Langzaam maar zeker krijgt ECB-president Mario Draghi meer steun binnen de raad van bestuur van de ECB, constateert Arne Petimezas van AFS vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Bent u op de Russische roebel misschien short gegaan? Dan kunt het wel eens aan de stok krijgen met president Poetin. Poetin zei gisteren in de jaarlijkse Russische ‘state of the union’ (en die is niet al te best) dat er “harde” maatregelen genomen worden tegen speculanten die die tegen de roebels speculeren.
“De autoriteiten weten wie deze speculanten zijn en de maatregelen die we kunnen gebruiken om ze te beïnvloeden.” De vraag is nou wie Poetin eigenlijk op het oog heeft. Buitenlanders die tegen de roebel in handelen, of Russen die de roebel vaarwel zeggen en met hun kapitaal naar het buitenland vluchten. Het Russische ministerie van Economische Zaken zei eerder deze week dat de kapitaalvlucht dit jaar 125 miljard dollar zal bedragen. En dat is een aderlating voor Rusland, dat eind vorige maand 420 miljard dollar aan valutareserves had, een verlies van bijna 100 miljard dollar sinds het begin van het jaar.

2. De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, die in 2017 weer in het Élysée wil komen, is een beetje persona non grata op de partijdag van Bondskanselier Merkels CDU. Persbureau Bloomberg News meldt op basis van ingewijden dat Merkel Sarkozy verboden heeft te spreken tijdens de partijdag. Merkel, die in 2012 Sarkzoy nog steunde bij de presidentsverkiezingen, zou het oneens zijn met aantal van Sarkozy’s standpunten omdat ze de opkomst van Front Nationale bevorderen.

3. Beursbedrijf Euronext heeft bevestigd dat telecombedrijf Altice in de AEX komt en de plek van kabelaar Ziggo gaat innemen. Nationale Nederlanden, afgesplitst van ING, gaat in eerste instantie naar de AMX omdat de free float beperkt is met 25 procent. Na de herweging van maart zal Nationale Nederlanden wel waarschijnlijk in de AEX komen.

4. De Bundesbank heeft de groeiverwachtingen voor Duitsland verlaagd. Beter gezegd: gehalveerd. Voor komend jaar voorspelt de Duitse centrale bank groei van 1 procent. In de raming van juni werd nog uitgegaan van groei van 2 procent. Dit jaar zal de groei een redelijke 1,4 procent bedragen, met name het gevolg van een erg sterk eerste kwartaal. Bundesbank baas en havik Jens Weidmann zei “dat er reden is om te hopen dat de huidige slappe periode van korte duur zal zijn.”

5. Jammer voor de aandeelhouders Unilever, maar topman Paul Polman van het Brits-Nederlandse soep- en zeepconcern heeft nog maar eens bevestigd dat hij niet van plan is een aandeleninkoopprogramma op te starten. Polmans uitspraken komen nadat het concern deze week aankondigde de activiteiten op het gebied van smeerbare producten – spreads – te verzelfstandigen, maar daarbij wel volledig eigenaar te blijven. Dat is een beetje rare constructie en voedt speculatie dat Unilever de spreads gaat verkopen en tegelijkertijd loert naar overnameprooien.

6. Eurostat heeft vanochtend bevestigd dat de groei in de Eurozone in het derde kwartaal aantrok naar 0,2 procent van 0,1 procent in het tweede kwartaal. Dat groeitempo is echter nog steeds te traag om de inflatie omhoog te krijgen. Bovendien daalt de werkloosheid in een slakkentempo bij dat groeitempo. De groei liep uiteen van 0.7 procent voor Griekenland, 0,5 procent voor Spanje tot 0,3 procent voor Oostenrijk en 0,4 procent voor Cyprus. De economie van de eurozone is nog 2 procent kleiner dan de top voor de crisis. Daarmee verloopt het herstel nog trager dan in West-Europa tijdens de Grote Depressie.

7. ECB-president Mario Draghi is op donderdag een stapje dichterbij het lanceren van een grootschalig obligatie-aankoopprogramma gekomen om zodoende de balans op te blazen van 2 naar 3 biljoen euro. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Duitse en Italiaanse kranten melden dat 6 van de 24 bestuursleden 'nee' stemden tegen de op het eerste oog onschuldig ogende passage dat het de “intentie” is om de balans te doen laten groeien naar dat niveau. Natuurlijk stemde havik Weidmann tegen deze stap richting het programma.

Grote domper voor Draghi was dat 3 van de 6 directieleden tegen stemden, inclusief – opvallend genoeg – de Fransman Benoit Coeure. Desalniettemin geeft de stemming aan dat Draghi als puntje bij paaltje komt een meerderheid heeft om het programma te lanceren, wat dan ergens in het eerste kwartaal zal zijn. In oktober meldde persbureau Reuters nog dat 7 of misschien wel 10 bestuursleden tegen zouden stemmen. Draghi heeft dus al ten minste een bestuurslid aan zijn kant weten te krijgen. Vanochtend bleek een mogelijke tegenstemmer, de Oostenrijker Ewald Nowotny, Draghi zal steunen. Waarschijnlijk zullen nog meer bestuursleden Draghi’s kant kiezen en zal een kleine harde kern, bestaande uit Weidmann, Klaas Knot en oud-Bundesbank vice-president Sabine Lautenschläger zichzelf isoleren en tegen blijven.

8. ECB President Draghi’s persconferentie heeft de valutamarkt teleurgesteld, want de euro/dollar staat bijna een cent boven het dieptepunt van 1,228 dat gisteren kort voor de persconferentie werd bereikt. Daarentegen waren Draghi’s woorden genoeg voor beleggers om meer Zuid-Europese staatsleningen te kopen. De risico-opslagen voor staatsleningen van Italië, Ierland en Spanje zijn vanochtend naar een nieuw dieptepunt gedaald en bevinden zich op het laagste niveau sinds de Euro-crisis. Beleggers zien Ierland als veiligst. Het renteverschil tussen Ierse en Duitse 10-jaars staatsleningen bedraagt nog 0,61 procentpunt.

9. Europese aandelenbeurzen zijn Draghi’s woorden in een wat positiever licht gaan en hebben de weg omhoog weer gevonden. Winsten in Europa lopen uiteen van 0,7 procent voor Londen tot meer dan 2 procent voor Milaan. De AEX wint ruim een procent en is op weg naar een weekwinst van krap een procent.

10. Beleggers hebben het vizier vandaag gericht op de Amerikaanse banen- en werkloosheidscijfers, die het ministerie van Arbeid om 14:30 onze tijd bekendmaakt. De markt verwacht dat de banengroei in november ruim boven de 200.000 uitkwam, waarmee 2014 waarschijnlijk gemeten naar de banengroei het beste jaar wordt sinds de jaren ’90. Naar verwachting blijft de werkloosheid staan op 5,8 procent, maar dat cijfer is sterk afhankelijk wie wel en niet tot de beroepsbevolking wordt gerekend, en dat kan per maand sterk verschillen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl