In Europa dalen hypotheekrentes, waarbij Nederland achter veel andere landen aanloopt. Arne Petimezas, analist van beursmakelaar AFS Group, praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Japanse aandelenbeurs is vanochtend in extase gebracht en de Nikkei sloot bijna 5 procent hoger. De Bank of Japan kondigde onverwacht nieuwe monetaire stimulering aan en zal de geldpers nog wat harder laten draaien om de monetaire basis te doen groeien.
Jaarlijks moet de monetaire basis toenemen met 80 biljoen yen, hoger dan de oude doelstelling van 60 tot 70 biljoen yen. De Bank of Japan koopt hiervoor alles dat los en vast zit, zoals exchange traded funds and vastgoedfondsen, maar zal zich concentreren op het inslaan van langlopende Japanse staatsleningen.
Het rentebesluit van de Bank of Japan bevat overigens ook twee lessen voor de ECB. Topman Haruhiko Kuroda beloofde toen hij begin 2013 de geldpers aanzette dat twee jaar later deflatie zou zijn uitgebannen en de inflatie comfortabel op 2 procent zou zitten. Kuroda is echter maar halverwege gekomen, want de inflatie exclusief de BTW-verhoging ligt rond de 1 procent.
Kuroda heeft echter niet het hoofd in de schoot geworpen en drukte de verruiming op het scherpst van de snede er door met 5 tegen 4 stemmen. Saillant detail: uit berichtgeving van onder meer Reuters vorige week bleek dat er inmiddels een meerderheid binnen het ECB-bestuur is om ook grootschalig staatsleningen te gaan kopen, maar dat haviken als Jens Weidmann en Klaas Knot fel tegen blijven.

2. Japanse aandelen (en overigens ook aandelen buiten Japan) profiteerden ook van nieuws dat ’s werelds grootste pensioenfonds, het Japanse GPIF, een groter deel van zijn vermogen van tegen de 1 biljoen euro in aandelen gaat stoppen. GPIF zal de weging voor Japanse en buitenlandse aandelen verdubbelen naar 25 procent, terwijl de weging van binnenlandse obligaties daalt naar 35 procent van 60 procent.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Andere opsteker voor beleggers is dat de EU en Rusland na maanden van overleg hebben afgesproken dat Oekraïne er warmpjes kan bijzitten komende winter. Rusland zal de levering van aardgas aan Oekraïne namelijk weer hervatten.
Het akkoord houdt in dat Oekraïne Moskou 3,1 miljard dollar betaalt voor openstaande gasrekeningen en nog eens 1,5 miljard dollar vooraf betaalt voor aardgas tot en met maart volgend jaar. En wie betaalt dat allemaal? Juist, de EU en het IMF. En Moskou zal zijn vingers aflikken voor de dollars, want de Russische centrale bank heeft dit jaar er miljarden dollars door heen gejaagd om de vrije val van de roebel proberen te stoppen.
Oh, en Europa hoeft wat minder bang te zijn dat President Poetin besluit echt roekeloos te worden door de gaskraan naar Europa dicht te draaien. Dat zou namelijk neerkomen op Mutual Assured Destruction waarmee hij ook zijn eigen economie zou opblazen.

4. Er komt maar geen moment dat ECB-president Mario Draghi even rustig achter over kan leunen in zijn stoel. Eurostat meldde vanochtend dat de consumentenprijzen in de eurozone in oktober met 0,4 procent stegen vergeleken met dezelfde maand in 2013. En dat terwijl Draghi’s economen bij de ECB begin september hadden voorspeld dat de inflatie twee keer zo hoog zou zijn.

5. Duitse detailhandelsverkopen zijn in september onverwacht fors gedaald. Gecorrigeerd voor inflatie daalde de omzet van de Duitse detailhandel in september met 3,2 procent ten opzichte van augustus, toen er sprake was van groei van 1,5 procent op maandbasis. De krimp in september betekent dat detailhandelsverkopen in het derde kwartaal met bijna een half procent daalden ten opzichte van het tweede kwartaal. En dat is een groot probleem voor de Duitse economie, want de export stokt en bedrijven investeren niet.

6. KPN moet de koper- en glasvezelnetwerken ook de komende drie jaar openstellen voor rivaliserende aanbieders. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt bekendgemaakt. Met de maatregel wil de ACM er voor zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft op de telecom markt. Hierdoor zouden huishoudens en bedrijven per jaar 250 miljoen euro besparen, aldus dde ACM.

7. De ECB heeft vanochtend de gedetailleerde maandelijkse statistieken voor de rente en kredietverlening bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de hypotheekrente op leningen met een looptijd tot en met 10 jaar in Nederland ook in september daalde (gele lijn), maar nog steeds flink hoger is dan de hypotheekrente in Duitsland (blauwe lijn), Frankrijk (groene lijn) en België (rode lijn. Gelukkig heeft u de hypotheekrenteaftrek (nog).

Bron: Bloomberg

Bron: Bloomberg

8. USG People is vanochtend het spreekwoordelijke vallende mes nadat Fugro eerder deze die eer toekwam (Fugro heeft overigens nog steeds niet de bodem gevonden). Het is alleen niet helemaal duidelijk waarom de koers zo hard in elkaar getrapt moet worden. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 4 procent naar 624 miljoen euro, maar dankzij kostenbesparingen en andere maatregelen steeg het bedrijfsresultaat EBITA harder met een kwart naar 28,8 miljoen euro. En dankzij een positieve vrije kasstroom daalde de nettoschuld. Het kan zijn dat beleggers meer hadden verwacht van de omzetontwikkeling. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg News hadden gerekend op een omzet van 636,8 miljoen euro. Topman Rob Zandbergen zei dat de omzetontwikkeling verzwakte in het derde kwartaal, maar voegde toe dat de uitzendmarkt zal herstellen ondanks de “meer onvoorspelbare economische groei.”

9. Europese beurzen hebben vanochtend hun openingswinsten uitgebouwd dankzij de positieve stemming in Japan. De AEX steeg aan het einde van de ochtend anderhalf procent en staat voor het jaar inmiddels weer in het groen met een winst van 2 procent.

10. Beleggers kijken vandaag nog uit naar de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers voor september. De markt rekent er op dat de inflatie vorige maand anderhalf procent bedroeg. De Amerikaanse inflatie is al twee jaar lang te laag, maar de Fed trekt zich daar weinig van aan en zei op woensdag dat het een tijdelijk fenomeen is.

Arne Petimezas is analist bij de financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl