• Netflix heeft een enorm rapport gepubliceerd met daarin kijkcijfers van meer dan 18.000 series en films.
  • De cijfers laten het belang zien van nieuwe content en ook dat duizenden titels op het platform nauwelijks bekeken worden.
  • Uit het rapport vallen lessen te trekken over het succes van series en films, de advertentiebusiness van Netflix en de bredere strategie van de streamingdienst.
  • Lees ook: Dit zijn de 10 meest bekeken series op Netflix op basis van het aantal kijkuren

Welke series en films doen het nu goed op Netflix en waarom? In het allereerste engagement-rapport van de streamingservice “What We Watched: A Netflix Engagement Report” geeft Netflix een inkijkje in de data van het platform. 

Het rapport, dat het bedrijf naar eigen zeggen twee keer per jaar gaat publiceren, behandelt de periode van januari tot en met juni en geeft een overzicht van films en series die meer dan 50.000 uur zijn bekeken.

In totaal behandelt het rapport meer dan 18.000 titels – die 99 procent van alle kijktijd op Netflix vertegenwoordigen  – en bijna 100 miljard bekeken uren. 

Meer dan 60 procent van de Netflix-titels die tussen januari en juni werden uitgebracht, stond ook in de wekelijkse Top 10-lijsten van de streamingdienst. Hoewel dit rapport breder is van opzet, zijn de trends vergelijkbaar met die uit de Top 10-lijsten van het eerste halfjaar van 2023. 

Volgens Netflix is het lastig al het aanbod langs dezelfde meetlat te leggen, omdat kleine verschillen tot compleet ander kijkgedrag kunnen leiden. Bijvoorbeeld, films genereren meestal minder kijktijd dan series, omdat een film altijd korter is dan acht afleveringen van een uur. En ook de looptijd van series varieert van project tot project, wat invloed heeft op de gemiddelde kijktijd.

Een lagere kijktijd betekent daarom niet automatisch dat een serie of film geen succes is. 

Dit zijn de vijf belangrijkste conclusies voor de toekomst van het populairste streaming platform wereldwijd:

1) Nieuwe series en films het meest populair

Ondanks het verrassende succes van "Suits" in het eerst halfjaar van 2023 (het eerste seizoen van de advocatenserie dateert uit 2011, maar kwam dit jaar op nummer 73 binnen met meer dan 129 miljoen kijkuren), zijn de meeste titels die in de top 50 staan originele series en films van Netflix die dit jaar zijn uitgebracht.

Dit laat zien dat het produceren van stevige, eigen content ontzettend belangrijk is voor streamingplatforms, zelfs als ze zo groot en populair zijn als Netflix.

Tijdens een persconferentie waarin het onderzoek werd gepresenteerd, benadrukte co-CEO Ted Sarandos van Netflix het belang van nieuwe content om het platform onderscheidend te houden en een community rond de goed scorende projecten te kunnen opbouwen.

2) Oude, bekende titels toevoegen is ook cruciaal

Bijna de helft van de kijkuren besteden Netflix-streamers aan oudere, beroemde series zoals "Breaking Bad" en "Suits". Hiermee bewijst het platform dat het nog altijd interessant is voor concurrenten zoals Warner Bros. Discovery (dat zich in eerste instantie terugtrok uit deals met Netflix om een eigen platform te bouwen) om licenties van series en films aan het streamingplatform te blijven verkopen. 

3) Duizenden Netflix-shows worden nauwelijks bekeken

De data bevestigt wat iedereen al vermoedde: een groot deel van het aanbod wordt heel weinig bekeken. Duizenden shows en films zijn 100.000 uur of minder bekeken. 

4) Transparantie over kijkcijfers zal de advertentiebusiness van Netflix een boost geven

Adverteerders willen al langer meer openheid van streamingplatforms, nu steeds meer van de platformen op zoek zijn naar alternatieve inkomensstromen naast het abonnementsgeld.

Netflix probeert daarom adverteerders het hof te maken in de hoop dat zij zich inkopen bij de nog prille advertentiebusiness, die langzamer aan het groeien is dan het bedrijf had verwacht. 

Het delen van data helpt om advertentiedollars aan te trekken, omdat het bekende merken aanmoedigt met Netflix samen te werken, aldus CNBC.

5) Andere streamingbedrijven onder druk om ook hun data te delen

Disney+, Warner Bros. Discovery en andere streamingplatformen zijn in een race verwikkeld met Netflix om abonnees en advertentie-inkomsten. Aangezien adverteerders behoefte hebben aan data die aantonen dat het kopen van reclamespots op streamingplatforms dezelfde resultaten oplevert, als ze gewend zijn van traditionele tv, kan er druk ontstaan op concurrenten van Netflix om ook met cijfers naar buiten te komen.

Techgiganten Apple en Amazon blijven mogelijk gevrijwaard van deze druk, omdat streaming voor hen slechts een van de vele diensten is die ze aanbieden - terwijl het voor Netflix het hoofdproduct is.

"Veel merken willen meer inzicht in wat kijkers aanspreekt op genre- en titelniveau", zegt CEO Kevin Krim van EDO, een bedrijf dat de impact van tv- en streamingadvertenties meet. Het vrijgeven van kijkgegevens door Netflix "zal waarschijnlijk de druk opvoeren op anderen om dit voorbeeld te volgen", zegt hij.

"Gelet op het feit dat Netflix verreweg het grootste wereldwijde streamingpubliek heeft (bijna 250 miljoen abonnees tegenover de 150 miljoen van Disney+) en vermoedelijk ook een veel groter kijkerspubliek dan andere streamingplatforms, zou transparantie over de cijfers bij concurrenten een groot voordeel kunnen opleveren voor Netflix."

LEES OOK: Besparen op abonnement voor streaming? Dit ben je kwijt aan Netflix, Videoland, Disney+ en andere platforms