Topbeloningen voor bazen in het bedrijfsleven zullen minder riant worden. En misschien gaat de Europese Centrale Bank toch wat meer geld in de economie pompen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.KPN heeft vanochtend bij de bekendmaking van de jaarcijfers aangekondigd nog eens 1.500 tot 2.000 arbeidsplaatsen te zullen gaan schrappen, bovenop de al aangekondigde ontslagronde van 4.650. KPN herhaalde daarnaast weer dividend te zullen gaan uitkeren als Brussel akkoord gaat met de overname van de Duitse divisie E-Plus door Telefonica. KPN mikt op een dividend van 0,07 euro per aandeel.
2.Operationeel gezien bleef KPN ook in 2013 in zwaar weer. Het telecombedrijf schreef dat wederom toe aan zware concurrentie op de mobiele markt en de aanhoudende neergang van vaste telefoonlijnen. Over 2013 daalde de onderliggende omzet met ruim 7 procent tot 8,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat exclusief reorganisatielasten nam met 14 procent af tot 3,0 miljard euro. De vrije kasstroom kromp met bijna een kwart Volgens KPN zal de vrije kasstroom pas in 2015 weer groei laten zien.
3. De Europese Centrale Bank gaat mogelijk toch iets met de geldpers doen via ‘kwantitatieve verruiming’ van de geldhoeveelheid, maar wel met een vertraging van een aantal jaar. Persbureau Bloomberg meldt dat ECB-president Mario Draghi overweegt de obligaties die de ECB van 2010 tot en met 2012 heeft gekocht niet langer te `steriliseren`.
Steriliseren houdt in dat de ECB zelf geld bij banken ophaalt en uit de omloop neemt voor een bedrag dat gelijk is aan staatsobligaties die de ECB heeft aangekocht en in portefeuille houdt. De ECB zet het bij de banken opgehaalde bedrag vast op deposito, waardoor het niet in de economie gepompt kan worden. Dit steriliseren moet voorkomen dat de aankoop van staatsobligaties door de ECB de schijn heeft van monetaire financiering van de staatsschuld.
Vorige week meldde de Wall Street Journal dat de Bundesbank, de meest fervente tegenstander van de obligatieaankopen, open zou staan om te stoppen met het steriliseren. Banken zouden het vrijgekomen geld onderling moeten gaan uitlenen, waardoor zo’n 180 miljard euro beschikbaar komt om druk van de ketel te halen in de krappe geldmarkt.
Volgens Bloomberg News overweegt Draghi het stopzetten van het steriliseren alleen als de Bundesbank het sceptische Duitse publiek overtuigt van de noodzaak hiervan. De meeste centrale banken in de ontwikkelde wereld hebben sinds 2009 staatsobligaties gekocht om het monetaire beleid toch te kunnen verruimen, nu de officiële rente niet lager kan. Alleen de ECB heeft zich in bochten gewrongen om de obligatieaankopen te neutraliseren.
4. Hoge salarissen van bestuursvoorzitters in het bedrijfsleven zijn op hun retour. Tom Gosling van adviesbureau PWC schrijft in een opiniestuk in de Financial Times dat de groei van topsalarissen gecorrigeerd voor inflatie in de toekomst zal stagneren of zelfs kan gaan dalen. Beursgenoteerde bedrijven geven voor de functie van chief executive officer (ceo) meer en meer de voorkeur geven aan interne kandidaten, waardoor het fenomeen van het binnenhalen van dure ster-CEO’s van buiten het bedrijf steeds meer verdwijnt. Daarnaast stegen volgens Gosling de salarissen in de financiële sector vanwege deregulering. De regelgeving van de financiële sector wordt nu steeds strenger, en daardoor zullen ook de salarissen verder dalen.
5. Barclays CEO Antony Jenkins heeft zijn bonus over 2013 afgeslagen. Jenkis vond het ongepast zijn bonus te accepteren vanwege onder meer de torenhoge juridische kosten en de claimemissie die de grootbank moest doen.
6. IBM heeft bij de laatste kwartaalcijfers door een belastingtruc toch de winstverwachtingen van analisten weten te overtreffen, meldt Bloomberg News na wat speurwerk. Door onder meer de winsten via een Nederlandse dochter te laten lopen betaalde IBM vorig jaar het laagste belastingtarief sinds 1994.
7. Spaanse werkloosheid is in januari sterker dan verwacht gestegen met 113.000 personen ten opzichte van december. De Spaanse werkloosheid stijgt normaliter in januari, en de cijfers over die maand kunnen om die reden het beeld vertekenen. Vorig jaar daalde het aantal werklozen voor het eerst sinds 2006. In totaal nam het aantal werklozen af met 147.000 nadat het aantal werklozen in de periode 2007-2012 met meer dan 2,8 miljoen steeg.
8. Europese beurzen kleuren vanochtend rood nadat Azië onderuit ging in het kielzog van de sell-off gisteren op Wall Street, waarbij de Dow Jones het zwaarste verlies leed sinds juni 2013. Beleggers schrokken gisteren van tegenvallend nieuws over de Amerikaanse economie, waaruit bleek dat de groei van de industrie in januari veel sterker dan verwacht inzakte. Veel aandelenbeurzen zitten officieel in een correctie of zitten er dicht tegen aan. Gisteren zei Fed topman Richard Fisher dat de stevige koersdalingen voor hem geen aanleiding zijn steun voor de afbouw van de monetaire stimulering te herzien.
9. De beursagenda is vandaag aan de rustige kant, en beleggers wachten vooral op het rentebesluit van de ECB op donderdag en de Amerikaanse banencijfers op vrijdag.
10. De Amerikaanse Congressional Budget Office, de onafhankelijke begrotingswaakhond, maakt vandaag nieuwe ramingen voor de Amerikaanse economie en federale begroting bekend. Vorig jaar daalde het begrotingstekort waarschijnlijk naar 4 procent van het BBP van meer dan 10 procent van het BBP in 2009. De staatsschuld schommelde waarschijnlijk rond de 70 procent van het BBP en zal volgens de CBO rond dat niveau blijven in de komende tien jaar. Vanaf 2023 zal de staatsschuld beginnen op te lopen als gevolg van de vergrijzing, oplopende sociale uitgaven en zwaardere rentelasten.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl