land. Baidu is ook actief met software voor autonoom rijden en gooit daarmee hoge ogen in China.
Infosys is een van de grootste IT-advies- en softwaredienstverleners in India. Het bedrijf lanceerde het AI-model Topaz in mei 2023. Infosys zet dit in om AI-producten aan te bieden voor zijn klanten.
Mercadolibre is de grootste e-commercespeler in Latijns-Amerika. Het bedrijf gebruikt artificial intelligence in het onboardingproces voor verkopers om afbeeldingen sneller en nauwkeuriger te beoordelen.
Globant is een bedrijf dat softwareoplossingen als dienst verkoopt in Latijns-Amerika en ontwikkelde markten. In augustus 2023 kondigde Globant de lancering aan van een speciale Microsoft Studio om de waarde van Microsoft-producten voor klanten te verhogen. Zoals bekend is Microsoft de belangrijkste investeerder in OpenAI, de maker van AI-bot ChatGPT.
Lenovo is een wereldwijde producent van IT-apparatuur en exploitant van datacenters. Het bedrijf biedt oplossingen om berekeningen van AI-modellen uit te voeren dicht bij de plaats waar de gegevens worden verzameld, in plaats van in een gecentraliseerde faciliteit voor cloud computing of een extern datacenter.