Het kabinet stuurt aan op een evenwichtige verdeling van frequenties voor mobiele communicatie tussen de drie grote telecomaanbieders na de aanstaande 5G-veilingen. Geen enkel bedrijf mag straks beschikken over meer dan 40 procent van de totale beschikbare frequentieruimte, huidige en nieuwe vergunningen meegerekend.
Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Zij wil ervoor zorgen dat er voor consumenten en bedrijven voldoende te kiezen overblijft. Daarom krijgen minstens drie partijen de gelegenheid om een eigen 5G-netwerk aan te leggen, dat aan minimumeisen moet voldoen wat betreft snelheid en geografische dekking.
Er zijn nu ook drie telecomaanbieders met een eigen netwerk voor mobiele communicatie: KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meent dat daarmee de concurrentie voldoende gewaarborgd is en ziet geen aanleiding om frequentieruimte te reserveren voor een eventuele vierde aanbieder. Keijzer volgt dat advies.
“Consumenten en bedrijven moeten ook in de toekomst altijd en overal toegang hebben tot de snelste draadloze communicatie”, zegt Keijzer. “Onze samenleving is hiervan in toenemende mate afhankelijk. “De eerste 5G-frequenties gaan eind dit jaar of begin volgend jaar onder de hamer. Eind 2021 of begin 2022 volgt een tweede veiling.
Spionage-advies voor 5G-netwerk: mag Huawei meedoen?
Het kabinet wacht nog op een advies over de veiligheid van toekomstige 5G-netwerken. Een werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt nog hoe die gevrijwaard kunnen blijven van bijvoorbeeld spionage en sabotage. De uitkomsten daarvan worden “binnenkort” verwacht.
De kwestie rond mogelijke spionage via 5G-netwerken is dit jaar bijzonder actueel, vanwege de controverse rond het Chinese telecombedrijf Huawei.
Huawei is in meerdere landen betrokken bij de ontwikkeling van 5G-internet, de opvolger van het huidige mobiele internet. Die landen staan echter onder Amerikaanse druk om de banden met Huawei te verbreken. Het Chinese bedrijf zou namelijk een middel van de Chinese machthebbers zijn om te kunnen spioneren. Zelf ontkent Huawei dit ten stelligste
Telecombedrijf KPN gaf in april aan bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een ‘westers’ bedrijf te kiezen. Daarmee wordt Huawei de facto uitgesloten van deze klus. KPN gaf aan op die manier rekening te willen houden met ,,veranderende inzichten over veiligheid” van vitale infrastructuur.
"Wij zijn natuurlijk niet blind voor de politieke discussie in Nederland”, benadrukte financieel topman van KPN en tevens oud-minister Jan Kees de Jager.
Met welke westerse partij KPN precies in zee gaat voor zijn kernnetwerk voor 5G is nog niet bekend. Volgens De Jager er veel spelers die in aanmerking komen, niet alleen gevestigde namen als Ericsson en Nokia maar ook nieuwkomers.
KPN doet Huawei niet volledig in de ban. De Chinezen zijn bijvoorbeeld nog steeds bij het huidige kernnetwerk betrokken, dat zal worden vervangen. Ook hebben KPN en Huawei een voorlopige overeenkomst gesloten over het moderniseren van andere onderdelen van zijn mobiele netwerk, zoals zendmasten die gereed worden gemaakt voor 5G.