Driehonderd restaurants en andere horecazaken houden er structureel een heel vieze keuken op na. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, die rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inzag. Daaruit blijkt dat er verrot vlees in de koelkast staat, muizen door de keuken lopen en dat koks zich niet aan hygiënevoorschriften houden.De NVWA is soms jaren bezig om de keukens van deze restaurants op orde te krijgen, maar een deel trekt zich niks aan van de boetes en sluitingen. Tweehonderd bedrijven kregen drie tot acht boetes opgelegd. 36 ondernemingen moesten gedwongen hun deuren sluiten.Honderdvijftig restaurants staan minimaal twee jaar onder verscherpt toezicht.

Deze zaken houden hun deuren echter gewoon open – of openen weer als dat is toegestaan – en de klanten weten van niks. Een van de voorbeelden die RTL Nieuws aanhaalt, is een Haags restaurant dat al drie keer de deuren tijdelijk heeft moeten sluiten.

Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er bij slechte restaurants een waarschuwingssticker op de deur moet komen. ‘De inspecteur die daar is geweest gaat daar nooit meer eten’, zegt hij tegen RTL Nieuws. ‘Maar de consument gaat er gewoon weer een hapje eten.’

In februari start een proef met het openbaar maken van de inspectierapporten van de NVWA bij lunchrooms. Of en wanneer de gegevens van de restaurants ook openbaar worden gemaakt, is niet duidelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl