Volgens de topman van Fiat is de belangstelling voor aandelen Ferrari vele malen hoger dan voorzien. Het Italiaanse sportwagenmerk gaat later dit jaar naar de beurs. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Beleggers willen aan de Ferrari’s. Aandelen Ferrari welteverstaan, niet de sportwagens. Fiat-topman Sergio Marchionne zei dinsdag dat Fiat bij de beursgang van Ferrari dit jaar in New York een belang van meer dan 10 procent in de sportwagenfabrikant overweegt te verkopen. “De vraag is vele mate hoger dan voorzien”, aldus Marchionne. Fiat heeft een belang van 90 procent in Ferrari. Piero Ferrari, de zoon van oprichter Enzo Ferrari, bezit 10 procent.
2. KPN is naar verluidt weer aan het zeulen met de Belgische mobiele divisie Base in de hoop een koper te vinden. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat KPN ongeveer 1 miljard euro wil vangen voor Base. Dat zou betekenen dat KPN de divisie in de ramsj gaat verkopen. KPN probeerde in 2012 tevergeefs Base ook al te verkopen. Destijds had KPN Base voor 1,8 miljard euro in de etalage staan.
3. Zakenbankieren is uit. Volgens de Financial Times gaat het genationaliseerde Royal Bank of Scotland tot 14.000 van de 18.000 arbeidsplaatsen bij de zakenbank schrappen en zich daarbij terugtrekken uit 25 van de 38 landen waar de divisie actief is. En daarmee doet RBS zijn reputatie als de incredible shrinking bank eer aan. RBS, boegbeeld van de zeepbeljaren, groeide door luchthartige expansie van een balanstotaal van 369 miljard pond aan het begin van het vorige decennium naar 2,4 biljoen in 2008. Eind 2014 was daar nog een biljoen pond van overgebleven.
4. In hetzelfde artikel wijst de Financial Times er op dat Barclays, dat hoger in de pikorde van zakenbanken staat, ook met de zakenbank in zijn maag zit. Barclays kan geen koper vinden voor de zakenbank en het lozen van de divisie op de beurs zou ook geen optie zijn. De suggestie is dat er voor Barclays niets anders op zit dan ook de divisie een kop(je) kleiner te maken.
Waarom grijpen banken zo rigoureus in bij zakenbanken? Winsten staan onder druk vanwege strengere regelgeving en slechte marktomstandigheden. Volumes in de valuta-, commodity- en vooral obligatiehandel staan op een laag pitje, waardoor er soms zelfs geen pepernoot meer te verdienen valt. En dan zijn er ook nog de tal van schandalen van marktmanipulatie en fraude bij zakenbanken.
5. De EU-lidstaten willen gehakt maken van de netneutraliteit, zo heeft de Financial Times van ingewijden vernomen. Om de telecomboeren met hun verdienmodel te helpen willen de lidstaten een twee-baans internet: een baan met snel internet en een andere voor sloom dataverkeer.
De achterliggende gedachte is dat telecomboeren meer kunnen verdienen aan het snelle internet en dan (hopelijk) meer investeren in telecominfrastructuur. De lidstaten noemen dit dan nog steeds ‘netneutraliteit’. Beter gezegd: netneutraliteit met Europese karakteristieken.
De Verenigde Staten hebben deze week namelijk netneutraliteit per wet vastgelegd en telecomboeren bestempeld als nutsbedrijven. Amerikaanse providers kunnen daardoor niet de met de draaiknop spelen om de snelheid van bepaald internetverkeer te regelen. Naast de VS, hebben ook Nederland en Chili netneutraliteit vastgelegd in de wet.
Volgens de FT heeft de Europese Commissie geen goedkeuring aan de plannen van de lidstaten verleend. Met name in het Europees Parlement zou er veel weerstand zijn tegen de verwaterde netneutraliteit. Op 13 maart komen verantwoordelijke ministers uit alle Europese landen samen. Dan wordt een besluit genomen.
6. ING gaat definitief afscheid nemen van zijn Amerikaanse verzekeringspoot Voya Financial. ING verkoopt het resterende belang van 18,9 procent aan Voya zelf. Het resterende belang zou volgens de slotkoers van dinsdag een waarde hebben van circa 2 miljard dollar. ING begon in 2013 in stappen Voya af te stoten.
7. Volgens het hoofd asset management voor obligaties van grootbank JPMorgan Chase komt hel en verdoemenis uw kant op en is het bijna al laat om te vluchten. De man in kwestie, Robert Michele, zei tegen Handelsblatt dat de eurozone spoedig zal wegzinken in een moeras van deflatie, met jaarlijkse prijsdalingen van een procent. Rentestanden zullen daardoor diep, diep negatief worden. De Europese Centrale Bank (ECB) zal zelfs zo ver gaan om de depositorente voor banken te verlagen naar -3 procent. Deze is nu -0,2 procent.
8. De Griekse regering van premier Tsipras gaat er met gestrekt been in bij de Griekse banken. Volgens de krant Kathimerini wil de regering het bestuur bij alle vier de grote banken naar huis sturen. En daarmee ligt de regering op ramkoers met de ECB, die (vooralsnog) heeft voorkomen dat de regering het bestuur van Eurobank heeft verwijderd. Een mogelijk verklaring voor de rel is dat de regering wil dat de Griekse banken meer Grieks schatkistpapier koopt, omdat de staat bijna platzak is. De ECB, die in de media een lans heeft gebroken voor de Griekse banken, heeft de instellingen juist op het hart gedrukt de hand op de knip te houden en niet nog meer schatkistpapier te kopen.
9. Europese beurzen stabiliseren na de gematigde verliezen van de afgelopen dagen. De AEX heeft in de afgelopen dagen ruim een half procent verloren, maar dat valt in het niet ten opzichte van de winst over februari van circa 6,5 procent. Bovendien staat de AEX voor het jaar nog ruim 13 procent in het groen dankzij ECB-president Draghi’s aankondiging om voor meer dan 1 biljoen euro obligaties te kopen. En beleggers zijn nu juist in afwachting van Draghi en een uitgebreide toelichting over het aankoopprogramma morgen tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl