Tijdens de vakbeurs Facility & Gebouwbeheer was gelukkig meer te zien dan koffieautomaten in inloopmatten. Het groene dak, sedumdak, de daktuin of het dak bedekt met beplanting is aan een opmars bezig. Ze zijn niet nieuw, vertelt Grad van Heck van Groendak BV. “Daktuinen kennen we al van de hangende tuinen van Babylon en de groene gevels uit Egypte.”

Beplanting werd en wordt toegepast als isolatie tegen warmte in zuidelijke landen en tegen kou in noordelijke. Het groendak, met het sedumdak als meest bekende verschijningsvorm, rukt op in de gebouwde omgeving en biedt tal van voordelen, volgens Van Heck. We noemen er vijf.

1. Verbeterde isolatie

Groene daken verhogen de isolatiewaarde van het dak. In de zomer houdt de groene dakbedekking de warmte buiten en in de winter houdt het de warmte binnen. Onafhankelijk onderzoek heeft een besparing van 9 procent op het elektriciteitsverbruik voor koeling met airconditioning aangetoond.

2. Hoger rendement van zonnepanelen

Een groendak wordt veel minder warm door zoninstraling dan een normaal dak. Waar op een warme zomerse dag de temperatuur van een zwart dak kan oplopen tot ruim boven de 50 graden, blijven groendaken koel, onder andere door het verdampen van vocht dat warmte onttrekt aan het oppervlak. De koele ondergrond verbetert de warmteafvoer van zonnepanelen, waardoor het rendement stijgt met 9 tot 16 procent.

3. Langere levensduur

Groene daken verlengen de levensduur van normale dakbedekking. Een dakbedekking van teer gaat ongeveer twintig jaar mee, een groen dak is wel zestig jaar houdbaar. Wel vergt de vegetatie enig onderhoud: controle van de waterafvoeren is nodig en een spontaan opschietende boom of struik kan maar beter snel verwijderd worden.

4. Gelijkmatiger binnenklimaat

Dankzij de verbeterde isolatie dalen de soms hevige temperatuurschommelingen in een gebouw. Het binnenklimaat wordt daardoor een stuk beter beheersbaar met een gelijkmatiger temperatuurverloop. Ook dit scheelt energie.

5. Ideale waterbuffer

Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit in de gebouwde omgeving en vormen een ideale waterbuffer. Planten nemen zo’n 50 procent van de regen op en het resterende water wordt langzaam aan de omgeving afgegeven. Dit voorkomt overbelasting van afvoeren en het riool. Daarbij zuiveren groene daken de lucht, bijvoorbeeld als het gaat om fijnstof.

Groene daken worden aangelegd op bestaande dakbedekking, waarop een waterkerende laag wordt aangebracht en een systeem voor drainage. Het gewicht van een groen dak is afhankelijk van het type beplanting. Zo is een sedumdak het lichtst, omdat de dikte van de voedingsbodem beperkt kan zijn tot enkele centimeters. Een sedumdak heeft een belasting van 45 tot 75 kilo per vierkante meter. Een echte daktuin met terrassen, struiken en zelfs bomen heeft een voedingsbodem van minstens 50 centimeter nodig en weegt daardoor ten minste 300 kilo per vierkante meter.

LEES OOK OP ENERGIEVASTGOED.nl