Portugal trekt 4,9 miljard euro uit om de op een na grootste bank van het land te redden, Banco Esperito Santo. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De belastingbetaler is weer een bank rijker. De Portugese belastingbetaler wel te verstaan, maar indirect is het natuurlijk de rest van de eurozone die in de bres sprengt omdat Portugal 78 miljard euro aan noodleningen heeft gekregen. Banco Espirito Santo wordt opgesplitst in twee stukken, waarbij de gezonde activa naar een nieuwe bank gaan samen met de preferente schuldeisers. Achtergestelde obligatiehouders en aandeelhouders worden opgezadeld met de rommelactiva, waaronder de blootstelling aan de ingewikkelde Espirito Santo-groep. Aandeelhouders, die in het voorjaar nog inschreven op een claimemissie, zijn waarschijnlijk alles kwijt en de vraag is of achtergestelde obligatiehouders nog iets terug zien.
De Portugese staat stopt via het bankenreddingsfonds 4,9 miljard euro in de gezonde bank, die de naam Novo Banco krijgt. En dat is heel ironisch, want Banco Espirito Santo was enige Portugese Bank die tijdens de bailout van Portugal niet om staatssteun vroeg. Novo Banco moet op termijn (in delen) verkocht worden zodat de belastingbetaler zijn inleg terugkrijgt. Dat kan dus nog wel duren. De Europese Commissie is akkoord met de reddingsoperatie, en noemt interessant genoeg Novo Banco niet bij naam, maar spreekt van ‘Bridge Bank’. Wordt vervolgd.
2. Dude where’s my recovery, vraagt Unilever-topman Paul Polman zich af. De topman van het voedings- en levensmiddelen concern zei afgelopen weekend tegen het Duitse blad Wirtschafswoche dat er geen groei in de Europese markt zit omdat de reële beschikbare inkomens van veel huishoudens achteruit hollen. Als Unilever toch zijn spullen wil slijten, moeten de kosten naar beneden. En dan zijn ontslagen onvermijdelijk.
3. De Italiaanse premier Matteo Renzi wil evenals zijn Franse collega Manuel Valls op een ander bezuinigingsritme gaan dansen. Slomer, en niet dat snelle tempo dat bondskanselier Merkel en de Europese Commissie graag horen. Volgens de krant La Repubblica laat Renzi de teugels volgend jaar een beetje vieren en streeft hij naar een begrotingstekort van 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2015 in plaats van de 1,8 procent die met Brussel is afgesproken. Renzi gaf aan dat hij het begrotingstekort misschien nog wel verder laat oplopen zolang deze maar onder de 3 procent blijft. Dit jaar wil Italië het begrotingstekort verlagen naar 2,6 procent van het bbp van 3,0 procent in 2013, maar het is maar de vraag of dat lukt omdat de groeiverwachting van 0,8 procent veel te optimistisch is. De markt denkt namelijk dat Italië blij mag zijn als er meer dan 0,2 procent groei in zit.
4. En in een langzamer tempo bezuinigen is wat in Europa doorgaat voor groeistimulering. Er wordt eerst een ambitieus bezuinigingsprogramma aangekondigd. Vervolgens blijkt dat de economie tegenvalt (wie had dat nou verwacht). En dan worden er wat bezuinigingsmaatregelen geschrapt en worden begrotingsdoelstellingen met een jaar uitgesteld... om een jaar later weer van voren af aan te beginnen. Aan de kiezer wordt dat dan verkocht als 'groeibevordering'. Werkt vooral erg goed in een verkiezingsjaar (belastingverlagingen afkondigen), maar heeft desastreuze gevolgen voor de houdbaarheid van de staatsschuld zolang de ECB zijn werkt niet doet en de inflatiedoelstelling van 2 procent mist.
5. Het vertrouwen van beleggers heeft in augustus in flinke deuk opgelopen. De Sentix-index voor het beleggerssentiment duikelde naar 2,7 in augustus (laagste stand in een jaar tijd) van 10,1 in juli. En met name de verwachtingen voor de economie kregen een knauw vanwege de crisis in Oekraïne. Daarbij was de verwachtingsindex voor de Duitse economie voor het eerst sinds 2012 negatief vanwege de relatief grote blootstelling van de economie van Duitsland aan Rusland.
6. Vanwege de Oekraïense crisis gaat het Ifo-instituut het mes zetten in de groeiverwachtingen voor de Duitse economie. Beter gezegd: de bijl er in zetten. President Hans-Werner Sinn van het Ifo-instituut zei tegen Wirtschatswoche een streep te zetten door de voorspelling dat de economie in het zowel het tweede, als het derde en vierde kwartaal met 0,4 procent groeide. Waarschijnlijk was er in het tweede kwartaal sprake van nulgroei. En de ook de voorspellingen voor de tweede helft moeten naar beneden, waardoor de ramingen van 2,0 procent voor geheel 2014 en 2,2 procent voor 2015 volgens Sinn "significant" naar beneden moeten.
7. Het Duitse Rheinmetall kan fluiten naar een opdracht voor een hightech trainingscentrum in Rusland. De Duitse minister van Economische Zaken en tevens vicekanselier Sigmar Gabriel heeft namelijk een exportvergunning voor de opdracht met een waarde van 100 miljoen euro ingetrokken. En dat is een opvallende zaak, blijkt uit berichtgeving van persbureau Reuters. De vorige week afgekondigde economische sancties gelden namelijk alleen voor toekomstige contracten, terwijl Rheinmetall de opdracht in maart dit jaar al rond had. En daarnaast gaan de Fransen wel door met de leverantie van de Mistral-oorlogsbodems aan Rusland, die een contractwaarde hebben van 1,2 miljard euro.
8. De werkloosheid in Spanje is in juli gedaald, maar het tempo van de afname viel nogal tegen. Vorige maand daalde het aantal werklozen met krap 30.000, terwijl economen gepolst door persbureau Bloomberg gerekend hadden op een afname van 112.000. En dat is toch een beetje een smetje op het blazoen, want in de eerste zeven maanden van 2014 is het aantal werklozen het hardst gedaald sinds de cijfers in 1997 voor het eerst werden bijgehouden.
9. We hebben vandaag een lege beursagenda, en pas in de loop van de week wordt het wat drukker met de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector op dinsdag, de Italiaanse groeicijfers op woensdag en het ECB-rentebesluit op donderdag.
10. Europese aandelenbeurzen krabbelen vandaag op na een bloedrode week waarin de AEX de winst voor het jaar zag verdampen. De winsten moeten vooral worden toegeschreven aan bodemvissen. Opvallend is dat in Zuid-Europa de rente daalt en dat Portugese banken stijgen na de reddingsoperatie voor Banco Espirto Santo.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl