De Rabobank heeft vermoedelijk nog voor miljarden aan rotte vastgoedleningen in handen. Topoverleg van de G7 over de paniek in opkomende markten. Maar is ook opbeurend nieuws: Griekenland is nog niet verloren, zegt een Duitser. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Nederlandse banken zullen een voorzieningen voor slechte vastgoedleningen gaan ophogen volgens het Financieele Dagblad, dat zich baseert op ingewijden.

Asset manager BlackRock is de vastgoedleningen tegen het licht aan het houden, en DNB kan mogelijk in februari de resultaten bekendmaken. Uit het artikel blijkt dat bij Rabo 11 procent van de 32 miljard euro aan vastgoedleningen van dubieuze kwaliteit. Bij ING is 6,1 procent van de 16 miljard euro aan leningen van dubieuze kwaliteit.

2. Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp zal de beoogde overname van kabelaar Ziggo door Liberty Global honderden banen kosten. Liberty Global is namelijk al eigenaar van kabelaar UPC, en een samenvoeging van de twee bedrijven zal synergievoordelen opleveren als het mes in het personeelsbestand wordt gezet.

3. Er is vandaag nogal wat pensioennieuws. Nederlands grootste pensioenfonds ABP heeft laten weten dit jaar niet gaat korten en de korting over 2013 ongedaan gaat maken nadat de dekkingsgraad afgelopen kwartaal steeg naar 105,9 procent. Dat is boven de minimumeis van DNB van 104,2 procent. Metaalpensioenfondsen PMT en PME voldoen net niet aan de minimumeis, maar willen desalniettemin niet gaan korten.

4. Volgens de topman van Deutsche Telekom is Griekenland niet verloren. Bestuursvoorzitter Timotheus Höttges zei volgens de krant Kathimerini tegen premier Samaras dat Deutsche Telekom het resterende staatsbelang van 10 procent in telecombedrijf OTE wil overnemen. Höttges liet later in een statement weten dat er geen twijfel bestaat over het vertrouwen dat Deutsche Telekom in Griekenland en OTE heeft.

5. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zullen de G7-landen overleg gaan voeren over de “gespannen” situatie in opkomende landen, die kampen met forse koersdalingen van hun valuta en kapitaalvlucht. Waarschijnlijk zullen vice-ministers van Financiën en de hoofden van centrale banken telefonisch overleg voeren. Dat overleg kan pas plaats vinden als de voorzitter, het Verenigd Koninkrijk, een vergadering bijeen roept. Het nieuws komt nadat de topman van de Indiase centrale bank Rajan Raghuram zich gisteren zeer kritisch heeft uitgelaten over het economische beleid van ontwikkelde landen. Raghuram zei dat de ontwikkelde landen de opkomende landen in de steek laten, terwijl tijdens de bange dagen in 2008 en 2009 er sprake was van samenwerking om de wereldeconomie te redden.

6. Something is rotten in the state of Denmark. In Denemarken is de rel om staatsenergiebedrijf Dong verder uit de hand gelopen en wankelt de regering van premier Helle Thorning-Schmidt. Zes Deense minister zijn opgestapt uit protest tegen de voorgenomen verkoop van een belang van 18 procent Dong aan Goldman Sachs voor 1,5 miljard dollar. Een professor van de Universiteit van Kopenhagen zei tegen Bloomberg News dat Denen weinig afweten van de transactie, maar in Goldman Sachs “alles zien dat zij verafschuwen over de crisis.” Volgens de laatste opiniepeilingen zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, de oppositie met 55 procent van de stemmen als winnaar uit de bus komen. Ironisch genoeg steunt de grootste oppositiepartij (Venstre) de verkoop van het belang aan Goldman.

7. De wereld op zijn kop. In Japan, dat jarenlang kampte met deflatie, is de inflatie inmiddels hoger dan zowel in de VS als in de eurozone.

Vanochtend meldde de Japanse overheid dat de inflatie in december steeg naar 1,6 procent van 1,5 procent in november. De snel oplopende inflatie is het gevolg van de gecombineerde monetaire en fiscale stimulering die premier Shinzo Abe in gang heeft gezet. Abes volgende stap is een 'omgekeerd' Akkoord van Wassenaar. Abe, die recentelijk in een opiniestuk refereerde aan het Akkoord van Wassenaar, is bedrijven onder druk aan het zetten om de lonen te verhogen en daarmee een loonschok te creëren (bij het Akkoord van Wassenaar spraken de sociale partners juist loonmatiging af).

Abe wil er voor zorgen dat de lonen sterker stijgen dan de groei van de arbeidsproductiviteit, wat inflatoir werkt en de koopkracht moet verhogen. Bij een loonschok stijgt namelijk het aandeel van lonen in het nationaal inkomen. Dat heeft Japan hard nodig, want vanwege de jarenlange deflatie is het loonaandeel in het nationaal inkomen gezakt naar een dieptepunt.

8. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend in het rood gezakt, waardoor januari een verliesmaand gaat worden. Door breedsamengestelde Stoxx 600 heeft tot nog toe 1,9 procent verloren.

De AEX staat op basis van de koers van 386,68 punten meer dan 3 procent onder het slot van 31 december. Ten opzichte van de hoogste slotstand van 2013 (408,62 punten) bedraag het verlies meer dan 5 procent. Beleggers zijn bezorgd over groeiverzwakking in China en crises in opkomende landen als Turkije, Rusland en Zuid-Afrika. Daarnaast zijn Amerikaanse macrocijfers gaan tegenvallen. De Fed heeft zich daar niets van aan getrokken en de afbouw van de monetaire stimulering doorgezet.

9. Alle aandacht gaat vandaag uit naar de voorlopige inflatiecijfers voor de eurozone voor januari, die om 11:00 naar buiten komen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de inflatie steeg van 0,8 procent in december naar 0,9 procent deze maand. Dat is nog steeds ver onder de inflatiedoelstelling van dichtbij maar onder de 2,0 procent van de ECB.

Als we DNB-president Klaas Knot op zijn woord moeten geloven, dan zal een inflatiecijfer dat aan de economenverwachting voldoet de ECB echter niet er toe bewegen het monetaire beleid te verruimen. Knot zei afgelopen weekend in Davos dat de ECB uitgaat van inflatie onder de 1 procent tot mei of juni.

10. Uit de eurozone komen ook de maandelijkse werkloosheidscijfers. Waarschijnlijk bleef de werkloosheid staan op een recordniveau van 12,1 procent. De afgelopen maanden lijkt de toename van het aantal werklozen te zijn gepiekt. De economie van de eurozone is inmiddels uit de recessie, maar de verwachte groei zal te zwak zijn om de werkloosheid noemenswaardig naar beneden te brengen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl