De problemen voor Volkswagen blijven aanhouden na het dieselschandaal. Er zou ook geknoeid zijn met de CO2-uitstoot. Bovendien lig de kersverse topman mogelijk onder vuur. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De koers van Volkswagen kreeg woensdagochtend rake klappen op de Duitse beurs na nieuwe onthullingen in het emissieschandaal. Volkswagen biechtte zelf op dat uit intern onderzoek is gebleken dat bij 800.000 voornamelijk in Europa verkochte auto’s gesjoemeld is met de uitstoot van het broeikasgas CO2. Het gaat daarbij om een reeks modellen van het merk Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. Opvallend genoeg gaat het ditmaal niet alleen om dieselmotoren, maar ook om een benzinemotor. Volkswagen zei dat het geintje 2 miljard euro kost, maar dat is wel een “voorlopige schatting”.
2. De raad van commissarissen van Volkswagen dreigt de kersverse CEO Matthias Müller anderhalve maand na zijn promotie alweer op straat te zetten. Volgens de Frankfurter Allgemeine vrezen commissarissen dat Müllers blazoen ook besmet is geraakt door het voortslepende emissieschandaal.
Afgelopen maandag maakte de Amerikaanse milieuwaakhond EPA bekend dat ook Porsche heeft gesjoemeld met software om de schadelijke uitstoot van dieselmotoren te maskeren tijdens emissietests. Müller heeft de schijn tegen zich omdat hij voor zijn benoeming als Volkswagen-CEO Porsche leidde. Volkwagen heeft de nieuwe aantijgingen van de EPA ontkend, maar als blijkt dat Müller gejokt heeft, dan wordt zijn positie onhoudbaar, zo verklapten anonieme commissarissen aan de krant.
3. De instroom van immigranten in Europa heeft volgens de Europese grenswacht Frontex nog steeds niet gepiekt. Het hoofd van Frontex, Fabrice Leggeri, zei tegen Bild dat er dit jaar 800.000 mensen illegaal de Europese Unie zijn binnengedrongen en dat er veel meer geld moet worden besteed aan Europese grensbewaking. Bild meldde vorige maand op basis van een geheime raming van de Duitse regering dat als gevolg van de volksverhuizing vanuit het Midden-Oosten en Afrika er dit jaar alleen al in Duitsland 1,5 miljoen mensen asiel zullen aanvragen.
4. De beursgang van ABN Amro gaat volgens persbureau Bloomberg in eerste instantie een lager dan verwachte 16 miljard euro opleveren. Dat is beneden de bandbreedte van 17 tot 19 miljard euro waar het FD vorige maand melding van maakte. Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, voegt er nog aan toe dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over de waardering van de pluk aandelen die de staat dit kwartaal aan beleggers hoopt te verkopen.
ABN Amro probeert beleggers ervan te overtuigen dat de waardering van zijn aandelen in lijn moet zijn met die van ING, die worden verhandeld met een prijs-boekwaarde van circa 1,1. Dat betekent dat beleggers de activa van ING 10 procent hoger waarderen dan waarvoor de bank ze zelf in de boeken heeft staan.
5. Beleggers in DSM zijn schijnbaar in slaap gevallen bij de strategie-update van het chemieconcern en hebben daarbij per ongeluk de verkoopknop ingedrukt. In de loop van woensdagochtend daalde de koers van DSM met krap een procent in een verder zo goed als groene AEX. DSM maakte woensdag bekend dat het de kosten met 300 miljoen euro miljoen euro wil gaan verlagen, waardoor het bedrijfsresultaat de komende jaren met tegen de 10 procent moet stijgen. Daarnaast zei DSM dat het zich niet in grote overnameavonturen zal storten.
6. ING heeft in het derde kwartaal de winst op peil weten te houden, ondanks dat de rentebaten onder druk staan vanwege de lage rentestanden. De onderliggende winst voor belasting van de bank van 1,5 miljard euro was nagenoeg onveranderd vergeleken met de winst een jaar geleden. Die winst, die 4 procent boven de analistenverwachting lag, had ING te danken aan het feit dat voorzieningen voor de stroppenpot met slechte leningen met bijna 20 procent daalden. Dankzij de herstellende Nederlandse huizenmarkt hoefde ING beduidend minder voorzieningen te treffen voor hypotheken van dubieuze kwaliteit.
7. Met een vergrootglas erbij lijkt de groei van de economie van de eurozone aan te trekken. De inkoopmanagersindex van dataleverancier Markit Economics steeg deze maand naar 53,9 van 53,6 in september. Een stand van meer dan 50 betekent groei, minder dan 50 krimp. De verbetering was met name het gevolg van het feit dat producenten en dienstverleners nieuwe orders in een iets sterker tempo zagen toenemen. De cijfers van Markit wijzen er op dat het groeitempo aan het begin van het vierde kwartaal bleef haken op 0,4 procent, maar in de loop van het kwartaal kan gaan aantrekken naar 0,5 procent.
8. Europese beurzen bleven ook vanochtend voortborduren op de rally die begin vorige maand werd ingezet. Aan het einde van de ochtend won de AEX ruim een procent op 472 punten. Ten opzichte van het dieptepunt van eind september heeft de AEX inmiddels 16 procent gewonnen. Daardoor staat de AEX voor het jaar 2015 op een voorlopige winst van 11 procent en 14,5 procent als u dividenden herbelegde in de index.
Aandelen zitten in de lift doordat beleggers minder bezorgd zijn over de wereldeconomie en in het bijzonder een implosie van de Chinese economie. Bovendien heeft ECB-president Draghi gesignaleerd dat de monetaire stimulering hoogstwaarschijnlijk volgende maand wordt opgeschroefd.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl