UPS heeft geen trek meer in TNT Express, een overname lijkt van de baan. Ondertussen groeien de schulden van Zweedse huishoudens door deflatie door. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. De ECB heeft gisteren zoals verwacht het monetaire beleid ongemoeid gelaten. En na de rollercoaster in juni was de persconferentie weer saai zoals het hoort.

ECB-president Draghi liet doorschemeren dat de ECB voor de rest van het jaar waarschijnlijk op de handen blijft zitten. Draghi heeft steeds meer vertrouwen dat de nieuwe goedkope en extreem langlopende leningen, die banken vanaf september elk kwartaal kunnen gaan opnemen, de kredietverlening zullen aanwakkeren en daarmee tot sterkere economische groei zullen leiden, waardoor ook de veel te lage inflatie in een aantal jaar tijd weer op peil moet zijn.

Volgens Draghi zullen banken in totaal 1 biljoen euro gaan lenen, en dat zou betekenen dat de balans van de ECB met 50 procent zal groeien. Draghi herhaalde dat hij bereid is meer onconventionele maatregelen uit de hoge hoed te toveren, mocht dat nodig zijn, maar de kans hierop wordt steeds kleiner.

2. Muiterij bij een centrale bank, is dat mogelijk? Ja, dat is gisteren gebeurd bij de oudste centrale bank ter wereld, de Riksbank. De Riksbank heeft gisteren de rente met 0,5 procent verlaagd naar 0,25 procent.

De topman van de Riksbank, Stefan Ingves, en zijn adjudant wilden niet verder gaan dan een verlaging met een kwartje. De rest van het bestuur drukte er echter een dubbele renteverlaging doorheen nu al er al bijna een half jaar lang sprake is van deflatie, een groot probleem voor Zweden, dat een van de hoogste huishoudschuldenlasten ter wereld kent.

Onder Ingves heeft de Riksbank bewust een veel te krap monetair beleid gevoerd in de hoop dat dit huishoudens zou prikkelen hun schuldenberg te verminderen. Het krappe beleid heeft juist contraproductief gewerkt en in reële termen zijn de schulden nog steeds torenhoog. Tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit gooide Ingves de handdoek in de ring door aan te geven dat de regering en toezichthouders er nu maar voor moet zorgen dat de Zweden niet weer als gekken gaan lenen.

3. Volgens het IMF is de Franse regering te optimistisch over de groeivooruitzichten. De regering denkt dat de economie dit jaar 1,0 procent zal groeien. Maar het IMF, dat gisteren op bezoek was in Parijs, denkt dat er niet meer in zit dan 0,7 procent.

Het IMF sprak daarnaast zijn zegen uit over het gematigde bezuinigingstempo van de regering, maar adviseerde wel om de logge overheid te downsizen. Overheidsbestedingen beslaan 53 procent van het BBP, en volgens het IMF moet Frankrijk er vooral voor zorgen dat de overheidsbestedingen structureel worden verlaagd.

4. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble denkt juist dat de Duitse economie in 2014 en 2015 sterker dan verwacht kan gaan groeien. De ramingen uit februari gaan uit van 1,8 procent groei in 2014 en 2,0 procent groei in 2015.

5. Overnamespeculatie in TNT Express heeft een flinke knauw gekregen. De topman van UPS in Duitsland, Frank Sportolari, heeft gisteren volgens persbureau Bloomberg News gezegd dat het Amerikaanse bedrijf niet opnieuw een bod gaat uitbrengen op TNT.

Sportolari zei dat UPS destijds bezwaar heeft gemaakt tegen de afwijzing door Brussel van het overnamebod op TNT om te voorkomen dat er een precedent voor de toekomst werd gezet, en niet om in een later stadium een nieuw bod uit te brengen.

6. Aalberts Industries is in zijn zoektocht naar geschikte overnamekandidaten gestuit op Flamco, een producent van expansievaten. Aalberts neemt Flamco, dat een jaaromzet heeft van ongeveer 125 miljoen euro, volledig over. Aalberts blijft natuurlijk op overnamepad.

7. Smartphone-boer HTC heeft in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers geschreven na drie kwartalen op rij verlies te hebben geleden. Het Taiwanese HTC wist dankzij kostenbesparingen en het succes van de M8-smartphone een nettowinst van 76 miljoen dollar op een omzet van 219 miljoen dollar te boeken.

8. Duitse fabrieksorders zijn in mei sterker dan verwacht gedaald. De krimp bedroeg 1,7 procent ten opzichte van juni, terwijl economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een afname van 1,1procent. De afname lijkt deels het gevolg te zijn van de Oekraïense crisis. Binnenlandse orders namen ook af. De cijfers bevestigen de verwachting dat de groei van de Duitse economie in het tweede kwartaal terugviel ten opzichte van het sterke groeitempo van 0,8 procent in het eerste kwartaal.

9. Europese aandelenbeurzen doen het vanochtend rustig aan. De VS zijn dicht vanwege Independence Day, en zonder Wall Street kunt u een kannon afschieten op de beurzen die wel open zijn. De AEX is de afgelopen drie dagen op rij hoger gesloten en is hierdoor op weg naar een weekwinst van tegen de 2 procent. En dat komt vooral door het Amerikaanse banenrapport, die de sterkste banengroei sinds mei 2010 liet zien. Daarnaast daalde de werkloosheid naar 6,3 procent, het laagste niveau sinds de herfst van 2008.

10. De beursagenda is vandaag zo goed als leeg. Mogelijk kan Moody’s nog een rapport over de Nederlandse kredietrating uitbrengen nabeurs. Spannend zal dat niet zijn, want Nederland geniet bij Moody’s de hoogst mogelijk rating – AAA – met een stabiele outlook.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl