- De Consumer Electronics Show (CES) is van start in Las Vegas.
- Tijdens deze technologiebeurs presenteren techbedrijven hun meest recente innovaties.
- Vaak zitten daar behoorlijk opmerkelijke producten tussen. Welke gadgets vallen dit jaar op? Business Insider Nederland selecteert er vijf.
- Lees ook: Van seksistische pennen tot enge gezichtsmaskers: waarom de meeste producten floppen – ‘Niemand durft de baas tegen te spreken’
Las Vegas staat momenteel in het teken van technologische innovaties en de laatste gadgets. Technologiebeurs de Consumer Electronic Show (CES) ging er dinsdag van start.
Tijdens de beurs presenteren techbedrijven hun nieuwste vindingen. De editie van 2024 was een potpourri van pratende avatars en zelfs vliegende auto’s. Welke innovaties vallen dit jaar op? Business Insider Nederland selecteert vijf wel érg opmerkelijke gadgets van CES 2025.
1. Zonneauto in dolfijnvorm
Een zonneauto, die door middel van zonnecellen zichzelf oplaadt? Het Eindhovense Lightyear mag er dan na een faillissement op teruggekomen zijn, maar dat betekent niet dat het idee de wereld uit is. Het Amerikaanse bedrijf Aptera Motors valt tijdens CES 2025 op met een wel erg futuristisch ogende zonneauto. De Aptera-zonneauto doet met zijn visvormige uiterlijk nog het meest denken aan een dolfijn.
Allemaal om de auto zo soepel mogelijk te laten rijden, aldus de makers. Door de zonnepanelen op het dak kun je als bestuurder ruim 64 kilometer per dag afleggen zonder te stekkeren. Na een oplaadbeurt neemt de actieradius toe tot ruim 640 kilometer, schrijft techsite CNET.
2. Robotje volgt je overal in huis
Ook is er veel te doen over een bolvormige robot, die je overal in huis zou volgen. Klinkt als een passage uit George Orwells roman 1984, maar het Zuid-Koreaanse Samsung gaat er toch écht de markt mee op. Ballie, zoals de gele bolvormige robot van het Aziatische concern heet, kan van alles: een film draaien, schoonmaken en je agenda beheren.
Nieuw is het robotje allerminst; al vijf jaar geleden toonde Samsung een ouder model van de Ballie op CES. Nieuw is wel dat Ballie vanaf nu officieel te koop is.
Het geüpdatete model zou beschikken over slimmere sensoren en gebruikmaken van - hoe kan het ook anders - kunstmatige intelligentie, aldus MT/Sprout. Als je het apparaat een vraag stelt, projecteert deze meteen een scherm op de muur om antwoord te geven. Nu maar hopen dat Big Brother niet meekijkt.
3. 'Broodrooster' om telefoon op te laden
Smartphone aan de lader? Dat kan weleens spoedig een schim uit het verleden worden. Bekend zijn al de systemen voor draadloos opladen, waarbij je je smartphone op een soort blok legt waarna deze automatisch laadt. Nieuw is een innovatie die door het leven gaat onder de naam Swippitt - alsof de Amerikaanse startup er een nieuw werkwoord mee hoopt groot te maken.
De Swippitt, te zien op CES 2025, is een broodroostervormig apparaat, waar je je smartphone in kunt steken. Na twee seconden is je telefoon volledig opgeladen. Toch hebben de Amerikanen allerminste een Tesla-achtige snellader voor de smartphonebranche ontwikkeld. De gadget vervangt simpelweg in sneltreinvaart de batterij van je telefoon met een andere. Voor wie hier brood in ziet: in juni verschijnt het apparaatje op de markt.
4. Vertaalgadget maakt Duolingo overbodig
Vergeet Esperanto, vergeet Duolingo. Als het aan het Poolse bedrijf Vasco Electronics ligt, kunnen we voortaan overal lekker in onze eigen taal blijven praten. Het bedrijf maakt er al jaren een sport van om de slimste vertaalapparaten op de markt te brengen.
Dit jaar komen de Polen aanzetten met de zogenoemde Q1-vertaler: een smartphone-achtig apparaatje waarop je in je eigen taal een boodschap kunt inspreken. De gadget vertaalt dit naar een spraakbericht in een andere taal met - en daar wordt het bijzonder - je eigen stemgeluid (mits je toestemming geeft).
Klinkt behoorlijk echt, zo blijkt uit deze video. Volgens persbureau AP kan het handig zijn voor bedrijven die veel zakendoen over de grens.
5. Pot die planten zelf water geeft
Héél erg CES is de LeafyPod: een plantenbak die je planten zelf bewatert. De pot maakt gebruik van sensoren, die precies aanvoelen hoe de plant en de aarde op iedere hoeveelheid water reageren. Het apparaat zorgt vervolgens voor de ideale hoeveelheid water, als we de makers mogen geloven.
Die makers, dat zijn technici die eerder voor Meta en Tesla werkten. In vergelijking met deze bedrijven is de LeafyPod natuurlijk weinig meer dan een gimmick.
Toch kan het apparaatje handig zijn voor wie bijvoorbeeld een maand op vakantie wil gaan. Het reservoir aan de onderkant van de plantenbak kan namelijk voor maximaal vier weken water houden. Aan de andere kant: een plantenbak die stroom vreet, maakt het natuurlijk veel minder 'groen' om een plant in huis te nemen.