- Terwijl Amerikaanse topbestuurders in het verleden regelmatig kritisch waren over het protectionistische beleid van Donald Trump, lijkt de kritiek vanuit de top van het Amerikaanse bedrijfsleven inmiddels verstomd.
- CEO’s en belangrijke ondernemers waren maandag alom vertegenwoordigd bij de inauguratie van Trump als president van de VS.
- Toch zijn er nog wel enkele uitzonderingen: dit zijn 4 topondernemers die direct of indirect nog wel kritisch zijn over Trump.
- Lees ook: Elon Musk of Larry Ellison zou Amerikaanse tak van TikTok kunnen kopen, suggereert Trump
ANALYSE – Waren zakenleiders in het verleden regelmatig kritisch over de protectionistische Donald Trump, nu de Republikein de verkiezingen heeft gewonnen en opnieuw president van de VS is, lijkt alle kritiek te zijn verstomd.
Van Meta-baas Mark Zuckerberg tot Apple-baas Tim Cook: allen bezochten ze Trump in zijn woning Mar-a-Lago, doneerden ze aan zijn inauguratiefonds en/of waren ze aanwezig bij de inauguratie.
Trump is good for business, is het heersende narratief. Critici van Trump houden zich in eigen land gedeisd, zo lijkt het, bang als ze zijn voor eventuele repercussies. Wel waren er ook meerdere Amerikanen onder een groep miljonairs die woensdag in een open brief waarschuwden dat Trumps beleid rijken alleen maar rijken zal maken en een gevaar voor de democratie zal vormen.
Welke Amerikaanse zakenleiders blijven het aandurven om, binnen de strakke lijntjes van de zakenwereld, toch enige kritiek op Trump te leveren? Toegegeven, het is even zoeken, maar Business Insider Nederland vond er vier van een serieuze statuur.
Michael Bloomberg
Miljardair en ondernemer Michael Bloomberg stond tijdens de afgelopen verkiezingen de Democraten bij als mega-donor en is geen grote fan van Donald Trump.
Na de inauguratie van op maandag kondigde Trump meteen aan dat de VS zich weer terugtrekken uit de Klimaatakkoorden van Parijs. Bloomberg reageerde daar woensdag indirect op met een financieel gebaar.
Samen met andere donateurs wil de miljardair de Amerikaanse financiering van de klimaatorganisaties van de VN op zich nemen, nu de Amerikaanse overheid dat niet meer wil doen. Het is nog niet meteen duidelijk hoeveel geld dit behelst.
Reid Hoffman
Medeoprichter Reid Hoffman van LinkdIn is onder Amerikaanse zakenleiders de meest uitgesproken tegenstander van Donald Trump. Voor de verkiezingen sprak de Democraat zich in een open brief samen met negentig andere zakenleiders uit voor Democraat Kamala Harris.
Hoffman noemde Trump meermaals een crimineel, vanwege zijn veroordeling in New York. Ook maakte Hoffman onderdeel uit van een initiatief om kiezers die naar rechts neigden zover te krijgen Harris te stemmen.
Als Trump zou winnen, zou hij mogelijk de VS verlaten, zei Hoffman voor de verkiezingen. Trump won en Hoffman bleef. Wel lijkt hij de bui inmiddels te zien hangen. "Ik denk dat de kans meer dan 50 procent is dat er repercussies zullen vanwege misleiding en corruptie van de staatsinstellingen als reactie op mijn poging om Harris te helpen verkozen te worden", zei Hoffman in december.
Weinig verrassend, was Hoffman niet aanwezig bij de inauguratie van Trump.
Marc Cuban
Ook niet aanwezig op de inauguratie van Trump was de Amerikaanse zakenman Mark Cuban. De miljardair heeft door de jaren een "haat-liefdeverhouding" met Trump gehad. Ten tijde van The Apprentence had Cuban een vergelijkbare televisieshow, waar mogelijk de rivaliteit tussen de twee is begonnen.
Nadat Cuban Trump tijdens de verkiezingen van 2016 aanvankelijk steunde, vanwege Trumps onconventionele geluid, vertrouwde hij hem al snel niet meer om uiteindelijk de kant van Hillary Clinton te kiezen. Tijdens de campagne in 2024 koos Cuban opnieuw de zijde van de Democraten. Trump zou een "beroerde president" worden, aldus Cuban. Na de verkiezingen besloot hij zich minder politiek te gaan uiten. Hij verwijderde zelfs X-posts waarin hij het voor Harris had opgenomen.
Lang duurde zijn zelfcensuur niet; sinds Trump dit weekend met een eigen memecoin op de proppen kwam, is Cuban de munt op sociale media compleet met de grond gelijk aan het maken. Cuban, een voorstander van cryptovaluta, schreef op Bluesky dat het "slechts een kwestie van tijd" is voor "mensen er geld door gaan verliezen".
Albert Bourla
De Amerikaans-Griekse Albert Bourla, CEO van farmareus Pfizer, is best positief over de regering Trump. Volgens de zakenman kan de deregulering die Trump bepleit zorgen voor innovatie, zo zei hij tegen CNBC.
Vertegenwoordigers van Pfizer bezochten Trump in diens residentie in Mar-a-Lago en Bourla hoopt samen iets te kunnen betekenen in de strijd tegen kanker, zo schreef hij op X. Geen grote criticus, dus.
Toch durft Bourla het aan om Trump een beetje tegengas te geven, zij het via Trumps minister van volksgezondheid Robert F. Kennedy.
De als antivaxxer bekend staande Kennedy krijgt van Bourla alvast een waarschuwing. Als hij zich als minister daadwerkelijk tegen vaccins keert, "zal hij denk ik niet alleen ons tegen zich hebben, maar de hele medische gemeenschap, de hele wetenschappelijke gemeenschap, de hele gezondheidsgemeenschap", zei de zakenman afgelopen week op een conferentie in Californië.