- Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract afsluit, kan tot wel 270 euro per jaar duurder uit zijn, zo heeft vergelijkingssite Keuze.nl becijferd.
- Je loopt een welkomstkorting mis die andere klanten wél krijgen, of je moet extra kosten betalen.
- Met slimme keuzes kun je veel geld besparen.
- Lees ook: Kun je goedkoper zonnepanelen aanschaffen, nu inkoopprijs voor leveranciers fors is gedaald? Installateurs zijn niet erg transparant
Eigenaren van zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten, zijn soms aanzienlijk duurder uit. Zij krijgen steeds vaker extra kosten doorberekend van energiebedrijven, of ze lopen een welkomstkorting mis die andere klanten wél krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl.
Voor het onderzoek zijn de tarieven vergeleken voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Hieruit blijkt dat veel energieleveranciers voor klanten met zonnepanelen geen zogenaamde cashback hanteren, een korting die bij afloop van een contract wordt uitbetaald. Klanten zonder zonnepanelen krijgen deze korting wel. De verschillen kunnen oplopen tot 270 euro.
Wie zonnepanelen heeft, maakt gebruik van de zogenoemde salderingsregeling. Hierbij wordt teruggeleverde stroom van zonnepanelen weggestreept tegen stroom die je afneemt van de energieleverancier. Dit geldt over een heel jaar.
Hierdoor krijg je dus evenveel voor de teruggeleverde stroom op zonnige dagen bij lage prijzen, als dat je betaalt op donkere dagen als stroom veel duurder is.
Op zonnige dagen moeten leveranciers de overschotten voor lagere prijzen verkopen op de energiemarkt. Dat risico willen energieleveranciers nu verrekenen door hogere kosten aan klanten met zonnepanelen te rekenen. Het idee is dat die moeten meebetalen aan de extra kosten van een overvol stroomnet.
Meer energiebedrijven hebben de lasten voor zonnepaneeleigenaren in stilte verhoogd
Energiemaatschappij Vandebron kreeg onlangs veel publiciteit, toen het bedrijf besloot een vergoeding te vragen aan klanten die relatief veel zelf opgewekte stroom terugleveren. Inmiddels blijkt dat veel meer energiebedrijven de lasten voor zonnepaneeleigenaren hebben verhoogd, zonder dat ze daar ruchtbaarheid aan hadden gegeven.
Diverse grote energiebedrijven, waaronder Eneco, Oxxio, Essent, Greenchoice en Energiedirect bieden een duurder contract aan wanneer een klant aangeeft zonnepanelen te hebben. Negen onderzochte leveranciers willen zelfs helemaal geen klanten meer met zonnepanelen. Wie zonnepanelen heeft kan nog maar bij enkele energiebedrijven een contract sluiten voor langer dan één jaar.
De meest gehanteerde methode om zonnepaneeleigenaren extra te belasten is om geen cashback te bieden. Maar er zijn ook leveranciers rekenen die hogere vastrechtkosten vragen aan mensen met zonnepanelen. Greenchoice brengt zelfs een hoger stroomtarief in rekening bij klanten met zonnepanelen, zoals je kunt zien in de onderstaande tabel.
Er zijn nog wel bedrijven die geen onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen, maar dat is een minderheid. Bij Engie, Mega, UnitedConsumers en Vattenfall zijn de tarieven voor iedereen gelijk. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat deze leveranciers de voordeligste keuze zijn wanneer je zonnepanelen hebt.
Hiervoor moet je volgens Keuze.nl op andere zaken letten.
1. Tarieven van energieleverancier kunnen bepalend zijn voor je uiteindelijke kosten, ook als je zonnepanelen hebt
Als je meer stroom verbruikt dan je opwekt, betaal je voor het deel dat netto (dus na saldering) afneemt van je energieleverancier de reguliere stroomtarieven. Daarnaast betaal je misschien ook voor gas om je huis te stoken en te koken.
In deze situatie zijn de stroom- en gasprijzen van de energieleverancier uiteindelijk bepalend voor wat je netto kosten zijn. Je wilt natuurlijk graag voorkomen dat bijvoorbeeld het voordeel van je zonnepanelen teniet wordt gedaan door hogere gaskosten.
2. Kijk naar tarief dat energieleverancier hanteert voor salderen
Een ander aspect om op te letten is hoe energieleveranciers salderen: op basis van normaaltarief of dubbeltarief (met piek- en daluren). Voor de stroomrekening zelf maakt het volgens Keuze.nl niet veel meer uit, omdat de prijsverschillen kleiner zijn dan voorheen. Maar voor het salderen maakt het wel uit.
Je bent het voordeligst uit als je eerst kunt salderen tegen een normaaltarief en daarna pas tegen het daltarief. Die regeling is bij elke aanbieder verschillend.
3. Probeer zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken
Nu is de stroom die je opwekt nog evenveel waard als de stroom die je gebruikt. Maar vanaf 2025 wordt die regeling geleidelijk afgebouwd. Je krijgt dan een lagere vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net.
Het voordeligste is daarom om zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk direct te verbruiken. Dat levert financieel het meeste voordeel op.
Kijk dus of je bijvoorbeeld overdag als de zon schijnt je de vaatwasser of de wasmachine kunt laten draaien.
4. Kies voor een hoge terugleververgoeding als je veel stroom teruglevert
Lever je netto meer stroom terug dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. De tarieven daarvan kunnen per energieleverancier fors verschillen. Ze zijn wel over het algemeen lager dan het reguliere stroomtarief.
Wek jij meer stroom op dan je zelf gebruikt, check dan welke leverancier een relatief hoge terugleververgoeding betaalt. Het kan soms flink schelen.