François Hollande van Frankrijk wil dat de Europese Centrale Bank alles op alles zet om de economie van liquiditeit te voorzien. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Een zwakkere euro, en graag snel een beetje. De Franse president François Hollande zei op maandag tegen Le Monde dat de euro nog niet genoeg verzwakt is in de afgelopen tijd. En daarom moet de Europese Centrale Bank (ECB) alles op alles zetten om de economie van liquiditeit te voorzien. Hollande zegt dus dat de ECB er voor moet zorgen dat banken tot juni 2016 elk kwartaal het maximaal haalbare bedrag van de ECB moeten gaan lenen (banken kunnen vanaf september elk kwartaal inschrijven op goedkope langlopende leningen). Een oproep dat de ECB zelf nou eindelijk eens obligaties moet gaan kopen, doet Hollande nog niet. Als u Hollande wilt horen smeken om kwantitatieve verruiming, moet het nog wat slechter met de Franse economie gaan en moeten consumentenprijzen daadwerkelijk gaan dalen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je welke werkdag op de hoogte van de 10 dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte vanaf de Amsterdamse beursvloer.

2. Over de harde euro gesproken: DSM heeft er flink last van. In het tweede kwartaal daalde het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) met 15 procent naar 293 miljoen euro, wat overigens in lijn was met de analistenverwachting. Volgens DSM snoepten negatieve valuta-effecten 29 miljoen euro van de ebitda af. De omzet daalde sterker dan verwacht met 5 procent naar 2.288 miljoen euro. Naast de negatieve valuta-effecten kampte DSM met lagere afzetprijzen, met name bij de divisie waar de caprolactamactiviteiten onder vallen. De markt voor caprolactam is al jaren lang slecht en DSM probeert vooralsnog tevergeefs van het onderdeel af te komen. Verder was er door de achterdeur een kleine verlaging van de outlook. DSM herhaalde de uitspraak dat het dit jaar zal voldoen aan de marktverwachtingen. De afgelopen tijd hebben analisten hun verwachtingen wat verlaagd, zodat DSM zelf niet met het slechte nieuws hoeft te komen.

3. De winst van de Franse grootbank Crédit Agricole is verschrompeld vanwege de deconfiture van de Portugese bank Espirito Santo. Afgelopen kwartaal daalde de nettowinst van Crédit Agricole met 98 procent naar 17 miljoen euro. Crédit Agricole verloor 708 miljoen euro op het belang van 14,6 procent in Banco Espirito Santo. De bank zei geen weet gehad te hebben van het wanbeleid bij Banco Espirto Santo, waar het al decennia lang een band mee heeft, en gaf aan misleid te zijn door de Espirito Santo familie.

4. Het Duitse Bilfinger (what’s in a name) heeft zijn ceo op straat gezet nadat het bouwbedrijf in iets meer dan een maand tijd de tweede winstwaarschuwing moest geven. Ceo Herbecht Bodner moest met schaamrood op de kaken in een persbericht erkennen dat een groot deel van de raad van commissarissen hem "niet genoeg steunt om een besluit te nemen over de noodzakelijke vervolgstappen voor het bedrijf". Bilfinger is bezig zich te transformeren van een bouwer naar een dienstverlener voor de bouw, en daarom staat een groot deel van het bedrijf in de etalage.

5. Edelmerk BMW heeft wederom een goed kwartaal achter de rug. De Duitse autobouwer zag de operationele winst met meer dan een kwart stijgen naar 2,6 miljard euro op een 2 procent hogere omzet van 19,9 miljard euro. BMW deed het vooral goed in Azië, waar in de eerste zes maanden van het jaar de autoleveringen met meer dan 18 procent groeiden, geleid door China, waar het bijna een kwart meer auto’s aan de man wist te brengen.

6. Zweden moeten nu eens kappen met zichzelf diep in de schulden te stekken, waarschuwt de Zweedse minister van Financiën Anders Borg in een interview met de krant Dagens Industri. Volgens Borg is de schuldenberg van huishoudens te snel aan het stijgen en moet er bijvoorbeeld een verbod komen op aflossingsvrije hypotheken. Afgelopen voorjaar bleek uit een onderzoek van de Riksbank dat de schuld van de gemiddelde Zweed bijna drie keer zou groot is als zijn jaarlijkse inkomen. En voor Zweden die een hypotheek hebben is de verhouding zelfs 3,7. De Riksbank heeft tot voor kort geprobeerd met te krap monetair beleid de schuldenzucht van de Zweden in toom te houden. Dat was geen succes omdat het prijspeil is beginnen te dalen, waardoor de reële schuldenlast zwaarder wordt. Het is daarom aan de regering om met regelgeving te voorkomen dat schulden verder de pan uit rijzen.

7. De Spaanse dienstensector boert goed volgens de inkoopmanagersindex van Markit Economics. De inkoopmanagersindex steeg van 54,8 in juni naar 56,2 in juli en wees daarmee op de sterkste groei van de productie in de sector sinds 2006. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden overigens gerekend op een indexstand van 54,8. Teleurstellend was dat de instroom van nieuwe orders afzwakte, wat er op wijst dat de groei van de sector de komende tijd kan gaan afzwakken.

8. Markit maakte vanochtend ook de gecombineerde inkoopmanagersindex voor de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector in de eurozone bekend. Daaruit bleek dat de economie van de eurozone in juli in een wat sterker tempo groeide, waarbij Duitsland en Spanje de kar trokken. Daarentegen bleef Frankrijk de zieke man met een stagnerende economie. En er waren nog wat meer minpunten. De inkoopmanagersindex wijst op bbp-groei van de eurozone van 0,4 procent, wat te zwak is om de werkloosheid in een noemenswaardig tempo naar beneden te krijgen. Producenten daarnaast kampen met zwakkere groei van de exportorders vanwege de crisis in Oekraïne.

9. Op de beursagenda staat nog de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector voor juli. In juni stond de index op 56, en dat is ruim boven het break even niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. De markt rekent op een verdere stijging van de index in juli nadat in juni dienstverleners nieuwe orders in het sterkste tempo sinds 2010 zagen groeien.

10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen, voortbordurend op het herstel gisteren op Wall Street, dat overigens geen navolging kreeg in Azië deze ochtend. Europa probeert daarmee na een mislukt herstel op maandag opnieuw op te krabbelen van de verliezen van afgelopen week. Bodemvissers zien zich daarbij gesteund door de meevallende kwartaalcijfers van onder meer BMW en Deutsche Post.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl