Manning toonde geen emoties toen de rechter, kolonel Denise Lind, de straf bekendmaakte. Hij was eind juli al schuldig bevonden aan 20 aanklachten, onder meer spionage en diefstal. Hij werd vrijgesproken van het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand.
Manning werkte vanaf 2009 in Irak als militair van lage rang bij de inlichtingenafdeling. Hij had zo toegang tot een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie.
Wikileaks
De jonge soldaat lekte in totaal meer dan 700.000 vertrouwelijke en geheime Amerikaanse video’s en documenten, onder meer zogeheten ‘cables’, diplomatieke berichten. Het was het grootste lek van vertrouwelijke informatie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. WikiLeaks kreeg er internationale bekendheid mee.
Zeer geruchtmakend was de video Collateral Murder. Daarin is te zien hoe Amerikaanse gevechtshelikopters in 2007 burgers en journalisten beschieten in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Manning werd in 2010 in Irak gearresteerd en belandde in de gevangenis. Daar is hij volgens mensenrechtenorganisaties zeer slecht behandeld. De tijd dat Manning al vastzit wordt afgetrokken van de 25 jaar cel die hij opgelegd heeft gekregen.
De zaak-Manning heeft wereldwijd tot verhitte debatten geleid. Veel militairen en 'patriottische' Amerikanen beschouwen hem als een landverrader. Maar voor vredesactivisten en pleitbezorgers van openheid is hij een moedige persoonlijkheid, die terecht de aandacht vestigde op misstanden tijdens de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl