De baas van de op één na grootste bank van China noemt het uitermate correct dat zijn salaris met 90 procent wordt verlaagd. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Dat zijn nog eens bankiers. De topman van Construction Bank of China, de op één na grootste bank in China, heeft een loonverlaging van 90 procent voor zijn collega-bestuurders en hemzelf, geprezen als “uitermate correct”, meldde zakenkrant The Financial Times dinsdagochtend.
“Het verlagen van salarissen was een uitermate correct besluit van de centrale autoriteiten en is goed beleid om het probleem van eerlijke beloning voor het managementkader op te lossen,” zo citeert de zakenkrant Wang Hongzhang, de topman van de bank, die vanaf 1 april genoegen moet nemen met een jaarsalaris van 600.000 yuan, omgerekend 90.000 euro. De Chinese regering kondigde vorig jaar aan om salarissen bij staatsbedrijven drastisch te verlagen en voerde daarbij een limiet in van 600.000 yuan om zelfverrijking aan te pakken.
2.Tesla, de producent van elektrische sportauto’s, gaat een nieuwe weg inslaan. Tesla baas Elon Musk zei maandag op Twitter dat hij een grote nieuwe productielijn zal onthullen, eentje die niet voor auto’s is.
De verwachting is nu dat Musk op de proppen komt met lithium-ion accu’s voor thuisgebruik. Tesla is namelijk ook bezig om te investeren in een enorme fabriek met de naam ‘giga-factory’ voor de productie van deze accu’s. En als Musk de accu’s niet kwijt kan in auto’s kan hij ze altijd nog aan huiseigenaren die energiezelfvoorziening nastreven slijten. Daar zullen nutsbedrijven overigens niet blij mee zijn.
3.Opkoopfondsen willen investeren in aan lager wal geraakte schalie-olieboeren. Volgens persbureau Bloomberg hebben Carlyle Group, Apollo Global Management en KKR hebben tezamen 30 miljard dollar opgehaald om in koers sterk gedaalde aandelen en obligaties van olieproducenten op te kopen. Carlyle wil door middel van met schulden gefinancierde overnames de aandelen van dergelijke bedrijven opkopen.
Zodra de olieprijs is herstelt hoopt Carlyle de aandelen met winst door te verkopen. Bij Apollo denken ze juist dat de olieprijs op deze niveaus blijft. Apollo koopt daarom obligaties van krap bij kas zittende olieproducenten in de ramsj. Die obligaties hebben een zeer hoge rente. En als het bedrijf het loodje legt hopen aasgierinvesteerders als Apollo de activa van het failliete bedrijf voor een prikkie in handen te krijgen.
4.Philips heeft toch verlichtingonderdeel Lumileds verkocht aan de hoogste bieder. Philips meldde vanochtend dat het een belang van 80,1 procent in Lumileds verkoopt aan het recent opgetuigde Aziatische consortium Go Scale Capital voor 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Eerder deze maand meldde persbureau Bloomberg nog dat in de eindfase van het biedingsproces Philips de voorkeur gaf aan investeerders KKR en CVC, die 2,5 miljard euro zouden over hebben voor Lumileds.
Lumileds produceert ledlampen en autoverlichting en goed is voor een omzet van 1,4 miljard euro. Philips wil uit de verlichtingsactiviteiten stappen om zich te richten op medische technologie en hoogwaardige consumentenelektronica.
5.’s Werelds op twee na grootste bierbrouwer Heineken is de top van het bedrijf aan het opschudden met als bedoeling de teleurstellende omzetgroei op te krikken. Een aantal topmannen vertrekt, waaronder die voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten en de chief strategy officer. Heineken gaat ook de organisatiestructuur aanpassen. De activiteiten in West-Europa en Centraal Europa en Oost-Europa zullen voortaan door het leven gaan als een divisie.
6.De Duitse arbeidsmarkt is booming, blijkt vanochtend uit cijfers van het federale arbeidsbureau. Deze maand daalde het aantal werklozen met 15.000, een sterkere afname dan de daling van 12.000 waar de markt op had gerekend. De werkloosheid daalde van 6,5 procent in februari naar 6,4 procent, het laagste niveau ooit.
7. De Duitse werkloosheidscijfers staan in scherp contrast met die voor de eurozone. Volgens Eurostat bedroeg de werkloosheid in de eurozone vorige maand 11,3 procent. In januari was de werkloosheid 11,4 procent, opwaarts herzien van een eerdere raming van 11,2 procent. Volgens de geharmoniseerde EU-definitie was de Duitse werkloosheid in februari 4,8 procent.
8.Volgens statistiekbureau Eurostat bedroeg de deflatie in maart 0,1 procent. In januari en februari daalden de consumentenprijzen met respectievelijk 0,6 en 0,3 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. De minder negatieve inflatie is vooral het gevolg van het herstel van de olieprijs.
Onderliggend is er echter nog geen verbetering in de inflatie. Exclusief voedsel en energie stegen consumentenprijzen in februari met 0,6 procent, het laagste tempo ooit.
9.Europese beurzen gaan met mooie winsten het kwartaal uit, wat vooral te danken is aan het groter dan verwachte obligatieaankoopprogramma van de ECB van 1,1 biljoen euro. Bovendien heeft de Amerikaanse Federal Reserve gesignaleerd van plan te zijn rustiger aan te gaan doen met de verwachte renteverhogingen in de komende jaren en signaleerde de Chinese centrale bank het monetaire beleid verder te gaan verruimen.
Daarnaast zijn beleggers weinig bezorgd over Griekenland in de veronderstelling dat Athene als puntje bij paaltje komt toch wel gefinancierd wordt of dat de gevolgen van een Grexit te overzien zijn (waarschijnlijk is het eerste het geval).
De AEX-Index staat voor de eerste drie maanden van 2015 op een voorlopige winst van 16,5 procent. Koploper in Europa is de Duitse DAX met 23 procent. Wereldwijd de best presterende beurs is die van het Chinese Shenzen met plus 40 procent.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl