Nederlandse bedrijven blijven voorzichtig met het aannemen van mensen, maar bedrijfsleiders zijn in het tweede kwartaal wel optimistischer dan in de eerste drie maanden van het jaar.
Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van LinkedIn onder 13 duizend bedrijfsleiders.
Dacht in het eerste kwartaal nog 30 procent van de hogere managers bij Nederlandse bedrijven nieuwe mensen aan te nemen, in juni was dat percentage gestegen tot 35 procent. Op Spanje na, verbeterde het sentiment van de 15 landen die LinkedIn onderzocht nergens zoveel als in Nederland.
Het gat met grote landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten is echter groot. Daar verwacht ongeveer de helft van de ondervraagde chefs de komende tijd het personeelsbestand uit te breiden.
Dat het VK, Duitsland en de VS de lijst aanvoeren, valt te verklaren door de relatief lage werkloosheid in die landen. Het percentage van de beroepsbevolking zonder baan ligt in het VK 0,5 procentpunt en in Duitsland zelfs 1,9 procentpunt lager dan in Nederland.
Maar wacht, kijk eens naar Spanje. De werkloosheid is extreem hoog, maar toch verwacht 40 procent van de Spaanse bedrijfsleiders mensen aan te nemen. Dat is 5 procentpunt meer dan in Nederland. Hoe kan dat?
Een mogelijke verklaring is de Spaanse economie, die al vier kwartalen opeen groeit. Daardoor kijken bedrijven waarschijnlijk met een positievere blik naar de toekomst.
In Nederland en de VS kreeg de economische groei begin dit jaar een eenmalige knauw door het weer. In Amerika door de barre winter, in Nederland juist door de zachte winter.
Dit jaar neemt de Nederlandse economie naar verwachting weer toe in omvang. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt een bbp-groei van 0,2 procent, terwijl het Centraal Planbureau (CPB) uitgaat van 0,75 procent.
Het herstel van de arbeidsmarkt laat iets langer op zich wachten, omdat de werkgelegenheid achter de economie aanhobbelt. DNB en CPB denken dat de werkloosheid dit jaar piekt en pas in 2015 licht daalt. Wellicht dat bedrijfsleider tegen die tijd staan te springen om nieuwe mensen aan te nemen.
Lees ook
Vergrijzing geen bedreiging meer voor financiën overheid, stelt CPB
Waarom korter werken en eerder stoppen geen banen oplevert
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl