De manier waarop Amerikanen werken, doet Europeanen nog weleens de wenkbrauwen fronsen.

Hoewel Amerikanen erom bekend staan hard te werken  – en veel langer dan in Europese landen – is de Amerikaanse arbeidsmentaliteit niet erg populair buiten de Verenigde Staten.

Hieronder volgen enkele typisch Amerikaanse gewoonten op de werkvloer waar werknemers in andere landen van gruwen.


1. Amerikanen werken belachelijk lang

Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

De meest hardnekkige gewoonte van Amerikanen is hun neiging hele lange werkdagen te maken. In een rapport van Gallup uit 2014 wordt geschat dat de gemiddelde fulltime-medewerker in de VS 47 uur per week werkt, één van de langste werkweken ter wereld en beduidend langer dan in West-Europa.

In Nederland werken mannen gemiddeld 36 uur per week en vrouwen, die meer aan deeltijd doen, 26 uur per week, blijkt uit cijfers van het CBS. Duitsers en Zweden werken gemiddeld 35 uur per week. Volgens arbeidsrichtlijnen van de Europese Unie hebben werknemers het recht om niet langer dan 48 uur per week te werken.

Craig Storti, schrijver van het boek "Communicating Across Cultures" zegt dat Europeanen de lange Amerikaanse werkweek een weinig effectief gebruik van tijd vinden:

"Europeanen zien dat als inefficiënt", vertelt Storti tegen Business Insider. "Ze zeggen: 'Je zou je werk in de gegeven tijd af moeten hebben.'"


2. Ze gaan bijna nooit op vakantie

Foto:  Sylvie Bouchard/Shutterstock

Het aantal vakantiedagen verschilt van land tot land, maar Amerikanen hebben wel erg weinig vrij. De meeste bedrijven bieden hun werknemers twee doorbetaalde weken vakantie per jaar. En zelfs dat lage aantal gebruiken Amerikanen niet altijd.

Volgens carrière-website Glassdoor neemt de gemiddelde Amerikaanse werknemer maar 54 procent van het aantal toegewezen vakantiedagen op.

In Nederland is het wettelijk minimum vier maal het aantal werkuren per week, dus minimaal vier weken. Maar veel bedrijven betalen meer vakantiedagen door. In Zweden krijgen werknemers vijf weken vakantie per jaar, dus is het geen verrassing dat Europeanen het Amerikaanse systeem maar niks vinden.

"Amerikaanse bedrijven kijken niet naar onderzoeksmateriaal dat laat zien hoe belangrijk vakantie is voor productiviteit in periode daarna", zegt de in de VS geboren Cary Cooper van de Manchester Business School in Groot-Brittannië. Hij wijst erop dat burn-out een veel groter probleem is in de VS dan in andere landen. "Je kan niet zonder af en toe even gas terug te nemen het hele jaar door werken."


3. Ze nemen ook nauwelijks verlof bij de geboorte van een kind

Foto: Fiona Goodall / Stringer

De Verenigde Staten kennen geen wettelijk vastgestelde verlofregeling voor kersverse ouders, maar laten dat aan de werknemers zelf.

Als gevolg daarvan nemen ouders van een pasgeboren baby veel minder dagen vrij na de geboorte van een kind dan ouders in de rest van de wereld. Dat komt vooral door een cultureel stigma in de VS: vrouwen zijn bang dat gezegd wordt dat ze thuis boven alles stellen, terwijl mannen kunnen worden gezien als minder toegewijd aan hun carrière als ze verlof nemen.

In Nederland was het aantal van twee verlofdagen voor kersverse vaders ook mager, maar dat breidt het nieuwe kabinet uit naar vijf. En bovendien kunnen mannen vanaf 2020 daarbovenop nog vijf weken aanvullend verlof opnemen, waarbij het UWV een uitkering van 70 procent van hun loon krijgen.

In een land als Finland is het nog beter geregeld. Daar krijgen zwangere vrouwen zeven weken voordat ze een kind krijgen vrijaf. Na de geboorte hebben ze nog recht op 16 weken verlof. Mannen krijgen acht weken betaald vaderschapsverlof.


4. Amerikanen eten vaak achter hun bureau

Foto: Flickr/Sarah Marriage

Amerikanen hebben de reputatie vastgeketend aan hun bureau te zitten en de statistieken bevestigen dat.

Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat slechts één op de vijf Amerikanen de lunch gebruikt buiten kantoor. De meeste mensen eten gewoon wat halverwege de dag terwijl ze verder gaan met hun werk.

En miljoenen Amerikanen lunchen helemaal niet om maar gewoon door te kunnen werken.

In Nederland hebben we ook niet de rijke lunchcultuur die Europese landen zoals Frankrijk, Spanje of Griekenland kennen: daar wordt vaak zeker een uur pauze genomen en veelal buiten de deur wordt gegeten. Maar ook al is de bedrijfskantine niet altijd de meest sfeervolle plek, ons broodje kaas of het soepje wordt zelden echt achter het computerscherm genuttigd.

5. Amerikanen nemen nauwelijks pauzes gedurende de werkdag

Foto: source Flickr/Alan Cleaver

En ook buiten de lunchpauze nemen Amerikanen zelden even afstand van hun werk.

Zweedse werknemers nemen daarentegen vaak een uitgebreide koffiepauze nemen die fika wordt genoemd, waarbij werknemers bij elkaar komen en met elkaar praten. Veel bedrijven in Zweden bieden twee van deze pauzes aan, eentje 's ochtends en eentje 's middags.

In Nederland zijn er nauwelijks formele extra pauzes, maar veel werknemers maken regelmatig een gangetje naar de koffie-automaat om daar even bij te praten.

Onderzoek heeft aangetoond dat korte pauzes gedurende de dag helpen de creativiteit te verhogen, onze focus weer terug te krijgen en informatie op te slaan.

LEES OOK 9 manieren om direct aantrekkelijker te ogen als man of vrouw