- Elon Musk en Tesla hebben flinke tegenwind ervaren in de eerste 100 dagen van het presidentschap van Donald Trump.
- De verbintenis van techmiljardair Musk aan Trump heeft een negatieve uitwerking gehad op Tesla
- De omzet van Tesla en het vermogen van Musk daalden aanzienlijk, sinds Trump voet zette in het Witte Huis.
- Lees ook: ‘De schade is al aangericht’ – flink wat beleggers zijn sceptisch over de terugkeer van Elon Musk bij Tesla
Techmiljardair Elon Musk werd gezien als een van de grote winnaars van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toch zijn de eerste 100 dagen van de tweede termijn die Donald Trump is ingegaan als president van de VS, niet bepaald positief geweest voor ’s werelds rijkste man.
Musk zette hoog in op Trump en doneerde honderden miljoenen dollars om zijn verkiezingscampagne te steunen. Dat werd destijds gezien als een goede investering.
“We denken dat de grote voordelen voor Musk en Tesla zwaarder wegen dan de nadelen, nu de gok van Musk op Trump steeds meer begint te lijken op de ‘poker move van de eeuw'”, zei analist Dan Ives van financieel adviesbureau Wedbush kort nadat Trump de presidentsverkiezingen had gewonnen.
Helaas voor Musk pakte zijn gok aanzienlijk slechter uit dat hij waarschijnlijk had verwacht. Na 100 dagen Trump heeft Tesla moeite om de autoverkoop op peil te houden en is het aandeel van het automerk aanzienlijk gedaald, waardoor het vermogen van Musk ook met miljarden afnam. Tot overmaat van ramp worden er regelmatig protesten tegen Tesla en Musk georganiseerd.
Hieronder zie je 5 grafieken die tonen hoe het de rijkste man ter wereld en zijn automerk is vergaan in de afgelopen 100 dagen.
Het aandeel Tesla
Aanvankelijk leek het Tesla voor de wind te gaan na Trumps overwinning. Halverwege december piekte het aandeel Tesla op de beurs, maar na de inauguratie van de nieuwe president daalde de beurskoers aanzienlijk.
De autofabrikant blijft kampen met teruglopende autoverkopen, waardoor prominente beleggers Musk hebben aangespoord om zijn positie als CEO van Tesla op te geven. Iets waar ze achter blijven staan, zelfs nu Musk heeft aangekondigd minder werk te gaan doen voor DOGE, het adviesorgaan dat forse bezuinigingen doorvoert bij de Amerikaanse overheid.
Waarde van tweedehands Tesla's op de occasionmarkt
De sterke daling van de restwaarde van tweedehands Tesla's, wordt gezien als een belangrijk zwaktepunt voor het merk. Nu huidige Tesla-bezitters ontevreden zijn over het gedrag van Musk en daardoor hun auto's proberen te verkopen, vallen de prijzen voor deze voertuigen op de occasionmarkt aanzienlijk lager uit dan aanvankelijk gedacht.
In de VS valt dit vooral te zien aan de gemiddelde prijs van een tweedehands Cybertruck. Deze is het afgelopen jaar met de helft gedaald.
Het vermogen van Musk
De scherpe daling in het aandeel Tesla, lag ten grondslag aan de daling van het vermogen van Musk. Hoewel de niet-beursgenoteerde bedrijven van Musk meer waard werden, zorgde de waardedaling van Tesla ervoor dat hij op papier zo'n 150 miljard dollar aan vermogen moest inleveren sinds medio december.
Ondanks deze afname is Musk nog steeds de rijkste persoon ter wereld net een vermogen van zo'n 335 miljard dollar.
De winst van Tesla
Uit de kwartaalcijfers van Tesla blijkt dat er minder mensen zijn die een Tesla kopen. Het nettoresultaat van Tesla over de afgelopen twaalf maanden is met 57 procent gedaald.
De omzet uit de autoverkopen daalde afgelopen kwartaal met een vijfde en de leveringen waren in het eerste kwartaal van 2025 veel zwakker dan verwacht: Tesla verkocht bijna 336.700 elektrische auto's, een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2024.
Protesten tegen Tesla en Musk
De protesten tegen Musk en Tesla nemen gestaag toe, nu consumenten hun ongenoegen willen uitten over de regering van Trump. Uit zoekdata van Google blijkt dat er in de afgelopen weken fors meer werd gezocht op de woordcombinatie "Tesla vandalisme".
"Tesla is overduidelijk een doelwit", zegt beursstrateeg Steve Sosnick van Interactive Brokers tegen Business Insider. Sosnick maakt een vergelijking met een citaat van Michael Jordan. De basketballer gaf in 1990 aan dat hij niet meer achter de Democraten stond en zette zijn standpunt kracht bij door te zeggen: "Republikeinen kopen ook sneakers."
"Het probleem voor Tesla is dat Democraten ook elektrische auto's open. Sterker nog, juist zij kopen meer elektrische auto's en dus ook Tesla's dan Republikeinen", aldus Sosnick. "Hij maakte zijn merk onderdeel van de Amerikaanse politiek. Hetzelfde deed hij in Europa en elders door daar rechtse partijen te steunen", zegt Sosnick. "Daarmee zijn de merken van Musk gepolitiseerd."
Sosnick erkent dat andere ondernemingen van Musk, zoals SpaceX en xAI, het wel goed doen. Echter, omdat Tesla een beursgenoteerd bedrijf is, is het veel gevoeliger voor de tegenwind die oplaait door de nauwe banden tussen Musk en Trump.
LEES OOK: Haat en protesten tegen Elon Musk zijn nu officieel een financieel risico voor Tesla