- Een mijnongeluk in Kazachstan heeft tot nu toe aan 32 mensen het leven gekost.
- President Tokajev noemt de eigenaar van de mijn, staalreus ArcelorMittal, ‘het slechtste bedrijf uit de geschiedenis van het land.’
- Hij wil de mijn en de staalfabriek van ArcelorMittal in het land nationaliseren en het bedrijf heeft al een voorlopige overeenkomst ondertekend die dat regelt.
- Lees ook: Britse wetenschappers denken een manier te hebben gevonden om de staalindustrie 90% minder CO2 te laten uitstoten
Bij een brand in een ondergrondse mijn van ArcelorMittal in Kazachstan zijn zaterdag 32 doden gevallen. President Kassim-Zjomart Tokajev heeft hard uitgehaald naar het staalconcern en noemde ArcelorMittal tegenover nabestaanden “het slechtste bedrijf uit de geschiedenis” van het land.
In de ondergrondse mijn bij de stad Karaganda waren 252 mensen aan het werk toen er brand uitbrak. Ruim tweehonderd mensen konden levend naar boven komen, maar volgens het Kazachse ministerie voor Noodsituaties zijn er nog veertien vermisten.
Kazachstan wil dat ArcelorMittal afstand doet van staalfabriek en mijnen in het land
Kazachstan wil nu de Kazachste dochteronderneming ArcelorMittal Temirtau nationaliseren. Het staalbedrijf is eigenaar van een aantal mijnen en de grootste staalfabriek van Kazachstan. Het bedrijf bevestigt al een voorlopige overeenkomst te hebben getekend die dit regelt. “ArcelorMittal legt zich erop toe deze transactie zo snel mogelijk af te ronden om verstoringen zo veel mogelijk te voorkomen”, schrijft het bedrijf.
De Kazachse regering klaagt al langere tijd om de in haar ogen gebrekkige investeringen door ArcelorMittal in de veiligheid van personeel. Ook zou het concern de milieunormen niet naleven.
Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat een mijn van ArcelorMittal het toneel is van een fataal incident.
Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde ArcelorMittal betuigde eerder op de dag medeleven met familieleden van de verongelukte kompels. Het in Luxemburg gevestigde bedrijf beloofde ook schadevergoedingen uit te keren en mee te werken met de autoriteiten van het land.