In Nederland mogen we de handen bijeen knijpen als we met meer dan 300 kW bij een snellader kunnen laden. Het gros van de auto’s op ons asfalt haalt dit namelijk niet eens. Daarentegen lijkt het erop dat er in China over niet al te lange tijd in moordend tempo’s elektrische auto’s worden opgeladen. Afgelopen maandag presenteerde CATL, ’s werelds grootste accubouwer, de snelst ladende batterij tot nu toe: 520 kilometer laden binnen 5 minuten.

Vorige maand maand zette BYD de wereld van de elektrische auto al op zijn kop met een accu die binnen diezelfde tijd ‘slechts’ 400 kilometer kon laden. CATL gaat daar dus ruim overheen met de Shenxing-accu. En hoewel voor beide accupakketten lastig te bepalen is welke actieradius je in de praktijk binnen die vijf minuten kunt laden, is ook qua piekvermogen duidelijk verschil te zien. BYD topt op 1 megawatt (1.000 kW) en CATL schopt het tot 1,3 megawatt (1.300 kW).

De actieradius die de bedrijven hier aangeven zijn grove richtlijnen. In de praktijk zijn deze namelijk van enorm veel factoren afhankelijk, waaronder bijvoorbeeld het gewicht van de auto, de hoeveelheid motoren en het vermogen ervan, maar ook de aerodynamica.

De Shenxing-accu is nog niet in productie. Wanneer dit precies gaat gebeuren, is ook nog niet duidelijk. CATL geeft aan dat het op dit moment prioriteit geeft aan het aanleggen van een groot netwerk supersnelle laders, die overigens ook nodig zijn om de beloofde laadsnelheid van de aangekondigde supersnelle accu te halen.

BYD is ook bezig om een netwerk laders aan te leggen. De 1 megawatt-accu die dit bedrijf bouwt haalt deze snelheid ook alleen bij speciale laders.

Screenshot presentatie CATL

Natrium-accu's en 1.500 kilometer met dual-power

Naast een extreme laadsnelheid presenteerde CATL ook de nieuwe Naxtra-accu's die geen lithium meer bevatten. Dit materiaal is vervangen door natrium. Dat zou volgens de accufabrikant meerdere voordelen hebben. De Naxtra-accu is onder andere veel goedkoper en eenvoudiger te produceren, aangezien natrium veel goedkoper is dan lithium en makkelijker verkrijgbaar is.

Ook presteert de Naxtra-accu beter bij extreme temperaturen. Volgens CATL zou dit accupakket bij een temperatuur van -40 graden Celsius nagenoeg geen degradatie meemaken. Ook zou het geheel brandveiliger moeten zijn, aangezien natrium van nature stabieler is dan lithium. Bovendien stelt CATL dat dit accupakket 10.000 laadcycli aan moet kunnen.

CATL verwacht dat natrium-accu's na verloop van tijd de LFP-accu (lithium, ijzer, fosfaat-accu) gaat vervangen als de meest gebruikte accu voor elektrische voertuigen. De Naxtra-accu zou volgens de maker zo'n 200 kilometer actieradius kunnen leveren in een hybride-auto en 500 kilometer in een volledig elektrische vierwieler. Al moet je bij deze claims ook de eerder genoemde factoren in acht nemen.

Alsof dat nog niet genoeg is, presenteerde de fabrikant ook nog een combinatie van de Naxtra- en Shenxing-accu's in het zogenoemde Freevoy dual power-accupakket. Hiermee moet op papier een actieradius van 1.500 kilometer mogelijk worden.

De combinatie van de twee types accupakketten betekent dat de auto waarin deze gebouwd is, de energiebehoefte kan optimaliseren. Daarbij krijgt het hulp van iets wat CATL 'self-forming anode technology' noemt. Hierdoor wordt het mogelijk zo efficiënt mogelijk energie uit beide accupakketten te halen. Ook maakt dit het mogelijk om de energiedichtheid van het accupakket met maximaal 60 procent te vergroten.

De Freevoy-accu is al verkrijgbaar voor hybride-toepassingen. In dat soort voertuigen biedt hij nu een actieradius tot 400 kilometer. De nieuwe, grotere variant komt er niet alleen voor reguliere elektrische auto's, maar moet ook zijn weg vinden naar commerciële toepassingen zoals vrachtvervoer.

LEES OOK: De Chinese Denza Z9 GT is een zelf-inparkerende luxe slee die veel vragen oproept