Bitcoin is geen valuta volgens Japan, China wil met 7,5 procent en de pc-markt blijft kwakkelen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Da’s pech voor Fabrice Tourre, beter bekend als ‘Fabolous Fab’, de voor effectenfraude veroordeelde voormalig handelaar van Goldman Sachs. Tourre zou college gaan geven aan bachelorstudenten aan de prestigieuze Universiteit van Chicago, maar nu blijkt dat de universiteit dat toch niet zo ziet zitten. Volgens The Wall Street Journal mag Tourre wel gewoon doorgaan met zijn promotieonderzoek aan de universiteit.

2. Een ander boegbeeld van de crisis van 2008, Jérôme Kerviel – de rogue trader van Société Générale, was ook weer eens in het nieuws. Kerviel heeft namelijk nu echt het licht gezien. Volgens persbureau AFP is Kerviel na een audiëntie bij de Paus in het Vaticaan terug naar huis in Frankrijk aan het lopen.

3. Bitcoin is geen valuta, vindt Japan. Japan gaat bitcoin namelijk reguleren als een commoditiy en niet als een valuta, volgens de zakenkrant Nikkei. Vermogenswinsten op bitcoin zullen belast worden en zowel banken als brokers mogen geen zaken doen in bitcoins. Het nieuws komt na het faillissement van MtGox, één van ’s werelds grootste bitcoinbeurzen. De Japanse minister van Financiën Taro Aso zei dat het nog steeds niet duidelijk is hoe de beurs bijna een half miljard bitcoins kon kwijtraken.

4. Happy times are here again. Dat is de boodschap van president Obama’s begroting van 3,9 biljoen dollar. Volgens de begroting zal de economie dit jaar met 3,1 procent groeien, de sterkste groei sinds 2005. En Obama wil dat het nu eens niet alleen de rijken zijn die hiervan profiteren. Er moet een verhoging van het minimumloon komen, belastingvoordelen voor lage inkomens en meer geld voor onderwijs en infrastructuur. Obama wil dat betalen door belastingkortingen voor rijke Amerikanen af te schaffen, want het begrotingstekort moet de komende tien jaar met 651 miljard dollar dalen. De begroting zal hoogstwaarschijnlijk niet door het Congres komen, en is vooral bedoeld om de prioriteiten van de Democraten op een rijtje te zetten met het oog op de tussentijdse verkiezingen in november.

5. China wil dat de economie dit jaar wederom met 7,5 procent groeit, wat weleens moeilijk kan worden omdat de regering ook de kredietgroei wil indammen en de zware milieuvervuiling wil aanpakken. Daarnaast wordt het wel erg lastig om met een nog steeds hoog groei tempo de economie te hervormen. De Chinese economie draait namelijk op investeringen, die een ongekend hoog niveau van ongeveer 50 procent van het bbp beslaan. Veel van de investeringen zijn economisch onrendabel en zullen door de tijd heen moet worden afgeschreven, wat ten koste gaat van de groei. Een teken van een succesvolle herstructurering van de Chinese economie is dat de investeringsgroei daalt of negatief wordt, waardoor automatisch ook de bbp-groei inzakt. Dat is dus wederom niet het geval.

6. In China gaat volgens persbureau Bloomberg mogelijk de eerste default op een obligatie plaatsvinden sinds het toezicht op de nu 4,2 biljoen dollar grote Chinese obligatiemarkt in 1997 startte. Een kleine producent van zonnepanelen, Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology Company, heeft gemeld dat het de eerst volgende coupon van 89,8 miljoen yuan (11 miljoen euro) op een obligatie van 1 miljard yuan niet kan betalen. Een default in de Chinese obligatiemarkt wordt als een gezond teken gezien. Dit voorkomt namelijk moreel risico en is een wake-up call voor beleggers die zijn gaan denken dat er altijd wel een reddingsoperatie op touw wordt gezet, zoals eerder dit jaar het geval was bij zwalkende trustfondsen.

7. Het gaat van kwaad tot erger met de mondiale pc-markt. Volgens onderzoeksbureau IDC zullen wereldwijde pc-verkopen dit jaar met 6,1 procent dalen, wat het derde jaar op rij van krimp zal zijn. IDC, dat in januari nog een daling van 3,8 procent voorspelde, verwacht dat de vraag in opkomende landen ook gaat verzwakken nadat de ontwikkelde wereld massaal aan het overstappen is van de pc naar mobiele apparaten. IDC voorspelt dat de wereldwijde pc-markt tot 2018 blijft krimpen.

8. Europese beurzen laten vanochtend weinig beweging zien nadat de ontspanning in de Oekraïense crisis gisteren tot een opluchtingsrally leidde en de S&P 500 zelfs aan een nieuw record hielp. De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse zaken zullen bilateraal overleg voeren over Oekraïne tijdens een conferentie in Parijs. Daaruit moet blijken of een diplomatieke oplossing voor Oekraïne mogelijk is. Tot nog toe is president Poetin er in geslaagd het Westen verdeeld te houden, want Europa en Amerika kunnen het vooralsnog niet eens worden over sancties voor Rusland. Daarnaast heeft Poetin de EU voorlopig weggejaagd uit Oerkaïne, want zo lang Russische troepen de Krim bezet houden zit een EU-akkoord met Oekraïne er niet in. De Amerikanen hebben op hun beurt Poetin geïsoleerd, want buiten Rusland is er weinig tot geen steun te vinden voor zijn invasie van de Krim.

9. Op de beursagenda staan vandaag Amerikaanse banencijfers en de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector. Die cijfers zullen waarschijnlijk het beeld bevestigen dat de economie het wat minder goed deed vanwege het extreme koude weer.

10. Europese macrocijfers vielen wederom mee, waardoor de kans nog kleiner wordt dat de ECB donderdag het monetaire beleid gaat verruimen. (Lees ook de analyse van Mathijs Bouman: Krijgt Draghi de ECB weer op één lijn?) De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg vorige maand onverwacht naar 53,3 – de hoogste stand in 32 maanden – van 52,9 in januari, terwijl gerekend was op een daling naar 52,7 (een indexstand van meer dan 50 betekent groei, minder dan 50 wijst op krimp). Vooral de Duitse en Italiaanse dienstensector boerden goed, terwijl Frankrijk zorgwekkend genoeg wederom de zwakke broeder was.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl