Geld lenen en rente toe krijgen. Het fenomeen van de negatieve rente brengt centrale bankiers bij elkaar om daarover onderling een hartig woordje te spreken. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Centrale bankiers komen bijeen voor hun eigen Bilderberg conferentie. Volgens de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung zullen hoge centrale bankiers nog deze maand vergaderen in Londen over het probleem van negatieve rentestanden. In financiële markten zijn negatieve rentestanden – dus geld er op toe krijgen als je leent – schering en inslag. En Europese landen met een zeer hoge kredietwaardigheid lenen in een groot aantal gevallen ook tegen een negatieve rente.
Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat straks iedereen (huiseigenaren, studenten, enzovoorts) ook ‘gesubsidieerd’ leent. In Nederland was bijvoorbeeld een week geleden nog de 5-jaars staatsrente, waarvan de rente voor studieleningen is afgeleid, negatief. Vanwege de vorige week ingezette verkoopgolf in de obligatiemarkt is het probleem van negatieve rente al een stuk minder geworden. Vandaag heeft ongeveer 21 procent van de staatsobligaties die door de ECB kunnen worden opgekocht een effectieve rente beneden nul. Een week geleden was dat nog 33 procent.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.KPN-topman Eelco Blok heeft een sombere boodschap: er is geen toekomst voor een zelfstandig KPN. Blok zei zaterdag tegen het FD dat de Europese telecomsector aan de vooravond staat van een consolidatieslag en dat het kiezen of delen is voor KPN. KPN is een overnameprooi of het moet zijn krachten bundelen met andere kleinere speler. Als mogelijke partner liet Blok zijn oog vallen op de Belgische marktleider Belgacom, dat voor 53 procent in staatshanden is. Blok heeft echter zijn twijfels of het wel een gelukkig huwelijk zou worden tussen Belgacom en KPN. “Er zijn een aantal niet zo succesvolle Belgisch-Nederlandse combinaties uit het recente verleden. Dat zijn dingen die een rol spelen,” zei Blok tegen het FD. Blok puts his money where his mouth is, want uit een melding bij de AFM blijkt dat de CEO nog een 25.000 aandelen KPN heeft gekocht en daarmee zijn belang vergrote naar 625.109 aandelen.

3.Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Dijsselbloem gaat deze week op bliksembezoek bij de Duitse en Franse ministers van Financiën en Economische Zaken om ‘Griekenland en de toekomst van de eurozone te bespreken.’ We kunnen alleen maar (wild) speculeren naar wat er precies zal worden besproken. Maar het kan wel eens gaan over plan B, het noodscenario voor als er geen tijdig akkoord komt om het geld uit het noodpakket over te maken naar Athene en een staatsbankroet te voorkomen.

Griekenland moet in de eerste weken van mei bijna 1 miljard euro aflossen aan het IMF. En volgens de krant Kathimerini gaat de regering ervan uit dat de ECB de hand over zijn hart zal strijken en zal toestaan dat Griekenland de uitgifte van schatkistpapier mag opvoeren om het IMF te kunnen betalen. En daaruit blijkt eens te meer dat Athene met een roze bril naar de werkelijkheid kijkt. Het ECB-bestuur gaat juist op 6 mei overleggen om te kijken of de financiering van Griekse banken (die op hun beurt de staat deels financieren) niet verder ingeperkt moet worden, omdat er niet genoeg vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen tussen Griekenland en de eurozone over de uitbetaling van noodleningen. Volgens Dijsselbloem zijn deze onderhandelingen nog maar in het beginstadium. Daarnaast hebben ingewijden de krant Handelsblatt laten weten dat het “absurd” is dat er voor 12 mei, wanneer Griekenland het IMF moet aflossen, een akkoord moet zijn over de uitkering van noodleningen aan Athene.

4.De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel, een man met een enigszins gezet postuur, wil graag af van de “middenstandsbuik.” En met de middenstandsbuik bedoelt Gabriel in dit geval de relatief zware marginale belastingdruk voor middeninkomens. Volgens Frankfurter Allgemeine Zeitung probeert Gabriel in de coalitie van bondskanselier Merkel belastingverlagingen nieuw leven in te blazen. Gabriel wil de belastingdruk voor middeninkomens met 20 miljard euro verlagen en dat financieren door onder meer de belastingdruk op de hoogste inkomens te verhogen.

5.Bijbelse taferelen in de campagne voor de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op donderdag 7 mei. Labour leider Ed Miliband heeft zijn zes campagnebeloftes in steen gebeiteld. In een notendop komen de zes (niet tien) beloftes op neer dat Miliband het welvaartsverlies dat de meeste Britten hebben ervaren onder de regering van premier Cameron wil terugdraaien. Beloftes zijn er natuurlijk om gebroken te worden, en dat geldt helemaal voor politici. Miliband heeft evenals de andere partijleiders ook beloofd het begrotingstekort weg te bezuinigen. Dat wordt knap lastig als Miliband ook voor Sinterklaas wil spelen.

6.De ijzerertsbusiness is oorlog, helemaal nu prijzen op een bodemniveau staan. Andrew Harding, topman van de ijzerertstak van mijnbouwreus Rio Tinto, heeft bijvoorbeeld een rekening te vereffenen met de topman van concurrent Fortescue, Andrew Forrest, die het niet kan laten om steeds met journalisten zijn visie op de ijzerertsmarkt te delen. Volgens het Australische persbureau AFR was de maat vol bij Harding en zei hij dat Forrest “zijn tijd beter kan besteden om zijn bedrijf zo te besturen dat de kosten omlaag gaan, in plaats van steeds marktcommentaar te geven.”
Ergens had Harding nog wel beetje medelijden met Forrest. “Ik kan begrijpen dat, wanneer je geen producent bent met lage kosten, en je hebt geïnvesteerd op een moment dat de markt op een irreëel hoog niveau stond ver boven de gemiddelde prijs in de afgelopen decennia, je bezorgd bent door de huidige marktomstandigheden”, aldus Harding.

7.Vandaag zit er niet voor de Europese beurzen vooralsnog niet meer in dan een bescheiden winst nadat afgelopen week het grootste verlies van 2015 werd geleden. Vorige week vonden beleggers het wel eventjes welletjes geweest met de door de ECB ontketende rally in Europese markten. Beleggers namen winsten dumpten Europese aandelen en obligaties. De vraag is of beleggers de komende tijd weer in stappen nu de economische vooruitzichten voor de Eurozone verbeteren en de ECB keer op keer heeft laten weten onverstoord door te zullen gaan met de obligatieaankopen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl