• Labour-leider Keir Starmer wordt na de parlementsverkiezingen op 4 juli hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.
  • In de peilingen heeft Labour een enorme voorsprong op de Conservatieve Partij van zittend premier Rishi Sunak.
  • Keir Starmer is vernoemd naar de oprichter van Labour, is veel gematigder dan zijn voorganger Jeremy Corbyn en maakte naam als schaduwminister voor de Brexit.
  • Lees ook: Winst Labour bij Britse verkiezingen gunstig voor Nederlandse exporteurs, volgens economen

Het Verenigd Koninkrijk gaat op donderdag 4 juli naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Huidig premier Rishi Sunak gaat daarbij vrijwel zeker zijn baan verliezen aan Labour-leider Keir Starmer.

De Conservatieve Partij van Sunak is al veertien jaar aan de macht, maar Labour gaat ruim aan kop in de peilingen. Volgens de ‘poll tracker’ van de BBC kan Labour rekenen op zo’n 40 procent van de stemmen, tegen zo’n 20 procent voor de Conservatieve Partij.

Bij de presentatie van zijn partijprogramma gaf Starmer aan dat stabiliteit en economische groei de speerpunten zijn voor Labour. Sunak stelt dat er onder zijn leiding juist belangrijke successen zijn geboekt op economisch gebied en dat de inflatie is genormaliseerd.

In hun laatste tv-debat vorige week lanceerden de twee kandidaten zeer persoonlijke aanvallen op elkaars geloofwaardigheid en die van hun partijen. Volgens Starmer is het Verenigd Koninkrijk uitgeput na veertien jaar “conservatieve chaos”, terwijl Sunak de Labour-leider ervan beschuldigde niet eerlijk te zijn over migratie, belastingen en vrouwenrechten en dat hij niet goed uitlegt hoe hij al zijn dure plannen wil financieren.

Maar wie is de als kleurloos bekendstaande Keir Starmer, die hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk gaat worden? Business Insider Nederland zet 5 dingen die je over hem moet weten op een rij.

1. Hij was schaduwminister voor de Brexit

Keir Starmer kreeg grote bekendheid nadat hij in 2016 door toenmalig partijleider Jeremy Corbyn werd benoemd tot schaduwminister voor het vertrek uit de Europese Unie, de Brexit. Hij pleitte als eurofiel voor een herkansingsreferendum, maar dat kwam er niet. Vervolgens zette Starmer zich in voor ‘een zachte Brexit’, omdat de kiezers de regering in zijn ogen geen mandaat hadden gegeven voor ‘een harde Brexit’ of ‘een no-deal Brexit’.

Nu hij op weg is premier te worden heeft hij aangegeven de Brexit niet terug te willen draaien, maar wel nauwere samenwerking met de Europese Unie na te streven. “Ik accepteer niet dat we geen betere handelsdeal kunnen krijgen dan we nu hebben”, zei hij vorige week tijdens het debat bij de BBC tegen Sunak. Maar het helemaal heropenen van het Brexit-debat zal volgens Starmer “te veel politieke en maatschappelijke onrust” teweegbrengen.

2. Hij is van oorsprong mensenrechtenadvocaat

Starmer studeerde eerst rechten aan de Universiteit van Leeds en later aan de Universiteit van Oxford. Hij begon zijn carrière als mensenrechtenadvocaat en stond onder andere milieuactivisten bij in een zaak tegen McDonald’s. Ook stond hij pro deo veel terdoodveroordeelden bij in het Caribische gebied en hielp hij in Oeganda de voltrekking van honderden doodvonnissen te voorkomen.

In 2003 werd hij adviseur van de Noord-Ierse politie op het gebied van mensenrechten, om daarna op te klimmen tot de hoogste positie binnen het Britse openbaar ministerie. Pas in 2015 ging hij de politiek in.

3. Hij is officieel Sir Keir Starmer, maar maakt liever geen gebruik van die titel

Keir Starmer wordt in februari 2014 geridderd door prins Charles.
Keir Starmer wordt in februari 2014 geridderd door prins Charles.
Alamy Limited via ANP

Keir Starmer werd in 2014 vanwege zijn inzet voor het rechtssysteem benoemd tot 'Knight Commander in de Orde van het Bad' en mag zich sindsdien Sir Keir Starmer noemen. Maar die titel suggereert dat hij tot de elite behoort en dat is voor een Labour-leider die arbeiders moet aanspreken nou juist niet de bedoeling. Daarom maakt hij bij voorkeur zo min mogelijk gebruik van het voorvoegsel 'Sir'.

Starmer probeert zich juist te profileren als man van het volk en benadrukt tijdens de verkiezingscampagne keer op keer dat hij uit de arbeidersklasse stamt: zijn vader was gereedschapsmaker en zijn moeder verpleegster.

Maar dat doet geforceerd aan. Volgens de Volkskrant begonnen kiezers tijdens een debat zelfs te lachen toen Starmer weer eens de woorden "my dad was a toolmaker" in de mond nam.

4. Hij is veel gematigder dan zijn voorganger Jeremy Corbyn

Starmer werd in het voorjaar van 2020 met ruime meerderheid van stemmen verkozen tot nieuwe partijleider van Labour. Zijn radicaal-linkse voorganger Jeremy Corbyn had de partij het jaar ervoor naar een historische nederlaag geleid.

Hij beweegt sindsdien veel meer naar het politieke midden dan Corbyn en heeft economische groei, gezondheidszorg, schone energie, misdaadbestrijding en onderwijs als speerpunten.

Hij zei in aanloop naar de parlementsverkiezingen in een debat met huidig premier Sunak dat die "te rijk" is om de zorgen van de meeste gewone Britten te begrijpen en dat hij, Starmer, de uitdagingen van veel gezinnen die worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud beter begrijpt.

5. Hij is vernoemd naar de oprichter van de Labour Partij

Keir Starmer is volgens de BBC vernoemd naar de oprichter van de Labour Partij: de Schotse vakbondsleider Keir Hardie. Zijn ouders waren overtuigde socialisten. "Toen ik op school zat dacht ik vaak: waarom hebben mijn ouders me niet gewoon Dave of Pete genoemd?", heeft hij meermaals gezegd in interviews.

Maar inmiddels is de op 2 september 1962 geboren Starmer trots op zijn voornaam. Hij was ook al jong politiek actief. Keir sloot zich al op zijn zestiende aan bij de East Surrey Young Socialists, de jeugdtak van de Labour Partij.

LEES OOK: 10 dingen die je moet weten over Rishi Sunak, de premier van het Verenigd Koninkrijk