Met een pakket maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro, wil de Europese Commissie boeren in Europa tegemoet komen. Dit voorstel wordt nu besproken door de Europese bewindslieden voor Landbouw in Brussel. Op de stoep van het overleg protesteren duizenden boeren luidkeels.
Brussel is bereid 500 miljoen euro aan Europees geld vrij te maken om de getroffen boeren te helpen. EU-lidstaten krijgen de middelen om dit geld uit te keren, bijvoorbeeld om een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen. Het pakket moet niet alleen de huidige financiële problemen van boeren verhelpen, maar ook de markten stimuleren en de hele keten verbeteren, aldus het dagelijks bestuur van de EU.
Er wordt niet aan het principe getornd dat de Europese landbouwsector meer marktgeoriënteerd moet zijn, benadrukte vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie.
Lage prijzen melk en vlees
De landbouwsector moet juist op lange termijn gezond blijven en verder duurzaam worden, stelde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken eerder op de maandag in Brussel. Zij was daar om met haar Europese collega’s te praten over de huidige problemen in de landbouwsector.
Voor de deur van het Europese overleg protesteerden duizenden melk- en varkensboeren, die het zat zijn zulke lage prijzen voor hun producten te krijgen. Zij hopen dat Europa de minimumprijzen gaat verhogen. Maar dat vindt Dijksma een slecht idee. ,,Ik help de boeren niet met maatregelen waar ze twee maanden plezier van hebben, maar over een jaar in exact dezelfde situatie zitten.”
Bovendien zou een Europese minimumprijs voor Nederlandse boeren ongunstig uitpakken omdat deze op dit moment meer krijgen voor 1 liter melk. De Europese landbouwsector moet juist meer marktgericht worden, vindt Dijksma.
Zij hoopt dat de Europese bewindslieden een ,,verstandig en samenhangend pakket'' kunnen samenstellen waarbij de lidstaten zelf ruimte hebben om acute problemen op te lossen, gericht op bedrijven die duurzaam produceren en kansen hebben op de markt.
Vraaguitval
De landbouwsector lijdt onder een val in vraag, mede door de Russische boycot op Europese landbouwproducten. Het aanbod is echter omhoog gegaan en voor onder andere de varkenssector stegen de kosten door veranderde regelgeving.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl