- Uit de schulden komen, sparen en vermogen opbouwen kan soms een onmogelijke opgave lijken.
- Financiële beslissingen uit het verleden kun je niet terugdraaien.
- Wel kan het ontwikkelen van een andere mentaliteit veel verschil maken. Een financieel therapeut deelt 4 tips.
- Lees ook: Een Amerikaanse millennial die als twintiger financieel onafhankelijk werd door extreem zuinig te leven, zegt dat het niet altijd nodig is om grote offers te brengen.
Hoewel elke financiële situatie anders is, betekent dat niet dat het voor sommige mensen onmogelijk is om uit de schulden te komen, te sparen en vermogen op te bouwen. Een belangrijke factor daarbij is je mentale houding.
Amanda Clayman, een financieel therapeut in de Verenigde Staten, vertelt aan Business Insider dat veel mensen liever niet nadenken over geldproblemen. Dat zorgt er juist voor dat geldzorgen groter worden.
Clayman deelde een paar eenvoudige mentaliteitsveranderingen die helpen bij het aanpakken van financiële problemen.
1. Laat oude verwachtingen los en accepteer je huidige situatie
Als je er tegenop ziet om voor jezelf een budget te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, moet je je volgens Clayman afvragen waarom dat negatieve gevoelens oproept. Soms heeft het minder te maken met je financiële omstandigheden en meer met het idee dat het leven op dit moment anders zou moeten zijn, zegt ze.
Je had er bijvoorbeeld op gerekend dat je promotie zou maken of je bent niet tevreden met je huidige salaris. Clayman zegt dat het belangrijk is om “de tijd te nemen om oude verwachtingen te temperen en een creatieve manier te vinden om de nieuwe mogelijkheden te ontdekken die in je huidige situatie realistisch zijn”.
“Accepteer de realiteit zoals die nu is”, zegt Clayman. Dat helpt je om actie te ondernemen, in plaats van te hopen dat dingen vanzelf veranderen.
2. Werk naar een doel toe
Sparen is moeilijk als je het gevoel hebt dat je leven alleen maar bestaat uit werken. “Dan wordt het echt ontmoedigend en moeilijk om vol te houden”, zegt Clayman.
Je hebt een reden nodig om je aan je doelen te houden. Die reden kan zijn dat je een gezin wilt stichten of een leuke reis wilt maken.
Toen ze haar eigen schulden afbetaalde als twintiger moest Clayman “een andere definitie van kracht en waarde ontwikkelen", zegt ze. Het hielp haar eerlijker te zijn tegen vrienden over dingen die te duur voor haar waren.
3. Zie sparen en genieten als 'en/en'
Als je jong bent, wil je volop van het leven te genieten en niet te veel aan geld te denken. Maar dat kan later leiden tot zware schulden.
“Aan de ene kant zou je onbeperkt geld willen uitgeven aan reizen en ervaringen”, zegt Clayman. “Maar we hebben ook een ander waarde-instrument waar we ruimte voor moeten maken, namelijk zekerheid op de lange termijn.”
In plaats van te kiezen tussen het een of het ander, zegt Clayman dat je sparen en plezier als een “en/en”-situatie moet zien.
Dit kan betekenen dat je creatief moet zijn met het regelen van een bruiloft, een lucratieve bijbaan moet vinden of zelfs de wereld rond kunt reizen om minder aan huur uit te geven.
4. Richt je op dingen die je kunt beïnvloeden
Als je opgezadeld zit met een schuld, maak je jezelf al snel verwijten over eerdere beslissingen. Blijven hangen in spijt over een verkeerde keuze, kan je motivatie om er iets aan te doen echter dwars zitten.
In plaats daarvan is het volgens Clayman verstandig om “te accepteren dat je keuzes hebt gemaakt die verkeerd hebben uitgepakt”, zonder je daar volledig mee te vereenzelvigen.
Dit is vooral belangrijk als je een grotere schuld hebt, omdat zo'n schuld zelden snel worden afbetaald. Clayman zegt dat het beter is om “je te richten op iets waar je enige controle over hebt”. Zelfs als je geen volledige oplossing hebt, is het altijd beter om te blijven doen wat je redelijkerwijs aankunt, dan je helemaal af te sluiten en de schuld te laten oplopen.