Iedereen heeft wel een favoriet gerecht wat je maakt als je indruk wilt maken – of dat nu beef wellington is of een heerlijke quiche.

Business Insider vroeg aan een paar van de belangrijkste chefkoks van het Verenigd Koninkrijk – met in totaal 13 Michelinsterren – welke gerechten iedereen zou moeten kunnen maken voor zijn dertigste.

De lijst staat vol met recepten voor beginners en gevorderden culi’s: van een simpele saus tot een indrukwekkend dessert.

Kijk hieronder om de lijst met dertig gerechten te zien:


Kip op een bierblikje is een publiekslieveling.

Foto: Flickr/Lee Coursey

Steve Smith, chefkok bij restaurant Bohemia vindt dat iedereen moet weten hoe je een publieksfavoriet maakt.

"Als je druk bent en geen tijd hebt om te koken, dan is het goed om een paar klassiekers te kennen die je snel in elkaar zet", zegt Smith. "Als het mooi weer is, is een kip op een bierblikje van de barbecue een geheide hit."

Dit recept van Jamie Oliver heeft een lekkere marinade.


Een gebalanceerde en vullende salade.

Foto: Flickr/LA Foodie

Smith: "Het is een kwaliteit als je een vullende, gebalanceerde, lekkere salade kunt maken met kliekjes groenten die je nog in je koelkast hebt liggen."

"Een salade is heerlijk wanneer er goed over nagedacht is. Leer wat goed werkt en wat niet. Je hebt zuur, zoet, textuur en vulling nodig."

Inspiratie opdoen? Kijk dan even naar deze lijst van een foodblogger voor goede combinaties.


Avocado met bacon kan iedereen maken en is een must voor een heerlijke brunch

Foto: Unsplash/Brenda Godinez

Of het nu wel of niet telt als een gerecht: "Je moet avocado op toast met bacon als ontbijt kunnen maken", zegt Smith.

Lekker met limoen en chilivlokken. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept van BBC Good Food.


Een goede quiche is een klassieker in de zomer

Foto: Unsplash/James Harris

Een zanddeegbodem met gruyère, ham en ei: een quiche lorraine staat hoog op het lijstje bij de chef van Bibendum, Claude Bosi.

Als chef van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant zegt hij: "Het is niet heel complex, maar als hij goed gemaakt is, kan een quiche lorraine heerlijk en vol smaak zijn."

Maak bijvoorbeeld dit recept van BBC Good Food.


Duik met je lepel in een elegante appeltaart.

Foto: Unsplash/Benko Prieur

"Het meest troostende en bevredigende dessert is wat mij betreft appeltaart met karamelsaus", zegt Bosi. "Het maken van je eigen karamel is vrij simpel als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt. En zelfgemaakt is natuurlijk altijd beter dan gekocht in de winkel."

Deze taart van Epicurious ziet er goed uit.


Een goed stuk biefstuk kopen is één ding, hem goed bereiden is een tweede

Foto: Flickr/Richard Moross

"Een biefstuk is een uitstekend stuk vlees, daarom is het belangrijk om het met respect te behandelen", zegt Paul Shearing, chefkok in Gordon Ramsay's Bread Street Kitchen.

"Biefstuk op kamertemperatuur, een hete pan en aandacht voor de kooktijd", zegt hij. "En het belangrijkste: zorg ervoor dat je de tijd hebt om het vlees te laten rusten na het bakken."


Een goede jus kan je vlees helemaal ophalen

Foto: Pixabay/TheAndrasBarta

"Ik krijg altijd de vraag hoe we onze jus maken bij Bread Street Kitchen. De sleutel is een goede voorraad", zegt Shearing.

"In het restaurant karamelliseren we langzaam onze runderbotten en wortels voordat we ze aan de jus toevoegen. Om dit thuis ook te doen kun je de botten van een eerdere maaltijd in de vriezer bewaren of er een paar aan je slager vragen."

Dit recept van James Martin gebruikt ook rundvlees en wortelen als basis.


Een brunch kan ook niet zonder hollandaisesaus

Foto: Flickr/Katherine Lim

Dankzij het uitgebreide ontbijtmenu bij Bread Street Kitchen weet chef Paul Shearing alles over brunch. "Een goede hollandaisesaus zal je brunch direct een stukje specialer maken. Het is perfect met een gepocheerd ei en gerookte zalm in het weekend."

"Voor hollandaisesaus heb je niet veel ingrediënten nodig, maar het vraagt wel tijd en aandacht."

Geen tijd? Deze saus van Julia Childs kun je in vijftien minuten maken.


Gebakken aardappeltjes zijn het lekkerste wanneer je het simpel houdt

Foto: Flickr/US Department of Agriculture

Neil Rankin, eigenaar en chef van restaurant Temper in de Londense wijk Soho, gelooft dat het een absolute must is om te weten hoe je een goede gebakken aardappel maakt.

Hoewel het simpel lijkt, heeft iedereen zijn eigen methode. Bij dit recept van Jamie Oliver worden de aardappelen twee keer geroosterd waardoor de buitenkant lekker krokant wordt.


Bloemkool met kaas is goedkoop, smaakvol en een goede vegetarische optie

Foto: Wikimedia Commons/Sodanie Chea

"Bloemkool met kaas is een perfect groenterecept wat veel mensen lekker vinden. Het is goedkoop en heerlijk", zegt Rankin.

Dit recept van Jenny White gebruikt extra oude kaas in de saus.


Een currysaus samenstellen die je voor meerdere zaken kunt gebruiken

Foto: Flickr/LWYang

"Het is de basis van zoveel goede maaltijden! Kun je een goede currysaus maken, dan kun je talloze gerechten maken: ideaal voor wanneer je voor vrienden kookt", zegt Rankin.

Een curry komt in vele vormen en smaken, maar deze tikka masala van Chef de Home is een goede klassieker.


Een stevige, koelkastopruimde soep is perfect als lunch

Foto: Unsplash/Taylor Kiser

Clare Smyth was de eerste vrouwelijke chef met drie Michelinsterren tijdens haar tijd in Restaurant Gordon Ramsay. Nu runt ze de keuken van het nieuwe Core in Londen.

"Een eenvoudige groentesoep is goedkoop, snel, lekker en voedzaam. En je kunt een grote hoeveelheid voor een paar dagen maken", zegt Smyth.

Deze snelle en gemakkelijke zelfgemaakte groentesoep van The Spruce kan gemakkelijk worden aangepast op basis van wat jij nog in de koelkast hebt liggen.


Spaghetti bolognese is perfect wanneer je voor een groep kookt

Foto: Pixabay/RitaE

"Spaghetti bolognese is een andere klassieker die iedereen zou moeten kunnen maken", zegt Smyth. "Pasta met tomaat komt op zoveel verschillende manieren voor, maar je kunt niet echt de fout in gaan met bolognese."

Voor dit recept van Andrew Balmer gebruik je wortelen, selderij, bacon en veel kruiden.


Een gebraden kip met versieringen maakt iedereen aan tafel gelukkig

Foto: Unsplash/Gabriel Garcia Marengo

Smyth vindt dat iedereen moet weten hoe je gebraden kip maakt "simpelweg omdat iedereen ervan houdt".

Ina Garten's recept voor de perfecte gebraden kip zit vol kruiden zodat hij lekker krokant wordt.


Door de gebraden kip voor twee maaltijden te gebruiken, bespaar je tijd, geld en moeite.

Foto: Flickr/onetallchef

Neil Borthwick, chef van Merchants Tavern in Shoreditch, Londen, zegt: "Iets makkelijks en supersmaakvol is een salade met geroosterde kip, rucola, little gem-sla, dragon en Parmezaanse kaas. Makkelijk te maken met kip die je over hebt."

Maak je salade nog specialer, bijvoorbeeld met deze polenta-croutons van Michael Symon.


Eton Mess ziet er fantastisch uit en kost bijna geen moeite

Foto: Instagram/reddyroast

"Het is goed om iets zoets te kunnen maken. Eton Mess is mijn favoriete Britse dessert en het is makkelijk om te maken", zei Borthwick. "Verkruimelde merengue, zachte slagroom en rood fruit zijn de ingrediënten van dit zomerse Britse dessert."

Je kunt kant-en-klare merengue gebruiken voor het gerecht, of maak het zelf met dit recept van Delia Smith.


Een sappig varkenshaasje

Foto: Flickr/Naotake Murayama

Borthwick noemt het een "simpel, hartig, maar indrukwekkend gerecht".

Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept van Gourmet Traveller.


Beef bourguignon is een elegante klassieker

Foto: Unsplash/Yvonne Lee Harijanto

Marcus Eaves, chef bij Oblix, het restraurant op de 32ste verdieping van The Shard in Londen, vindt dat je dit soort grote gerechten moet kunnen maken voor een speciale gelegenheid of in een simpelere versie voor een doordeweekse maaltijd.

"Het is een goed gerecht om in de ochtend in elkaar te zetten en de hele dag in de oven te laten bubbelen en karamelliseren."

Een van de bekendste bourguignonrecepten met wild aller tijden is die van Julia Childs. Met recht een klassieker.


Combineer het krokante van vers brood met de meest smaakvolle ingrediënten met deze flatbread

Foto: Flickr/Kurman Communications

"Een flatbread met truffel, ricotta en pancetta is een klassieker op het menu van Oblix", zegt Eaves. "Het draait allemaal om de ingredienten voor zich laten spreken."

Deze snelle flatbread, een middenweg tussen naan en pitabroodjes, van chef Paul Ainsworth is een goede basis. Je kunt hem beleggen met waar je zelf zin in hebt.


Verse pasta maken is niet zo uitdagend als dat het klinkt

Foto: Unsplash/Carissa Gan

"Er is bijna niets lekkerder dan verse linguine met vongole, chili, citroen en knoflook", zei Eaves. "Als je verse pasta kunt maken, heb je eindeloos plezier in de keuken."

Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept van Jamie Magazine.


Gebakken rijst is een snelle maaltijd vol smaak

Foto: Pixabay/ShenXin

Een vullende, gebakken rijst is ideaal om de restjes groenten in je koelkast te gebruiken. Andrew Wong, eigenaar en chef van A. Wong in Londen, raadt iedereen aan om de fundamenten van gebakken rijst te leren.

Dit recept van BCC Good Food is een goed startpunt.


Gebakken rijst met een springroll is een match made in heaven

Foto: Flickr/athriftymrs.com

Waarom serveer je niet een paar warme, krokante loempia's bij je gebakken rijst?

Volgens Wong moet iedereen ook goede springrolls kunnen maken: "Vandaag de dag is dat makkelijk. Je kunt de meeste ingrediënten in de supermarkt kopen, je hoeft ze alleen leren samen te stellen."

Steamy Kitchen legt stap voor stap uit hoe je ze maakt.


Sticky spareribs die uit elkaar vallen

Foto: Flickr/Matt Johnson

"Iedereen zou moeten weten hoe je écht lekkere, plakkerige spareribs maakt", zegt Wong.

Deze van Gordon Ramsay zijn langzaam gegaard op een lage temperatuur waardoor ze smelten in je mond.


Een rijke en romige risotto

Foto: Unsplash/Julien Pianetti

Ashley Palmer-Watts, chef bij het met twee Michelinsterren bekroonde Dinner by Heston Blumenthal, denkt dat risotto maken je helpt bij het leren koken. De reden? Omdat je na gaat denken over aroma's, combinaties en extra's.

"Als je eenmaal de fundamenten van risotto maken kent, wordt het heel divers", zegt Palmer-Watts.

Deze risotto met paddenstoelen van Jamie Magazine is een klassieker.


Een zijdezachte chocolademousse is een makkelijke, heerlijke traktatie

Foto: Flickr/jules

"Er is niets beters", zegt Palmer-Watts. "Houdt het simpel om de smaak van de door jou gekozen chocolade tot zijn recht te laten komen."

Dit recept van de Nederlandse foodblogger Uit Pauline's Keuken is simpel maar lekker!


Maak een scherpe en zijdeachtige citroentaart

Foto: Flickr/Star5112

Gebak heeft de reputatie dat het soms lastig is om te maken. Heb je het eenmaal onder de knie, dan zijn er talloze recepten die je kunt proberen.

Hamish Brown, chef van ROKA Japanese restaurants in Londen, zegt: "Een klassieke citroentaart kost wat werk, maar het is de tijd meer dan waard. Als je de techniek eenmaal in de vingers hebt, kun je het zelfs maken voor last-minute etentjes zonder drama."

Probeer bijvoorbeeld eens dit recept van Made by Ellen.


De perfecte eenvoud van spaghetti aglio olio e peperoncino

Foto: Flickr/Luca Nebuloni

Letterlijk te vertalen als "spaghetti met knoflook, olijfolie en chili". Binnen een paar minuten zet je dit gerecht op tafel.

"Dit is verreweg mijn favoriete pastagerecht", zegt Brown. "Het heeft zo weinig ingrediënten en je kunt het het hele jaar door eten."

Dit recept van pastamakers Barilla is het proberen waard.


Een knapperige, zoete pavlova met vers fruit

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

"Pavlova is een fantastisch dessert om te maken", zegt de chef van Portland, Zach Elliott-Crenn. "Het is simpel, maar spectaculair, licht en oneindig aanpasbaar."

Jurylid van Masterchef UK Gregg Wallace heeft een recept voor aardbeienpavlova dat simpel is dankzij de basis van zoete aardbeien en zure rode bessen.


Franse uiensoep is het perfecte comfort food

Foto: Flickr/Kojach

Mag het iets minder zomers? Elliott-Crenn tipt een klassieke Franse uiensoep.

"Je gaat hoe dan ook indruk maken op je vrienden. Het is pretentieloos en troostend. En volgens de Fransen ook nog eens hét medicijn tegen een kater."

Raymond Blanc's recept vraagt om een stokbroodje en gruyère-kaas als aanvulling.


Breng aromatische smaken tot leven met een Malabar garnalencurry

Foto: Flickr/Geoff Peters

"Iedereen zou een curry moeten kunnen maken. Deze maak je in een handomdraai en is ongelofelijk smaakvol", zegt Elliot-Crenn.

Zijn favoriete recept voor deze klassieker kreeg hij van een vriend uit India. Maar dit recept van Jamie Oliver is ook meer dan de moeite waard.