Gebeurtenissen die niet heel waarschijnlijk zijn, maar als ze zich voordoen…Zakenbank Société Générale indentificeert vijf zogenoemde ‘black swans’. Met stip op de eerste plaats: het gevaar van een Britse uittreding uit de Europese Unie.
Sinds de kredietcrisis van 2008 besteden economen meer aandacht aan ‘zwarte zwanen’: dat zijn gebeurtenissen waarvan de kans klein is dat ze optreden, maar als ze zich voordoen is de invloed op financiële markten buitensporig groot.
Zwarte zwanen
Zakenbank Société Générale heeft een nieuw lijstje met black swans gemaakt, zo meldt zakensite Business Insider. Aflopend in in orde van waarschijnlijkheid zijn dat er vijf.
1)Brexit: vertrek Groot-Brittannië uit de Europese Unie
2)Harde landing China
3)Amerikaanse consument houdt hand op de knip en gaat sparen
4)Nieuwe mondiale recessie
5)Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente niet op tijd.
Tegenover de zwarte zwanen staan ook enkele onwaarschijnlijke meevallers. Dat zijn volgens Société Générale een sterkere opleving van de wereldhandel en de bedrijfsinvesteringen, een soepeler fiscaal beleid van overheden en diepere structurele hervormingen.
Meer Britten vóór Brexit
Dat de Franse zakenbank bij de negatieve risico's het Britse vertrek uit de EU op de eerste plaats zet, sluit goed aan bij de resultaten van een nieuwe peiling die is uitgevoerd na de terreuraanslagen van 13 november in Parijs.
Voor het eerst wil een meerderheid van de Britten uit de Europese Unie, blijkt uit een peiling in opdracht van de Britse krant The Independent. Voor het onderzoek zijn 2000 mensen ondervraagd en van hen is 52 procent voor de Brexit.
Peilingen door The Independent in juni, juli en september gaven nog een meerderheid van 55 procent voor blijven. Berichtgeving over de vluchtelingencrisis bracht enige verschuiving in oktober naar 53 procent voor blijven en 47 voor vertrek. Door de aanslagen in Parijs is de verschuiving verder doorgeschoten.
Voorstanders van het Britse vertrek komen vooral uit het kamp van de eurosceptische partij UKIP (93 procent) en van de Conservative Party van premier Cameron (54 procent). Een meerderheid van de aanhangers van Labour, Liberal Democrats, Schotse Nationale Partij en de Groenen is voor blijven.
De steun voor de EU is het grootst in Schotland met 60 procent, gevolgd door Wales met 56 procent. In Zuidwest-Engeland is slechts 40 procent voor EU-lidmaatschap en in Oost-Engeland 43 procent. Eind 2017 vindt in Groot-Brittannië een referendum plaats over de vraag of het land in de EU moet blijven.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl