- Een voormalig HR-manager van Microsoft heeft vier tips om je carrière weer op gang te helpen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
- Breid je skills uit, oefen met het zoeken naar een baan, ontwikkel je merk en vergroot je netwerk, adviseert Chris Williams in een bijdrage voor Business Insider.
- Deze strategieën helpen je om nieuwe mogelijkheden te creëren, jezelf te verbeteren binnen je beroep en concurrerend te blijven.
- Lees ook: 7 tekenen dat een sollicitatiegesprek goed is verlopen, volgens een HR-manager met ruim 35 jaar ervaring
Heb je het idee dat je vastzit in je huidige baan? Zie je geen toekomst meer in je huidige functie? Maar wil je ook niet het risico nemen je baan op te zeggen en vervolgens werkloos te blijven? Dan ben je de enige niet. Veel mensen weten niet hoe ze hun carrière weer op gang kunnen helpen.
Als voormalig onderdirecteur HR bij Microsoft heb ik vier tips om mogelijkheden te creëren en jezelf te verbeteren binnen je beroep.
1) Breid je skills uit
Het is het oudste carrière-advies dat er bestaat: leer iets nieuws. Tegenwoordig is dat AI, gisteren was het de blockchain en daarvoor was het programmeren.
Als je opziet tegen het aanleren van hele nieuwe vaardigheden, probeer dan je bestaande skills uit te breiden door nieuwe tools en technieken aan te leren op bekende terreinen.
Laten we zeggen dat je een projectmanager bent met veel ervaring met het projectbeheerplatform Asana. Je kent het goed en zal daar in elk sollicitatiegesprek veel indruk mee maken. Maar wat als het bedrijf waar je wil gaan werken een ander platform gebruikt, zoals Jira, Wrika of Trello?
Projectmanagement komt ongeacht welk platform je gebruikt ongeveer op hetzelfde neer. Leer daarom in je vrije tijd om te gaan met andere platforms. Bekijk de website, lees de gebruikershandleidingen, bekijk video's op YouTube en kijk eens rond op fora. Als er een demoversie is van het programma, download dat dan en probeer er een eenvoudig project in te maken om uit te vogelen hoe het werkt.
Je zal merken dat het na het leren van een tweede programma makkelijker wordt om er meer onder de knie te krijgen. En dit geldt eigenlijk voor alle beroepen:
- Ben je programmeur? Leer dan andere programmeertalen.
- Ben je een ster met Excel? Leer dan met Google Sheets en Mac Numbers te werken.
- Een sales-expert die werkt met CRM van SalesForce? Zorg dat je dan ook Hubspot en Monday onder de knie krijgt.
- Heel goed met Oracle Database? Leer dan ook te werken met Mondo of MySQL.
- Een editor die heel handig is met Adobe Premiere? Leer dan ook Final Cut of Davinci Resolve te beheersen.
Het doel is om iemand te worden met brede ervaring binnen je vakgebied, in plaats van iemand die maar één kunstje kan met een bepaald platform.
2) Gebruik al je skills en kijk constant naar andere banen
Zoek een manier om al je skills te gebruiken, zelfs als daar niet om gevraagd wordt op je werk.
Misschien kan je je verkoopskills gebruiken om geld op te halen voor je favoriete goede doel of je projectmanagementskills gebruiken om een succes te maken van het schoolproject van je zoon of dochter.
Houd bij welke projecten je allemaal hebt afgerond. Je zal verbaasd zijn wat je allemaal hebt gedaan en daarnaar verwijzen tijdens een sollicitatieprocedure.
Zelfs als je helemaal geen nieuwe baan wil, is het goed om je sollicitatieskills te oefenen. Door te solliciteren gaat je naam rond, krijg je ervaring met het hele proces en ontdek je wat wel en niet werkt.
Laat nooit een kans op een sollicitatiegesprek lopen. Als je geen echte sollicitatiegesprekken hebt, oefen dan af en toe met een vriend en ondervraag elkaar.
Een goed sollicitatiegesprek voeren is een kwaliteit die oefening nodig heeft. Het is beter een sollicitatiegesprek te verknallen dat er niet toe doet, dan eentje waarbij je de baan echt wil.
3) Ontwikkel je merk en poets je cv op
Tegenwoordig moet iedereen ook aandacht besteden aan hun merk en digitale voetafdruk. Je merk is wat mensen zien als ze naar je aan het zoeken zijn. Houd je cv ook altijd goed up-to-date.
Er zijn heel veel adviezen te vinden voor het opstellen van cv's, maar ik raad aan je te concentreren op twee dingen: 'less is more' en wees concreet in plaats van te strooien met bijvoeglijk naamwoorden.
Je cv krijgt hoogstwaarschijnlijk maar een paar seconden aandacht, dus zorg dat er alleen dingen instaan die er echt toe doen. Elke geschrapte regel is weer een stukje minder afleiding. En gebruik als het even kan getallen in plaats van bijvoeglijk naamwoorden. Zeg niet "ik heb een groot team geleid", maar "ik leidde een team van 38 mensen".
En besteed net zoveel aandacht aan je LinkedIn-profiel. Elke recruiter zal daar gaan kijken, dus zorg dat je LinkedIn-pagina er zo goed mogelijk uitziet. Zorg dat je imago daar duidelijk en professioneel is. Zet er een goede foto bij en zorg dat wat je invult bij je ervaring goed overeenkomt met je cv. Zelfs als je LinkedIn helemaal niks vindt, moet je daar goed vindbaar zijn.
Overweeg ook om een eigen website te maken en link daarnaartoe vanaf je LinkedIn-pagina en andere sociale media. Je kan een simpele website maken met goedkope diensten als Wix, Squarespace of Weebly. Laat zien welke ervaring je hebt en wat voor projecten je hebt gedaan.
Probeer ook constructief te zijn op sociale media en denk goed na over berichten en antwoorden die je op de verschillende platforms plaatst. Wees ook voorzichtig als je je online in discussies mengt.
4) Vergroot je netwerk
Tot slot is een breed netwerk van mensen die je kennen je belangrijkste bezit tijdens je carrière. Zorg dat je ook goed zichtbaar bent voor mensen met wie je niet dagelijks werkt.
Zoek contact met mensen buiten je directe omgeving. Werk je in sales? Zoek verbinding met mensen die werken bij klantenservice, finance, HR of in de productie.
Of je nou in een groot of klein bedrijf werkt, het is goed je netwerk uit te breiden tot buiten de poorten van je bedrijf. Zoek contact met mensen in dezelfde sector, met mensen met vergelijkbare functies in andere sectoren en met mensen die je online tegenkomt.
Ga ook netwerken met mensen in je privéleven en heb het met hen over wat zij doen, wat ze leuk en minder leuk vinden aan hun werk en welke uitdagingen ze hebben.
Maak serieus werk van het uitbreiden van je netwerk door elke week een nieuwe connectie toe te voegen. Je zal snel een vast netwerk hebben van mensen die je kunnen helpen nieuwe connecties en nieuw werk te vinden.
Je wereld verbreden
De bedoeling is dat als iemand in je netwerk hoort "ik wou dat we iemand daar en daar voor konden vinden" dan zegt "Hé, ik ken iemand waar we mee zouden kunnen gaan praten".
Om je carrière weer op gang te helpen, moet je jezelf en je wereld verbreden. Breid je skills, je digitale voetafdruk en je netwerk uit. Je zal snel mogelijkheden krijgen die je eerder niet zag.
Chris Williams is voormalig onderdirecteur HR bij Microsoft. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring met het opbouwen en leiden van teams en is nu consultant en adviseur.