Het verzet tegen de deelname van het Chinese telecombedrijf Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken voor sneller mobiel dataverkeer lijkt af te brokkelen in Europa.
Duitsland lijkt in navolging van het VK een beperkte rol voor Huawei aanvaardbaar te vinden. Maar de Duitse overheid gaat mogelijk wel een zeer zware strafclausule inbouwen, als het netwerk van Huawei door de Chinese overheid wordt gebruikt voor spionage.
Dat meldt Business Insider Deutschland.
Dinsdag kondigde de Britse regering aan dat Huawei een rol kan krijgen bij de aanleg van het Britse 5G-netwerk, waarbij de Chinezen als ‘hoog risico’-partij werden uitgesloten van kerndelen van het netwerk en gevoelige locaties zoals militaire bases en kerncentrales. De Britse premier Boris Johnson trotseerde hiermee zware druk van de Amerikaanse regering om Huawei volledig uit te sluiten.
Lees ook: Boris Johnson trotseert Donald Trump: Huawei mag deel van het Britse 5G-netwerk aanleggen
In Duitsland volgt bondskanselier Angela Merkel al een tijdje dezelfde lijn als de Britten: als het even kan mag geen enkel bedrijf worden uitgesloten bij de aanleg van het Duitse 5G-netwerk.
Uit een vertrouwelijk overheidsrapport dat Business Insider Deutschland heeft ingezien, blijkt dat de Duitse regering "de veiligheidseisen voor communicatienetwerken aanzienlijk wil verhogen, zonder specifieke fabrikanten van netwerkcomponenten uit te sluiten van uitbreiding van het 5G-netwerk".
Duitsland wil Huawei bij 5G toelaten én harde sancties inbouwen
Het nieuwe 5G-netwerk moet in de ogen van de Duitse overheid een hoeksteen van de economie worden. Daarbij worden de beveiligingsvoorschriften voor de telecommunicatienetwerken herzien.
Eén van de aanpassingen, zo vernam Business Insider Deutschland, betreft een draconische anti-spionageclausule. De Duitse regering wil een strafclausule inbouwen voor bedrijven die een veiligheidslek proberen achter te houden. Mocht een firma zoals Huawei hierop worden betrapt, dan volgt een miljardenboete.
Het plan van de Duitse regering voorziet erin dat aanbieders zoals Huawei een "betrouwbaarheidsgarantie" moeten bieden, waardoor fabrikanten van netwerkapparatuur aansprakelijk kunnen worden gesteld. In het rapport wordt gesteld dat de sancties van een omvang moeten zijn dat ze "mogelijk existentiële" consequenties hebben als het netwerk op oneigenlijke wijze wordt gebruikt.
Als bijvoorbeeld Huawei (een bedrijf met 194.000 werknemers en 110 miljard euro omzet) via 'achterdeurtjes' het 5G-netwerk zou openstellen voor spionage, zou er bij de ontdekking een miljardenboete moeten volgen die het bedrijf in zware financiële problemen brengt.
Ook wil de Duitse overheid technologiebedrijven verplichten om met netwerkbeheerders en de federale overheid samen te werken op het gebied van beveiligingstechnologie, zodat te allen tijde veiligheidscontroles kunnen worden uitgevoerd.
Huawei hoeft bij de aanleg van 5G-netwerken niet volledig te worden uitgesloten, luidt het advies dat de Europese Commissie woensdag aan de lidstaten gaf. Hiermee lijkt Europa een afwijkende lijn te kiezen, vergeleken met de Amerikanen.
Voor de regering van Donald Trump is de uitsluiting van Huawei onderdeel van een gevecht met China om technologische dominantie in de wereld. Voor Europa speelt mee dat Huawei zeer ver gevorderd is met 5G-technologie en die tegen scherpe prijzen kan aanbieden.
Aan de andere kant moeten Europese landen zich afvragen hoe afhankelijk ze willen worden van een bedrijf dat opereert in een autocratisch land, waar de Chinese overheid ondernemingen in principe kan dwingen om in lijn met de politieke doeleinden van China te opereren.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland