Wie wil beleggen, kan het best zo vroeg mogelijk beginnen. Dan is de kans namelijk het grootst dat je een aardig rendement haalt op de lange termijn, tegen overzichtelijke risico’s.
Voor de hoofdsmaken bij beleggen, aandelen en obligaties, geldt dat de eerste categorie op de korte termijn veel grotere pieken en dalen kent. Maar op de langere termijn leveren aandelen doorgaans een hoger rendement. Juist door vroeg te beginnen met beleggen kun je het risico van beleggen in aandelen beter behapbaar maken.
Hieronder volgen 4 tips voor twintigers die hun geld aan het werk willen zetten. De tips worden gegeven door financieel adviseurs aan het zakenblad Forbes. In totaal zijn het er acht, maar beurssite finanzen.nl filterde er 4 uit die ook voor Nederlanders relevant zijn.
1) Gebruik de kracht van rente-op-rente door op tijd te beginnen
Het is te makkelijk gedacht dat je ook best wel tot je dertigste kunt wachten voordat je begint met beleggen. Vroeger beginnen kan op de lange termijn namelijk veel verschil maken. Een rekenvoorbeeld van Forbes (in dollars, maar het gaat om het idee): stel je investeert vanaf je twintigste 300 dollar per maand en doet dit tot je 60e. Bij een jaarlijks rendement van 8 procent heb je aan het einde van die periode 1 miljoen dollar. Maar als je pas op je 30e begint kom je slechts tot ruim 440.000 dollar.
Een verschil van ruim 550.000 dollar dus, terwijl je in die eerste 10 jaar van je 20e tot je 30e maar 36.000 dollar geïnvesteerd hebt. Hoe kan dat? Het is de kracht van ‘rente-op-rente’, het opstapelen van je geld. Het komt erop neer dat je met een steeds groter vermogen ook steeds meer rendement gaat maken. Want 8 procent op 100.000 dollar is al een stuk meer dan 8 procent op 10.000 dollar. Hoe eerder je begint en langer je belegt, hoe eerder je op dat punt komt dat het stapelen steeds zwaarder gaat wegen.
2) Maak beleggen onderdeel van je financiële plan
Beleggen is niet de enige oplossing voor al je problemen. Naast het opzetten van een beleggingsconstructie is het ook goed om daaromheen een breder financieel plan te maken. Kijk eerst hoe het met je financiële gezondheid staat. Heb je een studieschuld? Ergens een lening openstaan? Sta je rood op je rekening of heb je nog een flinke creditcardrekening liggen? Dan is beleggen misschien niet de beste eerste stap om te zetten, maar is het aan te raden om je financiële huishouding eerst op orde te krijgen.
3) Beleg steeds meer naarmate je ouder wordt
Als twintiger zijn er vaak meerdere dingen waar je voor spaart: een huis kopen, een nieuwe auto, een wereldreis. Het is aan te raden om daar in het begin ook geld voor opzij te zetten en dus wat minder te beleggen. Financieel adviseur Alex Whitehouse geeft als vuistregel (voor wie begint op z'n 20e): "Begin met 1 procent van je inkomen en doe hier elk jaar 1 procentpunt bij."
Dan spaar je op je 30e 10 procent van je inkomen en op je 40e 20 procent. Rond die leeftijd verdien je vaak meer en heb je meer geld over om opzij te zetten voor beleggingen. Het huis is immers al gekocht en de wereldreis vaak al gemaakt. Kleine kanttekening: kinderen kostten natuurlijk ook het nodige geld.
4) Beleg automatisch
De laatste tip is: zorg ervoor dat je geld voor beleggingen automatisch wordt overgeboekt naar je beleggingsrekening. Dan heb je er geen omkijken naar en ben je niet gevoelig voor de neiging om het beleggen toch een maandje over te slaan om van het geld wat nieuwe kleren of een etentje te betalen. Aanbieders van beleggingsrekeningen bieden altijd de optie om maandelijks een vast bedrag automatisch over te boeken van je betaalrekening. Dan is het geld vast weg en is het zaak je uitgavenpatroon daarop aan te passen.