Shell neemt volgens de Amerikaanse kustwacht het risico op een olieramp op de koop toe, als het maar minder belasting hoeft te betalen. De huizenbubbel in het VK is groter dan ooit en Ahold krijgt standje van de Belgen. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Weer een AEX-fonds waar een topman het bijltje er bij neer legt. Financieel directeur Ben Bot van TNT Express stapt op, en het bedrijf weet niet eens wanneer hij precies weg gaat. Bot werd in 2010 CFO en was eventjes interim-CEO vanwege het vertrek van Marie-Christine Lombard in 2012.

2. Jammer dan ACM, want Brussel zal bepalen of de overname van Ziggo door Liberty Global wel of niet door de beugel kan. Donderdag zei eurocommissaris voor Mededinging Almunia dat de Commissie zal bepalen of er mededingingsbezwaren kleven aan de overname. Liberty Global is namelijk ook de eigenaar van de andere kabelaar, UPC. Waakhond ACM had graag Brussel erbuiten gehouden omdat zowel Ziggo als UPC puur Nederlandse spelers zijn.

3. Royal Dutch Shell heeft wel een hele grote hekel aan belasting betalen, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse kustwacht. De kustwacht stelde vast dat Shell het boorplatform Kulluk, dat verankerd lag in de wateren van Alaska, eind 2012 snel naar Seattle verscheepte voor reparatie om zodoende miljoenen dollars aan vastgoedbelasting niet te hoeven betalen. Helaas voor Shell strandde de Kulluk onderweg op een eiland. En dat mag geen verrassing zijn, want Shell verscheepte het platform tegen beter weten in tijdens de barre winter, aldus de kustwacht.

4. ‘Extend and pretend’ heet het als banken tegen beter weten in leningen van dubieuze kwaliteit doorrollen in de hoop dat de kredietnemer toch nog zijn schuld weet af te lossen. De krant Expansion (Spaans en paywall) meldt dat Spaanse banken voor 45 miljard euro aan leningen aan duurzame energiebedrijven zullen nu de regering waarschijnlijk per decreet de verlieslatende sector gaat saneren. Voordeel voor de banken: misschien keurt de ECB tijdens het boekenonderzoek de leningen niet af als zijnde van dubieuze kwaliteit.

5. Deze zeepbel op de huizenmarkt is nog erger dan de vorige, schreeuwt de Britse krant The Independent naar aanleiding van een interview met minister van Handel Vince Cable. Tegen The Independent zei Cable dat huizenbezit in het Verenigd Koninkrijk "onbetaalbaar" is geworden voor Jan Modaal. Volgens Cable is er te weinig gebouwd en schiet het aanbod tekort. Maar Britten kunnen wel weer hoge hypotheken afsluiten en daardoor schieten de prijzen omhoog. Hierdoor is de prijs van een gemiddelde woning gelijk aan 5,5 keer het gemiddelde jaarinkomen. In de jaren negentig was die ratio nog 3.

6. Ahold let iets te veel op de kleintjes in België, waar de Zaanse grootgrutter wil uitbreiden. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft de directeur van AH België Corné Mulders op het matje geroepen vanwege vermeend afknijpen van boeren. Vlaamse landbouworganisaties klaagden de afgelopen weken over toegenomen prijsdruk sinds de komst van de Hollanders. Ahold koopt direct in bij boeren zonder tussenkomst van derden. Ahold zegt te gaan onderzoeken of het kan voldoen aan een vrijblijvende gedragscode over de wijze waarop winkeliers zaken doen met boeren.

7. Het Financieele Dagblad pakt vanochtend groot uit over vermeende misverkoop van renteswaps aan het mkb. Banken hebben volgens de krant, dat zich baseert op een onderzoek van adviesbureau Cadension, renteswaps verkocht bij een derde van alle mkb-leningen. En die swaps staan nu voor 4 miljard euro onder water.

Wat houdt dat precies in? In dit geval betaalt een fictief mkb-bedrijf een vaste rente aan de bank – zeg 6 procent - en de bank betaalt op zijn beurt een variabele rente, bijvoorbeeld Euribor + 0,5 procentpunt, aan de mkb'er. Dat is niet zo'n probleem als de Euriborrente op een normaal niveau staat van rond de 4 procent, wat voor de financiële crisis het geval was. Maar de Euribor staat nu op maar 0,32 procent omdat de economie zwak is en de vraag naar geld laag. Dat zou betekenen dat ons mkb-bedrijf periodiek 5,18 procent aan de bank over het bedrag waarover de swap is afgesproken. En dat bedrag is niet de hoofdsom van de lening, maar een 'synthetisch' bedrag. Dus het mkb-bedrijf kan de lening wel aflossen, maar de swap loopt gewoon door totdat het swapcontract afloopt.

8. Volgens de topman van de Dallas Fed Richard Fisher moet u op uw kalender een kruisje zetten bij de maand oktober, want dan heeft de Fed de obligatieaankopen afgebouwd naar nul van het huidige tempo van 55 miljard dollar per maand. Fisher zei erg bezorgd te zijn dat alle liquiditeit die de Fed met de obligatieaankopen in het financiële systeem heeft gepompt ervoor zorgt dat beleggers veel te veel risico's aan het nemen zijn. Deze week waren er namelijk nogal wat verhalen dat beleggers het niet meer veilig doen.

De Financial Times schreef dat Amerikaanse rommelhypotheken terug van geweest zijn. Beleggers kwamen als rendementshoeren af op een roadshow van Citi voor de obligaties die ten grondslag lagen aan de crisis van 2008. En uit data van Reuters blijkt dat leningen aan bedrijven met een gammele balans – zogenoemde leveraged loans - in het eerste kwartaal groeiden in het op twee na sterkste tempo ooit. Er werd voor 276 miljard dollar aan leningen verstrekt zonder goede voorzorgsmaatregelen voor de geldschieters.

9.
Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend erg rustig, en dat komt omdat handelaren wachten op de Amerikaanse banencijfers die om 14.30 uur Nederlandse tijd naar buiten worden gebracht. In renteland gebeurt wel wat: de renteverschillen tussen het veilige Duitsland en crisislanden als Spanje en Italië zijn verder aan het dalen. Het verschil tussen de 10-jaars rente van Duitsland en de PIIGS is in de meeste gevallen gedaald tot niveaus van voor de eerste Griekse bailout van mei 2010. Beleggers zijn hongerig voor rendement en denken dat de PIIGS zich uit de problemen groeien of dat anders de eurozone wel in de bres springt.

10. De markt verwacht volgens persbureau Bloomberg dat er vorige maand in de VS een nette 200.000 banen bijkwamen en dat de werkloosheid daalde van 6,7 naar 6,6 procent. Er zijn echter een aantal grootbanken die hoog inzetten en denken dat de banengroei wel eens rond een forse 275.000 kan liggen. Dat zou betekenen dat de Fed sneller gas terug kan gaan nemen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl