Pakjesbedrijf TNT Express ziet een overname door zijn Amerikaanse collega Fedex als enige mogelijkheid om snel gezond te worden. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.President-commissaris Antony Burgmans van pakjesbezorger TNT Express heeft het hoofd in de schoot geworpen en hoopt dat het Amerikaanse FedEx het Nederlandse logistiekbedrijf gauw uit zijn lijden verlost. Burgmans zei maandagochtend in Hoofddorp tijdens de aandeelhoudersvergadering dat alleen FedEx in staat is om van TNT Express binnen afzienbare tijd weer een gezond bedrijf te maken.

Zou de overname door FedEx stranden op weerstand van Brussel, dan duurt het nog eens drie tot vijf jaar voordat TNT Express weer gezond is als het koeriersbedrijf zich zelfstandig uit het moeras moet trekken. TNT Express hobbelt sinds de opsplitsing van PostNL in 2011 van de ene na de andere winstwaarschuwing. Maandag moest TNT meedelen dat de onderliggende winst in het derde kwartaal “substantieel” daalde vanwege teleurstellende economische ontwikkelingen in markten als Australië, Brazilië en China.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Slecht nieuws is weer goed nieuws. Voor beleggers dan. Het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag bevatte werkelijk geen enkel pluspunt. Amerikaanse centrale bankiers, waarvan een aantal staan te popelen om de rente te verhogen, konden er niets anders van maken dan dat het ‘maar’ om cijfers van één enkele maand ging en dat we er daarom geen conclusies mogen trekken. Beleggers komen echter na het zien van de cijfers tot de slotsom dat de Fed de renteverhoging nog langer moet uitstellen.

Vóór de bekendmaking van de cijfers was de eerste renteverhoging ingeprijsd voor januari 2016 en was er een kans van zo’n 45 procent dat de Fed toch nog in december de trekker zou overhalen. December is nu volledig afgeschreven en de eerste renteverhoging wordt nu pas in maart volgend jaar verwacht. Dat uitstel is de aanleiding waarom Amerikaanse aandelen vrijdag na enige aarzeling toch een rally inzetten. En vandaag nemen Aziatische en Europese beurzen het stokje over van Wall Street.

3.Is voor de economie van de eurozone het glas halfvol of halfleeg? Volgens de maandagochtend bekendgemaakte inkoopmanagersindex van dataleverancier Markit groeide de economie van de eurozone in het derde kwartaal waarschijnlijk met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. En dat is eigenlijk gelijk aan het hersteltempo in de eerste helft van het jaar.

Dus ondanks het monetair geweld van de ECB, de lage olieprijs en neutraal fiscaal beleid weet de economie van de eurozone maar niet een versnelling hoger te gaan. Anderzijds kan ook worden gesteld dat de eurozone een keer niet in de ziekenboeg belandt op een moment dat de wereldeconomie afkoelt en zelfs de Amerikaanse economie de griep krijgt. Volgens de laatste voorspelling van de Atlanta Fed groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met nog geen kwart procent.

4.De dood van handelshuis/mijnbouwreus Glencore is schromelijk overdreven. Op de beurs van Hong Kong won Glencore, de kop van jut in de crashende grondstoffenmarkt, vanochtend kortstondig meer dan 70 procent. Het geplaagde fonds profiteerde van geruchten dat het potentiële kopers heeft gevonden voor de agrarische divisie. Glencore moet alle zeilen bijzetten omdat nu puntje bij paaltje komt het verdienmodel niet goed blijkt te werken en de schuldenlast intussen steeds zwaarder wordt. De bedoeling was dat zodra grondstofprijzen onder zware druk zouden staan, de handelspoot de onvermijdelijke verliezen bij de mijnbouwactiviteiten zou opvangen. Beleggers hebben daar weinig vertrouwen in. Beleggers waarderen de obligaties van Glencore niet langer als investment grade. En de koerssprong van vanochtend moet in perspectief worden geplaatst. Sinds de beursgang in 2011 is de koers met meer dan 80 procent gekelderd.

5.Een Fed-bestuurder zei afgelopen weekend dat hij graag ziet dat de VS toetreden tot het select groepje landen waar de centrale bank een negatieve rente voert in de hoop dat dit de inflatie aanwakkert. Narayana Kocherlakota, de topman van de regionale Minneapolis Fed, pleitte er bij het rentebesluit van september voor om de rente van 0 procent te verlagen naar negatief. Dat was dus tijdens de monetaire vergadering waar veel van Kocherlakota’s collega’s sterk neigden naar het verhogen van de rente. Een negatieve rente zou betekenen dat het voor marktpartijen prijzig is om dollars aan te houden. Die zouden dollars dan liever verkopen, waardoor de wisselkoers verzwakt. En een zwakkere dollar is precies wat Kocherlakota wil (een wens die zijn collega’s niet durven uit te spreken). De harde dollar is namelijk precies de reden waarom in de VS weinig inflatie is en de groei zwak is geworden.

6.Volkswagen verkeert in een doodstrijd vanwege het dieselschandaal. Volgens de krant Die Welt heeft de aankomende president-commissaris van Volkswagen, Hans Dieter Pötsch, dat min of meer gezegd tijdens een topbijeenkomst van het autoconcern. Pötsch zei er desalniettemin vertrouwen in te hebben dat Volkswagen levend uit de strijd komt. Naar verluidt zou Pötsch hebben gezegd dat Volkswagen met de kaasschaafmethode de kosten kan verlagen en de kredietwaardigheid op peil kan houden en dat er geen merken in de etalage hoeven te worden gezet. In de VS zou het nog een kans kunnen krijgen door compleet open kaart te spelen en met de billen bloot te gaan, aldus Pötsch.

7.Trustkantoor Intertrust kan met de beursgang mogelijk toch in de Midkap-Index voor middelgrote beursfondsen terecht komen. Intertrust meldde maandag dat het maximaal 33,7 miljoen aandelen wil verkopen bij de beursgang later deze maand. Bij een bandbreedte van 14,50 tot 19 euro voor de introductiekoers, zouden de vrij verhandelbare aandelen een waarde krijgen van 489 miljoen euro tot 640 miljoen euro. Bij een marktwaarde op basis van de zogenoemde free float van meer dan 550 miljoen euro komt het fonds bij de herweging in december in aanmerking voor een plek in de Midkap-Index.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl