Hoe gaat de lijst met hervormingsvoorstellen van de Griekse regering er precies uitzien? Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Griekenland moet uiterlijk vandaag een lijst met structurele hervormingen indienen bij de ministers van Financiën van de eurozone in ruil voor de laatste tranche noodleningen van 7,2 miljard euro. Er zijn echter geen tekenen dat het krap bij kas zittende Athene dat bedrag spoedig volledig op zijn rekening krijgt. De voorlopige voorstellen die Griekenland heeft gedaan waren volgens vertegenwoordigers van de eurozone vaag en niet gedetailleerd genoeg.
Toch is een klein beetje gematigd optimisme over een deal wel op zijn plaats. Volgens zakenkrant The Financial Times zou Griekenland overstag zijn gegaan op een aantal cruciale punten: het verhogen van de BTW op de Griekse toeristische eilanden en het behouden van een impopulaire vastgoedtaks.
En econoom Nouriel Roubini, ook bekend als ‘Dr. Doom’, zei tegen het Franse blad Investir dat hij vernomen had van Duitse politici dat Berlijn bereid zou zijn de eisen voor het begrotingsoverschot fors te verlagen, als de Griekse regering er eindelijk eens voor zorgt dat de belastinginning bij rijke Grieken op orde komt.
Als puntje bij paaltje komt is het echter voor buitenstaanders zeer moeilijk om een voorspelling te doen over de ondoorzichtige onderhandelingen tussen Griekenland en de eurozone. Helemaal nu afgelopen weekend Griekse ministers leentjebuur hebben gespeeld bij de Duitse minister van Financiën Schäuble en nu ook openlijk dreigen met een Grexit.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
2.Consumentenprijzen in Spanje zijn in maart veel minder sterk dan verwacht gedaald, een meevaller voor het land met één van de zwaarste schuldenlasten in de eurozone. Consumentenprijzen daalden deze maand met 0,7 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op -0,9 procent.
In februari bedroeg de deflatie 1,2 procent. Schulden van de private sector schulden in Spanje bedragen ruim 200 procent van het nationaal inkomen, waarmee het land na Ierland, België en Nederland de zwaarste private sector schuldenlast in de eurozone heeft. Dalende prijzen en inkomens betekent dat de schuldenlast relatief zwaarder wordt. De hoofdsom van een schuld ligt namelijk vast en de rente meestal ook.
3.De Amerikaanse oliereus Chevron kapt met schaliegas. In Australië wel te verstaan. Chevron stapt uit een met Beach Energy opgerichte joint venture voor de productie van schaliegas in Australië. Twee jaar geleden pompte Chevron nog 349 miljoen dollar in het samenwerkingsverband, een van de belangrijkste op het gebied van Australische schaliegas.
Daarnaast verkoopt Chevron zijn belang van 50 procent in de raffinagebedrijf Caltex voor 4,7 miljard Australische dollar, omgerekend 3,3 miljard euro. Chevron kondigde eerder deze maand aan 15 miljard dollar aan olie- en gasactiva van de hand te doen in komende twee jaar en investeringen drastisch te verlagen vanwege de sterk gedaalde olieprijs.
4.ECB-president Mario Draghi kan opgelucht adem halen: huishoudens en bedrijven in de eurozone zijn volgens de Europese Commissie sinds tijden niet zo optimistisch geweest over de economie. De index voor het vertrouwen in de economie steeg deze maand naar 103,9, de hoogste stand sinds de zomer van 2011. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een stijging van 102,1 in februari naar 103. Een indexstand van 103,9 impliceert economische groei van bijna 2,0 procent, het dubbele van het groeitempo in het vierde kwartaal.
5.De Nederlandse index voor het economische vertrouwen steeg volgens de Europese Commissie in maart met krap een punt naar 102,6, de eerste keer dit jaar dat er sprake is van een stijging. En dat ook in Nederland het economisch vertrouwen eindelijk begint te verbeteren is niet zo heel gek. Nederland is namelijk achterop geraakt ten opzichte van de rest van de eurozone.
De indexstand van 102,6 komt overeen met een economische groei van nog geen één procent, de helft van het groeitempo van de eurozone als geheel. Daarentegen is Zuid-Europa wel erg optimistisch over de economie. De Italiaanse vertrouwensindex steeg in maart naar de hoogste stand sinds 2007, terwijl de Spaanse index zelfs de hoogste stand sinds 2001 bereikte.
6.De Chinese centrale bank heeft beleggers een hart onder de riem gestoken door te signaleren dat het monetaire beleid verder kan worden verruimd. Topman Zhou Xiaochan zei afgelopen weekend dat het groeitempo van de Chinese economie wel erg sterk is afgekomen, waardoor Beijings groeidoelstelling van 7 procent in het geding is. Bovendien moet de centrale bank er voor waken dat dalende inflatie niet leidt tot deflatie, aldus Zhou.
7. Oud-president Nicolas Sarkozy, die door François Hollande van de troon is gestoten als meeste impopulaire bewoner van het Élysée, is bezig aan een comeback. Sarkozy’s centrumrechts UMP-partij heeft op zondag bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen in 28 departementen de macht overgenomen van de socialisten en maakt nu in 67 van de 96 departementen in continentaal Frankrijk de dienst uit. De socialisten van Hollande moeten genoegen nemen met nog maar op 34 departementen. Front National wist vanwege het cordon sanitair geen departement te bemachtigen, maar boekte electoraal gezien wel winst. De anti-euro partij gaat 62 afgevaardigden leveren tegen 2 na de verkiezingen in 2011.
8. Europese aandelenbeurzen hebben de openingswinsten uitgebouwd en boekten rond het middaguur winsten uiteenlopend van een half procent voor Londen tot anderhalf procent voor het Damrak. De winsten zijn enerzijds het gevolg van bodemvissen: de AEX verloor vorige week ruim 2 procent.
Daarnaast profiteren aandelen van hoop op ruim monetair beleid, en niet alleen van de Chinese centrale bank. Fed-voorzitter Janet Yellen zei vrijdagavond in een toespraak dat de centrale bank voorzichtig zal zijn met renteverhogingen. Yellen liet doorschemeren dat ze geen haast heeft om dit jaar voor het eerst sinds 2006 de rente te verhogen. En als de Fed die eerste stap heeft gezet zal de centrale bank daarna waarschijnlijk de kat uit de boom kijken en rustig aan doen met de daaropvolgende renteverhogingen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl