Ik reis vaak — minstens een keer per maand — en heb dankzij mijn Delta-creditcard en Priority Pass-lidmaatschap toegang tot meer dan 1.500 luchthavenlounges over de hele wereld.

Met deze twee programma’s kan ik vrijwel altijd terecht in een lounge, ongeacht op welk vliegveld ik ben of met welke luchtvaartmaatschappij ik vlieg.

Ik ben dol op luchthavenlounges, omdat het er meestal veel rustiger is dan bij de gate. Maar ook omdat de toiletten er een stuk prettiger zijn en vanwege het eten en drinken.

Echter, als ervaren reiziger zou ik deze vijf dingen nooit doen in een luchthavenlounge.

1) Op de eerste stoel neerploffen die ik zie

De meeste luchthavenlounges hebben meerdere soorten zitplekken, van kantoorachtige werkplekken met stopcontacten tot comfortabele banken, die je ook in woonkamers aan zou kunnen treffen.

Ik plof niet zomaar neer in de eerste vrije stoel die ik zie, tenzij het heel druk is in de lounge en ik het idee heb dat het de enige optie is. Maar gelukkig kan ik aan de rij bij de ingang normaal gesproken heel goed inschatten hoe druk het is in een lounge.

De meeste lounges laten geen nieuwe bezoekers meer toe als ze bijna vol zijn, dus het vinden van een stoel is meestal geen probleem.

Als ik de indeling van een bepaalde lounge niet ken, loop ik meestal een rondje om te kijken welke zitplekken er beschikbaar zijn. Ik ben dol op comfortabele stoelen met ingebouwde USB-poorten, zodat ik mijn telefoon kan opladen. Dus daar ga ik als eerste naar op zoek.

Ook probeer ik altijd een plekje te vinden op een zo groot mogelijke afstand van de bar en de toiletten, omdat het daar meestal rustiger is.

2) Me volproppen met (gratis) eten en drinken

Veel luchthavenlounges bieden buffetten aan. Foto: Jill Robbins

Het eten kan van lounge tot lounge flink variëren: van door chefs samengestelde menu's tot noten- en rozijnenmixen en snelle snacks om mee te nemen. Maar er is meestal genoeg aanbod van warm eten.

Dat kan verleidelijk zijn, maar mijn mentaliteit is niet: "Het is gratis, dus ik neem zoveel als ik kan." Ik schep alleen mijn bord vol als ik echt honger heb, of weet dat ik een tijdlang geen eten ga krijgen.

De bar is ook altijd een populaire plek voor reizigers, maar ik doe altijd rustig aan met alcohol, ook al is dat in sommige lounges helemaal gratis.

Ik neem heel soms wel eens een drankje, maar wil niet uitgedroogd of aangeschoten raken voor een lange vlucht, met als risico dat ik niet meer goed op mijn bezittingen of de tijd let.

3) Geen rekening houden met andere gasten

Luchthavenlounges zijn openbare ruimtes. Foto: Jill Robbins

Tenzij een lounge vrijwel leeg is, bezet ik nooit meer dan één zitplek. Ik raak gefrustreerd als ik op zoek ben naar een stoel en zie dat er veel niet beschikbaar zijn, omdat mensen daar hun spullen op leggen.

Ook is het netjes om een koptelefoon te gebruiken in lounges, hoewel ik ook regelmatig mensen zie (en hoor) streamen en facetimen. Dat is heel onbeleefd.

Er zijn ook mensen die hun schoenen uitdoen, hun voeten op stoelen leggen of zich buiten het toilet persoonlijk gaan verzorgen. Dat zou ik zelf nooit doen.

Lounges hebben een comfortabele sfeer waarin je je al snel thuisvoelt, maar ik probeer altijd voor de geest te houden dat het openbare ruimtes zijn. Ik zou willen dat andere mensen dat ook deden.

4) Een dutje doen

Zelfs als ik heel moe ben en er hele comfortabele stoelen zijn in een lounge, ga ik er niet slapen. Ik ben altijd veel te bang dat ik mijn vlucht mis.

Ik heb nog nooit een hele lange tussenstop gehad waarbij ik heel vermoeid was en bovendien hebben de meeste lounges een maximum gesteld aan hoe lang mensen er kunnen verblijven.

Gewoon lekker zitten en relaxen is meestal genoeg om uit te rusten als ik moe ben.

5) Naar een andere terminal gaan om een lounge te kunnen gebruiken

Hoe dol ik ook ben op lounges, ik ga liever niet te ver weg van mijn gate. Foto: Jill Robbins

Ik ben dolblij dat ik toegang heb tot lounges, maar ik zou nooit de terminal waar mijn vlucht vandaan vertrekt verlaten om er eentje te vinden. Tenzij mijn tussenstop minstens twee uur duurt.

Maar zelfs dan aarzel ik, tenzij ik het vliegveld goed ken. Ik zou nooit een vlucht willen missen voor een beetje extra comfort.

LEES OOK: 4 manieren om te genieten van je tijd op het vliegveld, volgens een tv-presentatrice die 160.000 kilometer per jaar vliegt