Het meest gebruikte eurobiljet krijgt een facelift. Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag het nieuwe briefje van 50 euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe bankbiljet.
Het biljet voor vijftig euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.
Het nieuwe briefje van vijftig is beter beveiligd tegen vervalsing. Dat is prettig voor de detailhandel, omdat winkeliers kwetsbaar zijn voor vervalsingen, als ze niet de juiste apparatuur hebben om de echtheid van biljetten te verifiëren.
De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn.
De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De briefjes van honderd en tweehonderd euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.
Op de website van de ECB worden enkele kenmerken genoemd van het nieuwe biljet van 50 euro, om de echtheid te bepalen. De centrale bank noemt het zelf de 'voel, kijk en kantel'-methode.