• De Amerikaan Joel Lalgee is loopbaanadviseur. Hij begeleidt ook kandidaten tijdens sollicitatieprocedures.
  • Je hoeft niet altijd volledig eerlijk te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, volgens Lalgee.
  • Kwaad spreken over je oude baas, is bijvoorbeeld nooit goed, ook al was je niet tevreden over je vorige werkgever.
  • Lees ook: Dit is misschien wel de belangrijkste baan in bij de toepassing van AI

Tot ongeveer twee jaar geleden werkte de Amerikaan Joel Lalgee als recruiter bij verschillende bureaus. Dat deed hij gedurende tien jaar.

Sinds 2022 deelt Lalgee zijn inzichten over de arbeidsmarkt en tips over sollicitatieprocedures op social media. Ook heeft hij een podcast. Onlangs maakte Lalgee een video over vijf dingen waar kandidaten niet eerlijk over hoeven te zijn tijdens sollicitatiegesprekken.

“Als het op sollicitatiegesprekken aankomt, wil je de juiste dingen zeggen”, geeft Lalgee in de video aan.

Tegenover Business Insider zegt hij geen voorstander te zijn van liegen over vaardigheden of ervaring. Maar als het aankomt op het sollicitatieproces, moeten kandidaten strategisch nadenken over de boodschap die ze overbrengen.

Lalgee schetst 5 belangrijke gebieden waarop kandidaten hun antwoorden moeten aanpassen - en mogelijk een leugentje om bestwil moeten vertellen

1) De reden dat je voor een nieuwe werkgever kiest

Lalgee zegt tegen Business Insider dat "iedereen weet dat je er bent om geld te verdienen", en dit geldt vooral voor de jongere generatie. Maar als je wordt gevraagd waarom je voor een bedrijf wilt werken, moet je het salaris buiten beschouwing laten.

Lalgee zegt dat bedrijven zich moeten inleven in de financiële behoeften van de sollicitant. Maar als de sollicitant de indruk wekt dat het vooral draait om de hoogte van het salaris, dan kan het beeld ontstaan dat iemand al snel gaat jobhoppen als een andere werkgever een hoger loon biedt.

In plaats van te beginnen over het salaris, als je gevraagd wordt naar je motivatie voor een baan, adviseert Lalgee kandidaten om een antwoord voor te bereiden waarin de missie of cultuur van het bedrijf wordt benadrukt.

"Als je echt enthousiast bent over de missie en de cultuur van het bedrijf, zullen veel mensen geloven dat je ook meer toegewijd bent aan het werk," vertelde Lalgee aan Business Insider.

2) Waarom je bij je oude werkgever bent vertrokken

Het ergste wat een kandidaat kan doen, is negatief uitweiden over zijn of haar vorige of huidige werkgever, geeft Lalgee aan. Die constatering lijkt misschien voor de hand liggend, maar Lalgee zegt dat je je gemakkelijk laat meeslepen als je een beetje nerveus bent.

"Negatief zijn over je oude baas is altijd een rode vlag, als ze je met andere kandidaten vergelijken", aldus Lalgee.

De HR-expert zegt dat kandidaten positief moeten zijn over hun ervaringen uit het verleden en tegelijkertijd moeten aangeven dat ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Als een kandidaat zich gedwongen voelt om eerlijk te zijn over een negatieve ervaring, kan hij volgens Lalgee zeggen dat het geen match was of dat de cultuur niet bij hem paste. Hij raadt dan aan om het gesprek om te draaien en uit te leggen hoe het huidige bedrijf beter aansluit bij de doelen of waarden waar de kandidaat naar op zoek is.

3) Wat je plannen zijn voor de toekomst

Lalgee zegt dat het verleidelijk kan zijn om eerlijk te zijn, als je gevraagd wordt naar je plannen op lange termijn, of dat nu een vervolgopleiding, het stichten van een gezin of het veranderen van carrière is.

Maar als recruiters of leidinggevenden dit vragen, willen ze dat je praat over je toekomst bij het bedrijf waar je solliciteert, aldus Lalgee. Bedrijven willen doorgaans "geen mensen waarin ze gaan investeren en die snel weer zullen vertrekken."

4) Het salaris

Lalgee zegt dat managers niet moeten vragen hoeveel je verdient - en als ze dat wel doen, moet je niet de waarheid vertellen. In plaats daarvan moet je aangeven wat je salarisbereik is, aldus Lalgee.

Kandidaten moeten een indicatie geven van waar ze naar op zoek zijn, aldus Lalgee. Hij waarschuwt ook om jezelf niet te laag in te schalen en ervoor te zorgen dat het eerste bedrag dat je noemt, het gemiddelde is van waar je het voor zou doen. "Op die manier doe je jezelf niet te kort, als het bedrijf toch echt niet verder dan de onderkant van je wensen gaat zitten," zegt Lalgee.

5) Of je ook elders solliciteert

Lalgee zegt dat als je laat vallen dat je ook gesprekken voert bij andere bedrijven je je onderhandelingsmacht vergroot. Kandidaten moeten "ja" antwoorden of zeggen dat ze "bezig zijn" wanneer hen wordt gevraagd of ze op gesprek zijn bij andere bedrijven, aldus Lalgee.

"Hoe meer ijzers in het vuur, hoe beter," zegt Lalgee.

Hoewel het delen van specifieke details over je andere sollicitaties niet nodig is, zegt Lalgee dat hij deze strategie nog nooit averechts heeft zien uitpakken. Hij waarschuwt ook voor de tegenovergestelde aanpak, waarbij je het bedrijf vertelt dat je alles op deze sollicitatie hebt gezet.

LEES OOK: Werkgevers kunnen zien dat je AI je sollicitatiebrief laat schrijven – zo kun je de software beter inzetten